Ο "Μικρός Ήρως" γίνεται 70 και το γιορτάζει

Μια επετειακή έκθεση στήνεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, αφιερωμένη στο περιοδικό του Βύρωνα Απτόσογλου.

Μικρός Ήρως έκθεση © Κάσδαγλης

Σπάνια ένα περιοδικό έχει σημαδέψει τόσο πολύ τις καρδιές και τις ψυχές των αναγνωστών του, όσο ο "Μικρός Ήρως", που έγραφε ο Στέλιος Ανεμοδουράς από το 1953 έως και το 1968 με το ψευδώνυμο "Θάνος Αστρίτης" και διάνθισε με τα σκίτσα του ο Βύρων Απτόσογλου. Σπάνια ένα παιδικό περιοδικό του είδους του έφτασε, χωρίς διακοπή της έκδοσής του, στον μυθικό αριθμό των 800 σχεδόν τευχών, γραμμένο κάθε εβδομάδα από τον ίδιο πάντα συγγραφέα. Αυτό το περιοδικό των παιδικών μας αναμνήσεων, λοιπόν, ο Μικρός Ήρως, γιορτάζει φέτος εβδομήντα χρόνια ζωής.

Μια μοναδική έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 21 έως και τις 28 Φεβρουαρίου, κατά την οποία 45 διακεκριμένοι Έλληνες εικονογράφοι αφιερώνουν τις δημιουργίες τους για τα εβδομηντάχρονα του αναγνώσματος, στον πρώτο όροφο του ιδρύματος. Στον δεύτερο όροφο θα υπάρχουν συλλεκτικά τεύχη και ένθετα της σειράς καθώς και σπάνια σκίτσα του εικονογράφου του αναγνώσματος, Βύρωνα Απτόσογλου, που παραχώρησε για τις ανάγκες της έκθεσης το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α.. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ., όπου θα μιλήσουν για το ανάγνωσμα ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Κουκουλάς και ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς, ενώ θα προβληθεί βίντεο με αδημοσίευτο υλικό και συνεντεύξεις παλαιών και νέων προσωπικοτήτων.

Ταυτόχρονα, όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν το ολοκαίνουργιο λεύκωμα με πολύτιμες πληροφορίες για το ανάγνωσμα, τα νέα σκίτσα των καλλιτεχνών αλλά και μία αδημοσίευτη πραγματική ιστορία του Θάνου Αστρίτη σε σχέδια του Βασίλη Γκογκτζιλά, που αποτελεί την αφετηρία αυτής της τεράστιας διαδρομής που λέγεται Μικρός Ήρως.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 21-28/2 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο συγγραφέας της "Τελειότητας" έρχεται στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της νέας δράσης "Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες" που διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού και το Μέγαρο Μουσικής θα έρθει στην Ελλάδα ο Βιντσέντζο Λατρόνικο, όπως και οι Γκρέγκορυ Τζουσντάνις και Γιώργος Βαρουξάκης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/12/2025

Η πολύτιμη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών σε έναν αφιερωματικό τόμο

Παρουσιάστηκε ο 24ος τόμος της εκδοτικής σειράς "Ο Κύκλος των Μουσείων" από τη LAMDA Development.

Την ασυνέχεια της αθηναϊκής καθημερινότητας εξερευνά το cross section archive

Η έκθεση στο Circuits and Currents προτείνει μια αναστοχαστική ανάγνωση της παύσης, που εξάγεται από τις πραγματικότητες της καθημερινής ζωής στην πόλη.

Μικρά ζωγραφικά έργα για καλό σκοπό στη Sianti Gallery

Η συνεργασία της γκαλερί με τον Σύλλογο Φίλων παιδιών με καρκίνο, "Ελπίδα", συνεχίζεται για ένατη χρονιά.

Τα δικαιώματα των νεότερων γενεών αποτυπώνονται σε μια έκθεση φωτογραφίας

Μία έκθεση από τα παιδιά του Εργαστηρίου Πολιτισμού και του Εφηβικού Δικτύου.

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή φοράει τα γιορτινά του

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια στο μουσείο της Ερατοσθένους.

"Μίτοι για την εποχή μας": Παράλληλες εκδηλώσεις στην έκθεση του Λόφος art project

Το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης ξετυλίγει το νήμα που συνδέει τα έργα των 42 σύγχρονων καλλιτεχνών.