Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (6-12/2)

Η νέα προκλητική έκθεση του Στηβ Γιανάκου, έργα Τεχνητής Νοημοσύνης και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Στηβ Γιανάκος. I…Loop de Loop…

I…Loop de Loop…

Στη νέα ενότητα έργων του Στηβ Γιανάκου, μέσα στην οποία περιλαμβάνονται και έξι παλαιότερες δημιουργίες του, γίνεται ένα πάντρεμα φαινομενικά ετερόκλητων στοιχείων με στόχο την εξερεύνηση των ορίων τα όρια ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό, το αθώο και το διεστραμμένο. Τα μεγάλων διαστάσεων έργα του Γιανάκου κρύβουν αφηγήσεις που αντλούν έμπνευση από την ποπ αρτ, τον σουρεαλισμό και τον μινιμαλισμό. Ως θεατές, καλούμαστε να ερμηνεύσουμε τις αλλόκοτες ζωγραφικές συνθέσεις του, ένα ατελείωτο παιχνίδι με αργκό, εσκεμμένη ανορθογραφία, χιούμορ, σεξουαλικούς υπαινιγμούς και απομυθοποίηση των κοινωνικών στερεοτύπων.

Εγκαίνια: 9/2 (7 μ.μ.)

Info: Citronne | 9/2- 24/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.:     11 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Η ουσία του απρόσωπου

Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου

Πολύτιμα έργα του Γιάννη Γαΐτη αποκαλύπτουν την πορεία της καλλιτεχνικής του εξέλιξης, από το 1944 μέχρι τον θάνατό του. Το εικαστικό ταξίδι ξεκινάει με τις αυτοπροσωπογραφίες του ζωγράφου, πορτραίτα της οικογένειας και της συζύγου του, της γλύπτριας Γαβριέλλας Σίμωσι, έργα της οποίας επίσης παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Εγκαίνια: 8/2 (8 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Θεοχαράκη | 8/2-28/5 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 6 μ.μ., Πεμ. 10 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Sweet Melancholy – Η Τέχνη του Αλγόριθμου

Sweet Melancholy – Η Τέχνη του Αλγόριθμου

Η Τεχνητή Νοημοσύνη πλέον αποτελεί πρωταγωνιστεί στις αφηγήσεις της σημερινής καλλιτεχνική σκηνής, τάση που έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με το αν πρέπει να τη θεωρούμε πραγματική τέχνη ή όχι, αφού ως επί το πλείστον τα έργα δημιουργούνται με τη βοήθεια υπολογιστών. Ο Ακίνδυνος Κουτσουράς επιχειρεί μια σύμπραξη Τεχνητής Νοημοσύνης με την ανθρώπινη έμπνευση: τα έργα του περιλαμβάνουν ΑΙ generative μοναδικά κομμάτια, ειδικά σχεδιασμένα για να συμβαδίζουν με την αισθητική του δημιουργού τους. Η μουσική που συνοδεύει την έκθεση είναι επίσης αποτέλεσμα ενασχόλησης του καλλιτέχνη με το A.I.

Εγκαίνια: 9/2 (7 μ.μ.) 

Info: Μελάνυθρος | 9-10/2 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 7-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Green Era

Ekene Stanley Emecheta Green Era
Ekene Stanley Emecheta, Promise me, 2022, oil on canvas, 90.5 x 120 cm.

Φιγούρες από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική ζωή του καλλιτέχνη Ekene Stanley Emecheta κυριαρχούν στα έργα του. Αφαιρώντας το χρώμα του δέρματος από κάθε πρωταγωνιστή που ζωγραφίζει, ο Emecheta επικεντρώνεται στη μορφή καθαυτή και τη σχέση της με το περιβάλλον και τη φύση.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του καλλιτέχνη, στις 9/2 (7-10 μ.μ.).

Info: The Breeder | 9/2-11/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Purple Rain

Πάνος Παπαδόπουλος Purple Rain

Ο Πάνος Παπαδόπουλος δεν είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που αποτυπώνει προσωπικές ανησυχίες στα έργα του. Εδώ ο ζωγράφος προτιμά να δημιουργεί νυχτερινές συνθέσεις, εκφράζοντας έτσι τα ταραχώδη χρόνια περιπλανώμενων καλλιτεχνών και ανθρώπων, τους οποίους έχει συναντήσει.

Εγκαίνια: 10/2 (6-9 μ.μ.)

Info: Eleni Koroneou Gallery | 10/2-8/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 12-6 μ.μ. Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Without Which, Not / Sine Qua Non

Κώστας Βίττης
Κώστας Βίττης

Η κοινή επιθυμία που ενώνει το έργο της Μαρίας Σταμάτη με εκείνο του Κώστα Βίττη είναι η ανάγνωση και η νοηματοδότηση των ορίων της έκφρασης, δηλαδή της διαδικασίας μέσα από την οποία το άτομο αποκτά επίγνωση του εαυτού του και επικοινωνεί με τους άλλους. Η Σταμάτη χρησιμοποιεί τη λεγόμενη "εκφραστική ζωγραφική" και το λόγο για να δημιουργήσει εγκαταστάσεις στις οποίες προσθέτει νήματα, υφάσματα ή δαντέλα, οικοδομικό πλέγμα και πλέξιγκλας. Από την άλλη, ο Βίττης εντάσσει στις φωτογραφίες του συμβολισμούς, προερχόμενοι από σκέψεις, παρατηρήσεις και προσωπικά βιώματα.

Εγκαίνια: 10/2 (6.30-9.30 μ.μ.)

Info: Εικαστικός Κύκλος ΔΛ | 10/2-4/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ.-8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Απομεινάρια μιας Πτώσης

'Απομεινάρια μιας Πτώσης'

Ο φωτογραφικός φακός του Τόλη Τατόλα απαθανατίζει τα ερείπια εσωτερικών χώρων γκρεμισμένων κτιρίων, σε συνδυασμό με μεταγενέστερα. Καθώς η φθορά και η κατάρρευση είναι στοιχεία που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα έργα του, ο φωτογράφος καταγράφει με τρόπο νοσταλγικό και ποιητικό τα κτίρια που επισκέφθηκε σε ταξίδια του στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.

Εγκαίνια: 10/2 (7 μ.μ.)

Info: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | 10-26/2 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Κυρ.: 11 π.μ. - 2 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ., Σαβ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

από σκουριά και αλμύρα

Γιάννης Μίχας. από σκουριά και αλμύρα

Οι ελαιογραφίες και υδατογραφίες του Γιάννη Μίχα μας οδηγούν σε νέες θαλασσινές περιπλανήσεις, με πλοία που καταλήγουν σε λιμάνια, ναυπηγεία και καρνάγια, και συντροφιά ανθρώπους της "αλμύρας και της σκουριάς". Ο ίδιος αναφέρει για τα έργα του: "Με την ζωγραφική μου, έχω σαν βασικά θέματα όσα βίωσα στα ναυπηγεία, στα λιμάνια και κυρίως με όσους ζουν με την θάλασσα και αφιερώνουν την ζωή τους σ’αυτή".

Εγκαίνια: 8/2 (7 μ.μ.)

Info: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά | 8-18/2 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Παρ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. & 5-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ. | Είσοδος ελέυθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.