Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

Ekene Stanley Emecheta Green Era

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Ekene Stanley Emecheta με τίτλο "Green Era".

To έργο του Emecheta ξεχωρίζει για τη χαρακτηριστική χρήση του χρώματος και της σύνθεσης, την τεχνική αλλά και την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή. Αφετηρία για τη δημιουργία του κάθε έργου αποτελεί η εσκεμμένη αφαίρεση του χρώματος του δέρματος του κάθε πρωταγωνιστή. Πάνω σε αυτή τη βάση ο καλλιτέχνης εξελίσσει την κίνηση και τα χαρακτηριστηκά των υποκειμένων του. Αποσπώντας την προσοχή από το χρώμα του δέρματος, ο Emecheta στρέφει τo ενδιαφέρον στην ίδια τη μορφή και το περιβάλλον της, διευρύνοντας τον διάλογο με τους θεατές, καλώντας τους να συνδεθούν σωματικά και συναισθηματικά με την ιστορία του κάθε χαρακτήρα.

Στην έκθεση, o Emecheta αποτίει φόρο τιμής σε συλλογικές και οικογενειακές αναμνήσεις. Οι σκηνές απεικονίζουν επεισόδια από ιστορικές στιγμές ή από διαφορετικές φάσεις της ζωής του καλλιτέχνη. Τοποθετημένες σε περιβάλλοντα είτε μονόχρωμα είτε πλημμυρισμένα από πλούσια βλάστηση, οι φιγούρες κοιτάζουν κατευθείαν τον θεατή, διεκδικώντας ενεργό ρόλο στις ιστορίες τους.

Συχνά ο καλλιτέχνης τοποθετεί πρωταγωνιστές αφρικανικής καταγωγής σε μέρη όπου η παρουσία τους δεν είναι αναμενόμενη, διαταράσσοντας έτσι την συνήθη ροή της ιστορικής αφήγησης. Τα πορτρέτα του στοχεύουν να αποτυπώσουν την ουσία της ανθρώπινης υπόστασης, αποκαλύπτοντας θραύσματα από τις ιστορίες και τις ταυτότητες των πρωταγωνιστών. Κάθε έργο εξυπηρετεί την δική του μοναδική αφήγηση, με αποτέλεσμα μια έκθεση που αντηχεί τη σύνθετη σχέση μεταξύ των εσωτερικών μας κόσμων και του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Γεννημένος το 1994, ο Ekene Stanley Emecheta είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, που ζει και εργάζεται στην Abuja της Νιγηρίας. Η πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο Truthful Waters παρουσιάστηκε στην γκαλερί The Breeder τον Ιούνιο του 2021 και έλαβε κριτική από το περιοδικό Frieze. Έργα του συμπεριλαμβάνονται σε συλλογές όπως: X Museum στο Πεκίνο, Xiao Museum στο Rizhao, Κίνα, Akzo Nobel Foundation στην Ολλανδία, Comma Foundation στο Βέλγιο και Up Next Art Museum στο Πουέρτο Ρίκο.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του καλλιτέχνη, στις 9/2 (7-10 μ.μ.).

Info: The Breeder | 9/2-11/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Ekene Stanley Emecheta, Promise me, 2022, oil on canvas, 90.5 x 120 cm

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μοναδικές καλοκαιρινές ξεναγήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Το μουσείο υποδέχεται το καλοκαίρι διοργανώνοντας ειδικές κατευθυνόμενες περιηγήσεις στις εκθέσεις του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/06/2024

Μια εικαστική εγκατάσταση στο Καλλιμάρμαρο επανεξετάζει τις απαρχές της Ολυμπιακής Φλόγας

Το πρότζεκτ του καλλιτέχνη Olaf Nicolai είναι μια συνεργασία μεταξύ των Galerie EIGEN + ART Leipzig/Berlin, Stiftung Federkiel και Tavros.

"Easternmost End": Πώς είναι να ζεις στο ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας;

Η Evana Natalia Tanner παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεσης, μέσω της οποίας αφηγείται ιστορίες από τα ταξίδια της στο Καστελόριζο.

"Prizing Eccentric Talents III": Είναι η συμμετοχή σε μια έκθεση σαν να παίρνεις βραβείο;

Η σειρά εκθέσεων "Prizing Eccentric Talents" του P.E.T. Projects συνεχίζεται διερευνώντας νέα ερωτήματα που αφορούν τον κόσμο της τέχνης.

"Μύθοι και Ιστορίες στο έργο του Γκίκα": Ανακαλύπτοντας την επίδραση που άσκησε η ελληνική μυθολογία στο έργο του καλλιτέχνη

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στο Σαντιρβάν της Δράμας, συμπίπτει με την επέτειο των 30 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

"Poor Things. Τα κοστούμια": Δείτε φωτογραφίες από την εντυπωσιακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη

Η έκθεση περιλαμβάνει δώδεκα από τα πρωτότυπα χειροποίητα κοστούμια της Holly Waddington για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.

Ένα μοναδικό εύρημα για τη μινωϊκή αρχαιολογία ανακαλύφθηκε στο Καστέλλι

Η μνημειώδης κατασκευή βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του λόφου, σε τμήμα της κορυφής που είχε απαλλοτριωθεί για την τοποθέτηση Συστημάτων Επιτήρησης του νέου αερολιμένα.