Αναμονή, επισφάλεια και ο φόβος για το άγνωστο στην έκθεση του Τάκη Γιαλελή

Τα έργα της έκθεσης χαρακτηρίζονται από εκφραστική λιτότητα μεγάλης ενσυναίσθησης και συναισθηματικής φόρτισης με πολλαπλές αναγνώσεις.

'Η πιθανότητα του φόβου'

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου η πέκθεση με έργα του Tάκη Γιαλελή, με τίτλο "Η πιθανότητα του φόβου" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο Τάκης Γιαλελής, διακεκριμένος αρχιτέκτονας και εικαστικός καλλιτέχνης, παρουσιάζει μία νέα ενότητα εικαστικών έργων που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Τάκης Γιαλελής
Τάκης Γιαλελής

Οι σημαντικές σπουδές και η επαγγελματική εμπειρία στην Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζουν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του έργα σε όλη την Ελλάδα και παρότι πολυάσχολος ως αρχιτέκτονας, ο Τάκης Γιαλελής την τελευταία 10ετία ασχολείται παράλληλα με τη θεωρητική αρχιτεκτονική και τις εικαστικές τέχνες προσπαθώντας να διευρύνει τα όρια της σκέψης και κατανόησης μέσα από παράλληλες πρακτικές.

Τα έργα της έκθεσης χαρακτηρίζονται από εκφραστική λιτότητα μεγάλης ενσυναίσθησης και συναισθηματικής φόρτισης με πολλαπλές αναγνώσεις. Η ιδιαίτερη σκέψη και κοινωνική ευαισθησία του καλλιτέχνη είναι έκδηλη σε όλα τα έργα που έχει κατά καιρούς υλοποιήσει.

Όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Πρόεδρος ΔΣ και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, κυρία Ξένια Καλδάρα, "το εγχείρημα του Τάκη Γιαλελή αποτελεί παράδειγμα δημιουργικότητας που ενεργοποιεί την καλλιτεχνική σκέψη και την ανθρώπινη ανησυχία. Οι δύσκολες συνθήκες εγκλεισμού λειτουργούν ως δεξαμενή αναζήτησης". 

Η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου στο κείμενο παρουσίασης της έκθεσης με τίτλο "Αινιγματικές αφηγήσεις" σχολιάζει: "Τα έργα δημιουργήθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού, στη μεγάλη πλειοψηφία τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του εγκλεισμού. Καθαρά βιωματικά, εισάγουν την έννοια της αναμονής, της επισφάλειας, του επικείμενου κινδύνου και του φόβου για το άγνωστο, όπως άλλωστε δηλώνει ο τίτλος της έκθεσης".

Εγκαίνια: 18/1 (7 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 18-29/1 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6 - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Clap Prive

Πειραιώς 206
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.