Η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από τη σύγχρονη τέχνη. Περισσότεροι από 100 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συναντώνται στην έκθεση "Visions of Maria", που παρουσιάζεται από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", στην Αθήνα.
Με αφετηρία τη ζωή, την προσωπικότητα και το διαρκές πολιτιστικό αποτύπωμα της Κάλλας, η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει διαφορετικές όψεις της μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία και άλλες μορφές σύγχρονης εικαστικής έκφρασης.

Η Κάλλας πέρα από την εικόνα
Το "Visions of Maria" δεν επιχειρεί μια ακόμη αναπαράσταση της διάσημης σοπράνο. Αντίθετα, οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν την Κάλλας μέσα από τη μνήμη, το συναίσθημα, τη φωνή, τη σκηνική της παρουσία και τον μύθο που δημιουργήθηκε γύρω από το πρόσωπό της. Έτσι, η Κάλλας λειτουργεί περισσότερο ως αφετηρία παρά ως θέμα μιας συμβατικής βιογραφικής έκθεσης. Οι διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις δημιουργούν ένα πολυφωνικό πορτρέτο μιας γυναίκας που ξεπέρασε τα όρια της όπερας και έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πολιτιστικά σύμβολα του 20ού αιώνα.
Οι δημιουργοί δεν εστιάζουν απαραίτητα στα γνωστά στιγμιότυπα της ζωής της Κάλλας, αλλά σε όσα εξακολουθούν να κάνουν την παρουσία της επίκαιρη: τη δύναμη της φωνής, τη σκηνική μεταμόρφωση, την έννοια της ταυτότητας, τη μοναξιά, τη δόξα και τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον μύθο. Το αποτέλεσμα είναι μια έκθεση με πολλές διαφορετικές "φωνές", όπου κάθε έργο προτείνει τη δική του ανάγνωση της Μαρίας Κάλλας.

Ένα πολυδιάστατο αφιέρωμα
Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στις 19:30, με μουσική παρουσία της σοπράνο Δέσποινας Σκαρλάτου Παρασκευοπούλου, μαζί με τον βιολονίστα Εμίλιο Μπάρτζη και τον τσελίστα Αλέξη Σιούπουλη. Το πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει επίσης ξεναγήσεις και παράλληλες δράσεις.
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 18:00, η ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος και συνεπιμελήτρια της έκθεσης Αννίτα Πατσουράκη θα πραγματοποιήσει ξενάγηση ενώ την επόμενη μέρα, Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση "MARIA CALLAS TALKS" με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Έλενα Ματθαιοπούλου, με θέμα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται σήμερα η Κάλλας. Θα ακολουθήσει ξενάγηση από την ιστορικό τέχνης και αρχαιολόγο και καλλιτεχνική διευθύντρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στις 20:00 με ένα Opera Gala, με τη σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου, τον τενόρο Χρήστο Δεληζώνα και τον πιανίστα Neville Jasson Fahy, καθώς και χορευτική συμμετοχή της Societe Di Danza, Atene. Η είσοδος στο Gala είναι ελεύθερη.

Μαρία Κάλλας, ένα διαρκές πολιτιστικό αποτύπωμα
Το "Visions of Maria" αντιμετωπίζει τη Μαρία Κάλλας ως μια μορφή που εξακολουθεί να εμπνέει τη σύγχρονη δημιουργία. Η έκθεση, που οργανώνεται από τη La Divina Group, έχει στόχο να αποτελέσει την αφετηρία για μια ευρύτερη διαδρομή. Παράλληλα με την έκδοση συλλεκτικού καταλόγου, εξετάζεται και η μεταφορά της έκθεσης στο εξωτερικό, με επόμενο πιθανό σταθμό την άνοιξη του 2027.
- Ώρες λειτουργίας: 11:00–19:00