"Salty Tissue": Μια συμμετοχική έκθεση για το τραύμα και την προστασία του σώματος

Η Πολωνή καλλιτέχνις Anna Jarosz καταλαμβάνει το OKAY initiative space και παίζει με σεντόνια χαρισμένα και κεντημένα από τη γιαγιά της.

Salty Tissue Anna Jarosz

Το OKAY initiative space εγκαινιάζει το "Salty Tissue", την πρώτη ατομική έκθεση της Anna Jarosz στην Ελλάδα. 

Η Anna Jarosz είναι πολυμεσική καλλιτέχνις που εξερευνά το τραύμα, και την εμπειρία του θηλυκού σώματος ως συλλογική μνήμη, συνθέτοντας εγκαταστάσεις ως συμμετοχικές εμπειρίες. 

Με το "Salty Tissue" η καλλιτέχνις καταλαμβάνει τον εκθεσιακό χώρο με αλάτι και παίζει με σεντόνια χαρισμένα και κεντημένα από τη γιαγιά της. Πειραματίζεται με το νερό και τις μορφές του αλατιού δημιουργώντας τις προσωπικές τις αλυκές, ένα υβριδικό σύστημα "ανθρώπινων” ιστών, βουτηγμένο σε λίμνες ροζ, που μοιάζουν να πιτσίλισαν άναρχα τα καθαρά σεντόνια. Το φως και οι κινήσεις μας στον χώρο προκαλούν μια διαρκή μετάλλαξη του έργου.

Το αλάτι λειτουργεί ως μέσο προστασίας και ως το βασικό υλικό συντήρησης της μνήμης των γυναικών της οικογένειας. Τα υφάσματα και οι λίμνες κρυσταλλώνουν μέρα με τη μέρα, σα να διαφυλάττουν τα μυστικά της καλλιτέχνιδας και των επισκεπτών/τριών ως κάτι το πολύτιμο.

Μια διαδικασία "συντήρησης” που οδηγεί στη μεταμόρφωση, ένα οξύμωρο. Με την είσοδο στο χώρο, η καλλιτέχνις προσκαλεί τον θεατή να γίνει μέρος του ευαίσθητου αυτού έργου. 

Επιμέλεια: Σοφία Καλβουρτζή

Εγκαίνια: 12/1 (7-10 μ.μ.)

Info: OKAY initiative space | 12-29/1 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.

"Infrared": Ο Γαλαξιακός Εξπρεσιονισμός του Αστέριου Τόρη

Αυτό που ο καλλιτέχνης αποκαλεί "infrared", μας αφήνει την ελευθερία των υποθέσεων και τον αναζητήσεών μας για τη θέση μας στο σύμπαν, σ’ ένα περίπλοκο περιβάλλον που ακόμη είναι γεμάτο από ανεξήγητα φαινόμενα.