"Salty Tissue": Μια συμμετοχική έκθεση για το τραύμα και την προστασία του σώματος

Η Πολωνή καλλιτέχνις Anna Jarosz καταλαμβάνει το OKAY initiative space και παίζει με σεντόνια χαρισμένα και κεντημένα από τη γιαγιά της.

Salty Tissue Anna Jarosz

Το OKAY initiative space εγκαινιάζει το "Salty Tissue", την πρώτη ατομική έκθεση της Anna Jarosz στην Ελλάδα. 

Η Anna Jarosz είναι πολυμεσική καλλιτέχνις που εξερευνά το τραύμα, και την εμπειρία του θηλυκού σώματος ως συλλογική μνήμη, συνθέτοντας εγκαταστάσεις ως συμμετοχικές εμπειρίες. 

Με το "Salty Tissue" η καλλιτέχνις καταλαμβάνει τον εκθεσιακό χώρο με αλάτι και παίζει με σεντόνια χαρισμένα και κεντημένα από τη γιαγιά της. Πειραματίζεται με το νερό και τις μορφές του αλατιού δημιουργώντας τις προσωπικές τις αλυκές, ένα υβριδικό σύστημα "ανθρώπινων” ιστών, βουτηγμένο σε λίμνες ροζ, που μοιάζουν να πιτσίλισαν άναρχα τα καθαρά σεντόνια. Το φως και οι κινήσεις μας στον χώρο προκαλούν μια διαρκή μετάλλαξη του έργου.

Το αλάτι λειτουργεί ως μέσο προστασίας και ως το βασικό υλικό συντήρησης της μνήμης των γυναικών της οικογένειας. Τα υφάσματα και οι λίμνες κρυσταλλώνουν μέρα με τη μέρα, σα να διαφυλάττουν τα μυστικά της καλλιτέχνιδας και των επισκεπτών/τριών ως κάτι το πολύτιμο.

Μια διαδικασία "συντήρησης” που οδηγεί στη μεταμόρφωση, ένα οξύμωρο. Με την είσοδο στο χώρο, η καλλιτέχνις προσκαλεί τον θεατή να γίνει μέρος του ευαίσθητου αυτού έργου. 

Επιμέλεια: Σοφία Καλβουρτζή

Εγκαίνια: 12/1 (7-10 μ.μ.)

Info: OKAY initiative space | 12-29/1 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μαρία Λάλου: "Στο διαδίκτυο πλέον βιώνουμε μία περιοριστική, σκηνοθετημένη πραγματικότητα"

Η πολυσχιδής καλλιτέχνιδα μιλάει για την ιδέα πίσω από το πρόγραμμα "Μηχανισμούς της Θέασης", το οποίο εξερευνά με πολλούς τρόπους την έννοια της παρακολούθησης και την περίπλοκη σχέση που έχουμε αναπτύξει με την ψηφιακή πραγματικότητα.

"Άσμα Ασμάτων": Η Ελένη Μωραΐτη υμνεί τον έρωτα, την αγάπη και τα βαθύτερα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος

Πρόκειται κατά βάση για έργα μεγάλων διαστάσεων σε καμβά, καθώς επίσης δίπτυχα και τρίπτυχα σε ξύλο, που λειτουργούν που αποκαλύπτουν και οπτικοποιούν κόσμους συναισθημάτων και ταυτόχρονα την περιπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων.

Οι "Αιθέριοι κόσμοι" της Τατιάνα Τολστάγια στο βιβλιοπωλείο Κομπραί

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, καθηγήτρια Σλαβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και μεταφράστρια του βιβλίου και Αναστασία Χατζηγιαννίδη, σλαβολόγος και διδάκτορας Συγκριτικής Γραμματολογίας.

Το ΕΜΣΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με έναν νέο κύκλο εκθέσεων

Ο θεματικός κύκλος του ΕΜΣΤ "Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;" συνεχίζεται με έξι νέα πρότζεκτ από γυναίκες δημιουργούς.

"Broken Mirror": Δέκα καλλιτέχνες, εννέα ζωγράφοι και ένας γλύπτης, στέκονται απέναντι στον σπασμένο καθρέφτη

Οι καλλιτέχνες διερευνούν τα όρια τόσο του προσωπικού τους κόσμου όσο και του κόσμου που τους περιβάλλει, ενός κόσμου απειλητικού, που αλλάζει συνεχώς με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Οι εκδόσεις Ίκαρος καλωσορίζουν τον συγγραφέα Γιάννη Παλαβό με την βραβευμένη συλλογή "Αστείο"

Η νέα αυτή συνεργασία εγκαινιάζεται με την επανέκδοση της βραβευμένης του συλλογής διηγημάτων που αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες, ενώ θα ακολουθήσει και η επανέκδοση της συλλογής "Το παιδί".