Ένας περιπατητικός χάρτης των υδάτινων στοιχείων της Αθήνας στήνεται στο Γκαίτε

Καλλιτέχνες και δημιουργοί σε συνεργασία με επιστήμονες ανέλαβαν να σχεδιάσουν διαδραστικούς χάρτες μέσα από τους οποίους αναδύεται μια πολυφωνική συλλογή νέων προοπτικών και αφηγήσεων γύρω από τη σχέση μας με το στοιχείο του νερού.

Atlas of Mediterranean Liquidity

Τα Ινστιτούτα Γκαίτε στη Μεσόγειο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν μια σειρά ψηφιακών χαρτών σχετικά με το νερό ως πολύτιμο φυσικό πόρο στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο καλλιτέχνες και δημιουργοί σε συνεργασία με επιστήμονες ανέλαβαν να σχεδιάσουν μια σειρά διαδραστικών χαρτών, υπό την ονομασία "Atlas of Mediterranean Liquidity" μέσα από τους οποίους αναδύεται μια πολυφωνική συλλογή νέων προοπτικών και αφηγήσεων γύρω από τη σχέση μας με το στοιχείο του νερού.

Για τον ψηφιακό χάρτη που αφορά την Ελλάδα, οι τοπικοί εταίροι του έργου – η συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού "Commonspace" και η ομάδα έργου του γεωγράφου-βιολόγου Σταμάτη Ζόγκαρη επικεντρώνονται στην πόλη της Αθήνας.

Η έρευνά τους γύρω από τον αστικό χώρο και τη βιοποικιλότητα των λιγοστών υδάτινων στοιχείων της πόλης συναντώνται στο ινστιτούτο για να δημιουργήσουν μια εγκατάσταση που δίνει στο κοινό της πρωτεύουσας πρόσβαση σε έναν μέχρι τώρα "αθέατο" χάρτη του νερού.

Σχεδιασμένος από την Αθηναία αρχιτέκτονα Ελένη Σπυριδάκη, ο διαδραστικός χάρτης της Αθήνας "ζωντανεύει" στον χώρο του Γκαίτε, όπου και φιλοξενείται. Ακόμη, μια γωνιά ανάγνωσης στο ινστιτούτο είναι αφιερωμένη στους τίτλους της βιβλιοθήκης για το νερό ως φυσικό πόρο.

Εγκαίνια: 19/1 (7-8 μ.μ.)

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 19/1-16/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Πεμ.: 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρ.: 9 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 9 π.μ. - 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.