7 διαφορετικά μουσεία που θα αγαπήσετε στην Αθήνα

Από το μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Αφής, σε μουσεία αφιερωμένα στα παιχνίδια, κοσμήματα, μετεωρίτες και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα των ξεχωριστών μουσείων

Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

Αθήνα, η πρωτεύουσα των μουσείων. Δεκάδες μεγάλα και μικρά μουσεία, σας περιμένουν να τα επισκεφτείτε και να τα ανακαλύψετε. Υπάρχει το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πραγματικά σύγχρονα τοπόσημα της πόλης. Υπάρχουν όμως και κάποια μικρότερα, για πιο εξειδικευμένο κοινό και ενδιαφέροντα ή τουλάχιστον έτσι φαίνονται. Μία επίσκεψη θα σας πείσει ότι απευθύνονται σε όλους, θα μάθετε πράγματα και θα φύγετε γεμάτοι από πληροφορίες και στιγμές που θα πάρετε μαζί σας. Παρακάτω, επιλέγουμε και σας παρουσιάζουμε 7 από αυτά τα πραγματικά ξεχωριστά μουσεία. 

museum-arxaias-texnologias
Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας 

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά


Στεγάζεται σε ένα ιστορικό αρ νουβό κτήριο που ανήκε στην οικογένεια της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του βασιλιά Αλέξανδρου Α’, και μπορείτε να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καφέ στο Κολωνάκι και επίσκεψη στο μουσείο. Τι καλύτερο για ένα πρωινό Σαββάτου; Ειδικά, αν έχετε παιδιά μαζί, θα ενθουσιαστούν με τα εκθέματα που παρουσιάζονται και ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας, μοναδικά τεχνολογικά επιτεύγματα και εφευρέσεις της αρχαίας Ελλάδας (o "κινηματογράφος" των αρχαίων Ελλήνων και το αυτοκινούμενο κουκλοθέατρο του Ήρωνος, οι εφευρέσεις του Αρχιμήδη, ο μουσικός καθρέπτης του Κτησιβίου, παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων, ναυτική και ιατρική τεχνολογία, ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων). Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και η έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων, πάντα υπό την επιμέλεια και φροντίδα του ιδρυτή του μουσείου, Κώστα Κοτσανά.
 

Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη
Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη


Ένα μουσείο για παιδιά, για όσους νιώθουν παιδιά και για όσους θέλουν να κάνουν ένα "ταξίδι" στην ιστορία παιχνιδιών. Το Μουσείο Παιχνιδιών ήταν το όραμα της ερευνήτριας και συλλέκτριας Μαρίας Αργυριάδου, που έφυγε από τη ζωή το 2018. Άφησε, όμως, μία τεράστια παρακαταθήκη, δώρισε όλη της τη συλλογή από παιχνίδια στο Μουσείο Μπενάκη, μία από τις δέκα καλύτερες στην Ευρώπη, για τη δημιουργία αυτού του πραγματικά μοναδικού μουσείου. Στεγάζεται στον ιστορικό Πύργο Κουλούρα στο Παλαιό Φάληρο, γνωστός και ως "Λευκός Πύργος των Αθηνών", μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη στο μουσείο με μία βόλτα στην κοντινή μαρίνα Φλοίσβου. Περισσότερα από 20 χιλιάδες παιχνίδια και αντικείμενα παιδικής ηλικίας, μας περιμένουν να τα εξερευνήσουν, παιχνίδια από κάθε γωνιά του πλανήτη, από την αρχαιότητα μέχρι και το 1970, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

Μουσείο Κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνη
Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη


Ο Ηλίας Λαλαούνης (1920-2013) υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες χρυσοχόους και σχεδιαστές κοσμημάτων, με τεράστιο αποτύπωμα στον πολιτισμό της χώρας. Το Μουσείο Κοσμήματος που φέρει το όνομά του στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτήριο στους πρόποδες της Ακρόπολης, λίγα βήματα μακριά από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μαθαίνουμε ότι είναι το ίδιο κτήριο που ο Ηλίας Λαλαούνης μεγάλωσε, έζησε και δούλεψε, το σπίτι και εργαστήριό του. Δεν χρειάζεται να είσαστε φίλοι του κοσμήματος για να εκτιμήσετε και να απολαύσετε μία επίσκεψη στο μουσείο. Στις προσθήκες του φιλοξενούνται 4.500 κοσμήματα και μικρογλυπτά, το αρχείο των σχεδίων του δημιουργού, παραδοσιακά και σύγχρονα εργαλεία από τα εργαστήρια του, μαζί με εκπαιδευτικά προγράμματα, ζωντανά εργαστήρια και ένα πολύ οργανωμένο πωλητήριο.

Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας
Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας

Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας


Στην καρδιά της πρωτεύουσας, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας έχει να επιδείξει μία ενεργή και συνεπή πορεία 40 χρόνων, αναδεικνύοντας, μέσα από εκθέσεις, εκδηλώσεις και περισσότερα από 10 χιλιάδες αντικείμενα (βιβλία, ενδύματα και προικιά, συναγωγικά αντικείμενα και υφάσματα, χειρόγραφα, οικιακά σκεύη, όπως και μία ξεχωριστή συλλογή του Ολοκαυτώματος που περιλαμβάνει στολές από στρατόπεδα συγκέντρωσης και υφασμάτινα κίτρινα αστέρια), την μακρά ιστορία και πολιτισμό των Ελλήνων Εβραίων. Με πολύ πλούσια βιβλιοθήκη, έργα τέχνης, εκπαιδευτικά προγράμματα και φωτογραφικό αρχείο, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας είναι ένα εθνογραφικό-ιστορικό μουσείο που ρίχνει φως στη ζωή και την κουλτούρα των Εβραίων της Ελλάδας. Μέχρι και τον Φεβρουάριο 2023, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας παρουσιάζει και την πολύ ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση "Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα" σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1). Στην έκθεση παρουσιάζονται αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια της παρουσίας των Εβραίων της Ελλάδας και φιλοξενείται και στα δύο μουσεία.

Μουσείο Αφής
Μουσείο Αφής

Μουσείο Αφής


Το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας άνοιξε το 1984 και στεγάζεται σε ένα πολύ όμορφο διατηρητέο κτήριο στην Καλλιθέα. Μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα πέντε μουσεία του είδους παγκοσμίως, δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, Έλληνες και ξένους, να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Ελλάδας μέσω της αίσθησης της αφής. Στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του μουσείου, μας περιμένουν πιστά αντίγραφα (αγάλματα, αγγεία, γλυπτά, χρηστικά αντικείμενα) από διάσημα εκθέματα που υπάρχουν στα ελληνικά μουσεία, αντίγραφα εκθεμάτων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο, όπως και ένα τμήμα βυζαντινής τέχνης και αντικειμένων. Το Μουσείο Αφής μπορούν να το επισκεφτούν και οι βλέποντες, κάτι που θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα.
 

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής
Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής


Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Ελλάδας και από τα μοναδικά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής θα κάνεις ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και μέσα από περισσότερα από 5 χιλιάδες εκθέματα της συλλογής του, θα γνωρίσεις την ιστορία και την εξέλιξη της πληροφορικής, από το 1970 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, θα θυμηθείς ξανά ή κάποιοι άλλοι θα δουν για πρώτη φορά από κοντά θρυλικά μοντέλα υπολογιστών και όλα τα παρελκόμενα (τα πρώτα ξύλινα "ποντίκια", φορητοί υπολογιστές 15 κιλών, retro video games και περιοδικά της εποχής και πολλά άλλα). Πολύ συχνά πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις, ενώ θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα κάποια ιδιωτική ή ομαδική ξενάγηση.
 

Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών
Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών

Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών
 

Ένα μικρό μουσείο, αναπάντεχο θα λέγαμε και μοναδικό στην Ελλάδα, που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ανθρώπων κάθε ηλικίας, πόσο μάλλον των παιδιών και μαθητών. Πάντοτε ένα ταξίδι στα αστέρια, θα συγκινεί και θα εξάπτει τη φαντασία μας. Στις προθήκες του μουσείου, μπορούμε να παρατηρήσουμε περισσότερους από 400 αυθεντικούς μετεωρίτες και ιμπακτικής φύσεως πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί από πρόσκρουση μεγάλων αστεροειδών στον πλανήτη μας, καθώς και μία σειρά από άλλα αντικείμενα, να πάρουμε μέρος σε ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις με θέμα τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, την αστρονομία και τη γεωλογία. Βρίσκεται στα Πατήσια, λίγα μέτρα από τον σταθμό Άγιος Ελευθέριος του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, ένα μουσείο σε μία γειτονιά της Αθήνας που απευθύνεται σε όλους.

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Εβραϊκό Μουσείο

Νίκης 39
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Καρυατίδων & Καλλισπέρη 12
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Αφής

Αθηνάς 17 & Δοϊράνης 198, στάση Χρυσάκη, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Παιχνιδιών Μουσείου Μπενάκη

Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.

"Σύνθωμα/ Sinthome": Αναδεικνύοντας την ποικιλία και την αντίθεση που χαρακτηρίζει τον κόσμο της τέχνης

17 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε σε αυτήν την πολυδιάστατη έκθεση τόσο τον κόσμο των αντιθέσεων μέσα από́ τα μάτια των καλλιτεχνών, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά.