Οι δύο πλευρές της ελληνικής πραγματικότητας στην πολυμεσική έκθεση της Βασιλείας Κάγκα

Το πρότζεκτ «Heat and Run: a summer tale» ανήκει στο τρίτο μέρος της δράσης «Αye Μari».

Aye mari x Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ: heat and run, a summer tale

Η Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ βρίσκεται στην ίδια στοά, απέναντι από την Cantina Social, το αγαπημένο μπαρ στο Ψυρρή και λειτουργεί σαν το σαλόνι της. Άλλωστε, η τέχνη και η νυχτερινή ζωή εμπεριείχε πάντα η μία την άλλη. Το "Aye Mari" είναι μια σειρά εκθέσεων που επιμελείται η Βασιλεία Κάγκα. Ξεκίνησε στο Βερολίνο το 2017 και τώρα φιλοξενείται στην Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ. Μετά από άλλη μια μεγάλη παύση, το "Αye Μari 3.0" επέστρεψε. 

Η συνεργασία μεταξύ της σειράς "Aye Mari" και της Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου, εμπνεόμενο από τα σαλόνια της δεκαετίας του 19ου αιώνα, τότε που γυναίκες μαζεύονταν σε κυριολεκτικά σαλόνια και μπορούσαν έτσι να ανταλλάσσουν ιδέες, κριτικές, να διαβάζουν τα δικά τους έργα και να ακούνε τα έργα και τις ιδέες άλλων διανοουμένων. 

Aye mari x Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ: heat and run, a summer tale
"Bury me", Froso Papadopoulou

Το Aye Mari X Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ φιλοδοξεί να είναι ένας χώρος για όλες τις περιθωριοποιημένες ταυτότητες που θέλουν να δημιουργήσουν μια ρήξη στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Αμφισβητεί την κυρίαρχη χρήση της γλώσσας των καλλιτεχνικών κειμένων, γι' αυτό και τα κείμενα των εκθέσεων θα είναι σύντομα, θα προσπαθούμε να αφήσουμε την τέχνη να μιλήσει από μόνη της ή να δημιουργούμε κείμενα ποιητικά, μανιφέστα που ενδεχομένως να αποτελούν και τα ίδια έργα τέχνης. Ονειρεύεται να παρουσιάζει πολιτική τέχνη ή και όχι. 

Η σειρά Aye Mari X Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ ξεκινά με το "Heat and Run: a summer tale".

Ποια είναι η ουσία του ελληνικού καλοκαιριού; Κάθε καλοκαίρι εκατομμύρια τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα ως τον κορυφαίο προορισμό των διακοπών τους, με τις περισσότερες ημέρες ηλιοφάνειας ανά έτος και ώρες ηλιοφάνειας ανά ημέρα, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι είναι η πιο ζεστή ευρωπαϊκή χώρα ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από το διεθνές κεφάλαιο και τα διεθνή πολιτιστικά ινστιτούτα μέχρι τους αναρχοτουρίστες και τον hyped καλλιτεχνικό κόσμο, η Ελλάδα γίνεται αντιληπτή ως μία ακαλλιέργητη επενδυτική γη ή ως ένας τόπος αντικουλτούρας.

Missing imageAye mari x Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ: heat and run, a summer tale
Klaus Jürgen Schmidt, "Τιβέριος"

Οπότε μάλλον η Ελλάδα τα έχει όλα: ήλιο, θάλασσα, νησιά, φθηνά ενοίκια…

Εν τω μεταξύ, το 28,9% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οι μπάτσοι είναι παντού, έννοιες όπως ταξική εκμετάλλευση, ρατσισμός, ομοφοβία, τρανσοφοβία, χοντροφοβία, μισαναπηρισμός, είναι απόλυτα ενσωματωμένες στην ελληνική κοινωνία, γυναικοκτονίες κάθε μήνα, διαφθορά, εξευγενισμός, ενοίκια όλο και πιο ψηλά. 

Aye mari x Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ: heat and run, a summer tale
Untitled, Alexandros Simopoulos

Ωστόσο, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, όλα/-ες/-οι περιμένουμε το καλοκαιράκι για να τα ξεχάσουμε όλα και να αποκτήσουμε αυτό το summer state of mind, διότι το καλοκαίρι για κάποιες/-α/ους από εμάς είναι αυτό το ουτοπικό χωροχρονικό συνεχές έξω από το καπιταλιστικό σύστημα. Τι συμβολίζει λοιπόν το καλοκαίρι στο συλλογικό φαντασιακό μας ασυνείδητο;  Το "Heat and run" θα προσπαθήσει να απεικονίσει τις δύο όψεις του ίδιου αυτού νομίσματος.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: alienprincesshasgreasyhair, Αντιγόνη Θεοδώρου, Αναστάσης Παναγής Μελέτης / Panas, Φρόσω Παπαδοπούλου, Alki Papastathopoulos, Σοφία Ροζάκη, Klaus Jurgen Schmidt, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Bois Futuri, Cantiniera

Εγκαίνια: 15/11 (7 μ.μ.)

Info: Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ | 15/11-10/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Alki Papastathopoulos, Summer, before shit took place, 2019

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.