Οι δύο πλευρές της ελληνικής πραγματικότητας στην πολυμεσική έκθεση της Βασιλείας Κάγκα

Το πρότζεκτ «Heat and Run: a summer tale» ανήκει στο τρίτο μέρος της δράσης «Αye Μari».

Aye mari x Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ: heat and run, a summer tale

Η Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ βρίσκεται στην ίδια στοά, απέναντι από την Cantina Social, το αγαπημένο μπαρ στο Ψυρρή και λειτουργεί σαν το σαλόνι της. Άλλωστε, η τέχνη και η νυχτερινή ζωή εμπεριείχε πάντα η μία την άλλη. Το "Aye Mari" είναι μια σειρά εκθέσεων που επιμελείται η Βασιλεία Κάγκα. Ξεκίνησε στο Βερολίνο το 2017 και τώρα φιλοξενείται στην Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ. Μετά από άλλη μια μεγάλη παύση, το "Αye Μari 3.0" επέστρεψε. 

Η συνεργασία μεταξύ της σειράς "Aye Mari" και της Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου, εμπνεόμενο από τα σαλόνια της δεκαετίας του 19ου αιώνα, τότε που γυναίκες μαζεύονταν σε κυριολεκτικά σαλόνια και μπορούσαν έτσι να ανταλλάσσουν ιδέες, κριτικές, να διαβάζουν τα δικά τους έργα και να ακούνε τα έργα και τις ιδέες άλλων διανοουμένων. 

Aye mari x Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ: heat and run, a summer tale
"Bury me", Froso Papadopoulou

Το Aye Mari X Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ φιλοδοξεί να είναι ένας χώρος για όλες τις περιθωριοποιημένες ταυτότητες που θέλουν να δημιουργήσουν μια ρήξη στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Αμφισβητεί την κυρίαρχη χρήση της γλώσσας των καλλιτεχνικών κειμένων, γι' αυτό και τα κείμενα των εκθέσεων θα είναι σύντομα, θα προσπαθούμε να αφήσουμε την τέχνη να μιλήσει από μόνη της ή να δημιουργούμε κείμενα ποιητικά, μανιφέστα που ενδεχομένως να αποτελούν και τα ίδια έργα τέχνης. Ονειρεύεται να παρουσιάζει πολιτική τέχνη ή και όχι. 

Η σειρά Aye Mari X Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ ξεκινά με το "Heat and Run: a summer tale".

Ποια είναι η ουσία του ελληνικού καλοκαιριού; Κάθε καλοκαίρι εκατομμύρια τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα ως τον κορυφαίο προορισμό των διακοπών τους, με τις περισσότερες ημέρες ηλιοφάνειας ανά έτος και ώρες ηλιοφάνειας ανά ημέρα, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι είναι η πιο ζεστή ευρωπαϊκή χώρα ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από το διεθνές κεφάλαιο και τα διεθνή πολιτιστικά ινστιτούτα μέχρι τους αναρχοτουρίστες και τον hyped καλλιτεχνικό κόσμο, η Ελλάδα γίνεται αντιληπτή ως μία ακαλλιέργητη επενδυτική γη ή ως ένας τόπος αντικουλτούρας.

Missing imageAye mari x Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ: heat and run, a summer tale
Klaus Jürgen Schmidt, "Τιβέριος"

Οπότε μάλλον η Ελλάδα τα έχει όλα: ήλιο, θάλασσα, νησιά, φθηνά ενοίκια…

Εν τω μεταξύ, το 28,9% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οι μπάτσοι είναι παντού, έννοιες όπως ταξική εκμετάλλευση, ρατσισμός, ομοφοβία, τρανσοφοβία, χοντροφοβία, μισαναπηρισμός, είναι απόλυτα ενσωματωμένες στην ελληνική κοινωνία, γυναικοκτονίες κάθε μήνα, διαφθορά, εξευγενισμός, ενοίκια όλο και πιο ψηλά. 

Aye mari x Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ: heat and run, a summer tale
Untitled, Alexandros Simopoulos

Ωστόσο, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, όλα/-ες/-οι περιμένουμε το καλοκαιράκι για να τα ξεχάσουμε όλα και να αποκτήσουμε αυτό το summer state of mind, διότι το καλοκαίρι για κάποιες/-α/ους από εμάς είναι αυτό το ουτοπικό χωροχρονικό συνεχές έξω από το καπιταλιστικό σύστημα. Τι συμβολίζει λοιπόν το καλοκαίρι στο συλλογικό φαντασιακό μας ασυνείδητο;  Το "Heat and run" θα προσπαθήσει να απεικονίσει τις δύο όψεις του ίδιου αυτού νομίσματος.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: alienprincesshasgreasyhair, Αντιγόνη Θεοδώρου, Αναστάσης Παναγής Μελέτης / Panas, Φρόσω Παπαδοπούλου, Alki Papastathopoulos, Σοφία Ροζάκη, Klaus Jurgen Schmidt, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Bois Futuri, Cantiniera

Εγκαίνια: 15/11 (7 μ.μ.)

Info: Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ | 15/11-10/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Alki Papastathopoulos, Summer, before shit took place, 2019

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ

Λεωκορίου 8, Ψυρρή
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Φωκά μέσα από τις ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)"

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/11/2022

Δηλώστε συμμετοχή για το Βραβείο Τέχνης 2023 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το ίδρυμα πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προωθώντας έτσι τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (28/11-4/12)

Το φαινόμενο της αστικοποίησης, ο γυναικείος ερωτισμός και η σύγχρονη ιταλική τέχνη εξερευνώνται στα εικαστικά πρότζεκτ που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Μια άγνωστη πτυχή του Αλέκου Φασιανού αποκαλύπτεται στην Carwan

Περισσότερα από 100 έργα design που ο ζωγράφος έφτιαξε για την οικογένειά του, σε συνεργασία με επαγγελματίες τεχνίτες, αντανακλούν το πάθος του για τη λεπτομέρεια και την ομορφιά.

Η πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Στο επιβλητικό Αίθριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα έκθεση "Κλιματική Αλλαγή και Εμείς".

Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

Ο Jeremiah Day διδάσκει τις στρατηγικές του "Νέου Χορού" με μια δημόσια performance

Θα προηγηθεί εργαστήριο στο Spiti Yoga όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσχεδιάσουν με βάση παρτιτούρες από την Anna Halprin, τον Steve Paxton και τη Simone Forti