"Οι τέχνες του πολέμου": Διαδραστικό σεμινάριο στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Οι Σταυρούλα Οικονόμου, Δημήτρης Αλεξάνδρου και Νίκος Παπαδημητρίου θα ξεναγήσουν το κοινό στις συλλογές αρχαίας τέχνης του μουσείου.

951 853 copy.jpg

UPDATE: λόγω ασθένειας ενός εκ των συντελεστών, το σεμινάριο αναβάλλεται για το Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

Όσες/όσοι επιθυμούν να κάνουν κράτηση ή αλλαγή, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το μουσείο στα τηλέφωνα 210 33 19 300 και 210 32 12 313.

Γιατί ο πόλεμος ήταν τόσο δημοφιλές θέμα στην αρχαία ελληνική τέχνη; Ποιες πτυχές του πολέμου εικονίζονται πάνω σε αγγεία και ανάγλυφα και ποιες αποσιωπούνται; Τι μαθαίνουμε για την εξάρτυση των πολεμιστών και την τακτική των μαχών σε κάθε περίοδο; Πως κατασκευάζονταν τα αρχαία όπλα; Με ποιους τρόπους εκφραζόταν η οδύνη για τις πολεμικές απώλειες στις διάφορες μορφές τέχνης;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν με το κοινό στο σεμινάριο που διοργανώνει το Μουσείο Κανελλοπούλου, το οποίο περιλαμβάνει ξενάγηση στις συλλογές αρχαίας τέχνης του μουσείου και διαδραστικό εργαστήριο.

Η προσκεκλημένη αρχαιολόγος, Σταυρούλα Οικονόμου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και ο Νίκος Παπαδημητρίου, διευθυντής του Μουσείου Κανελλοπούλου, θα ξεναγήσουν το κοινό στις συλλογές αρχαίας τέχνης του μουσείου. Εστιάζοντας σε όπλα διαφόρων περιόδων και σε αναπαραστάσεις μαχών, θα επιχειρήσουν μια ανατομία του πολέμου από την προϊστορία έως τους κλασικούς χρόνους, φωτίζοντας θέματα όπως η εξάρτυση των πολεμιστών, η προετοιμασία και η αναχώρηση για τον πόλεμο, η οργάνωση του στρατεύματος, η βία της μάχης και οι ανθρώπινες απώλειες. 

τπ.jpg

Ο μεταλλοτέχνης-ερευνητής Δημήτρης Αλεξάνδρου θα παρουσιάσει στο κοινό μεθόδους κατασκευής αρχαίων όπλων, όπως τις γνωρίζουμε μέσα από την μελέτη των ίδιων των αντικειμένων και την πειραματική αρχαιολογία. Στη συνέχεια θα δείξει πώς χρησιμοποιούνταν τα διάφορα εξαρτήματα του αρχαίου οπλισμού και θα εξηγήσει πώς αναπτύχθηκε η τεχνολογία κατασκευής αμυντικού οπλισμού με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του σώματος.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Θεωρίας 12 & Πανός, Πλάκα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο "Κosmos" της Εlke Lagansky ξεδιπλώνεται

Στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζεται η έκθεση όπου θα παρουσιάζεται η δουλειά των τελευταίων 25 χρόνων της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας που ζει στην Ελλάδα από το '80.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/10/2025

"Αρόδου": Το νέο βιβλίο του Στέλιου Μάινα παρουσιάζεται στο Πειραιά

Οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν την παρουσίαση του μυθιστορήματος στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Τι ιστορίες έχουν να μας πουν 12 γυναίκες άνω των 60 ετών;

Μια έκθεση με ιστορίες δύναμης, τρυφερότητας, σχέσεων, ανθεκτικότητας και αγάπης για τη ζωή.

Για την Gisela McDaniel, το να κάνεις τέχνη είναι σαν να μεγαλώνεις παιδιά

Με αφορμή τη νέα της ατομική έκθεση στα Dio Horia, η Τσαμόρο καλλιτέχνιδα εξηγεί στο "α" πώς η ζωγραφική της δίνει φωνή σε περιθωριοποιημένες θηλυκότητες και αντιτίθεται στο αποικιοκρατικό και πατριαρχικό βλέμμα που κυριαρχεί στην ιστορία της τέχνης.

Πίσω από το βλέμμα των "Cycladic Blues"

Λίγο πριν τη λήξη της έκθεσης της Marlene Dumas, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υποδέχεται τη συγγραφέα Jennifer Higgie για τη διάλεξη "The Naked Eye".

"Ο κήπος πάνω από τη θάλασσα": Μια συνταγή του ΚΠΙΣΝ για ανοϊκούς και τους φροντιστές τους

Η δράση περιλαμβάνει δώδεκα δίωρες συναντήσεις ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων στο Πάρκο "Σταύρος Νιάρχος" με τη μορφή ενός εργαστηρίου θεάτρου, στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνταγογράφησης.

"Παλιό χώμα": Ιστορίες παράλληλες, 24 αιώνες μακριά

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Παπαζαφείριου (εκδ. νήσος) φέρνει στο προσκήνιο μια υπαρξιακή αναζήτηση μέσα από την τομή δύο ιστοριών, ενός αρχαιολόγου κι ενός βετεράνου του μακεδονικού στρατού.