Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (31/10-6/11)

Ένα residency στα Δύο Χωριά, μια φωτογραφική δράση που μελετά πώς σκέφτονται τα δάση και όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Sunna Hansdóttir «Twelve». Silk paint & oil paint on linen, 70x100 cm (2020)

Kick Off

Η πρώτη φορά που το ζευγάρι Joakim Ojanen και Sunna Hansdóttir παρουσιάζει συνεργατικά μια έκθεση, με αφορμή το residency που οι δύο Σουηδοί καλλιτέχνες πραγματοποιήσαν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, για χάρη της γκαλερί Δύο Χωριά. Το πρότζεκτ σηματοδοτεί την επιστροφή του ζευγαριού στην τέχνη, μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, και είναι ουσιαστικά ένα σύνολο μοτίβων που προκύπτουν από τη συγκατοίκησή τους. Ο Ojanen παρουσιάζει 7 κεραμικά γλυπτά μαζί με ένα μεγάλο κεραμικό επιτοίχιο έργο. Τα γλυπτά του μοιάζουν με καρικατούρες, ωστόσο διαθέτουν προσωπικότητες και συναισθηματικό βάθος. Από την άλλη, οι πίνακες της Hansdóttir έχουν ως βάση την χειροτεχνική και την υφαντική. Η καλλιτέχνις πειραματίζεται μελετώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η υλικότητα του καμβά και δημιουργεί ένα εικαστικό σύμπαν με επαναλαμβανόμενες μορφές και χρώματα, επιζητώντας την ένταση, την αντίθεση και τη γαλήνη, μέσα από τις ζωγραφικές συνθέσεις.

Εγκαίνια: 3/11 (7-10 μ.μ.)

Info: Dio Horia Ακρόπολη | 3/11-3/12 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Το αίνιγμα του δάσους

Το αίνιγμα του δάσους

Ο ακόμα αδιαμορφοποίητος χώρος του "Νόμπελ" στο Χαλάνδρι, που σύντομα θα μετατραπεί σε έναν δημοτικό χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, φιλοξενεί το αδημοσιεύτο φωτογραφικό υλικό του Τάσου Βρεττού, μια μελέτη για τις πρόσφατα καμένες δασικές εκτάσεις της Αττικής, εικόνες που συνυπάρχουν με αυτές από ζωντανά δάση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο φωτογράφος κατασκευάζει ένα σύμπαν κινούμενων εικόνων με σκοπό να διερευνήσει τους συμβολισμούς του δάσους και της ζωής που εξαρτάται από αυτό.

Εγκαίνια: 4/11 (7 μ.μ.)

Στις 9.30 μ.μ., live αυτοσχεδιασμός ηλεκτρονικής μουσικής από τους Elephants in the Room

Info: "Νόμπελ" | 4/11-11/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 5.30-9.30 μ.μ, Σαβ., Κυρ.: 12-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Μονόπρακτα

Ελένη Μιχαλακοπούλου

Πυρήνας έμπνευσης για την Ελένη Μιχαλακοπούλου στάθηκε το θέατρο ως πεδίο αναπαραστάσεων που εκ φύσεως αφηγείται ιστορίες οι οποίες συνάδουν με τη ζωγραφική. Χρωματιστά μολύβια σε χαρτί ανακαλούν βιώματα της εικαστικού, τα οποία μετέπειτα μετατρέπονται σε νέα αφηγήματα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ένας διάλογος με μια σειρά θεατρικών κειμένων.

Εγκαίνια: 1/10

Info: Γκαλερί "7" | 1-19/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12 - 8 μ.μ. | Τετ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Υδατογραφίες σε χαρτί 

Βασιλική Μπινιώρη

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.) τιμά τη ζωγράφο Βασιλική Μπινιώρη παρουσιάζοντας μια σειρά έργων της μεγάλης δημιουργού και εγκαινιάζοντας παράλληλα τη νέα του έδρα, η οποία φέρει πλέον το όνομα της καλλιτέχνιδας.

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" | 2-29/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ. - Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Poetics of the Ordinary: Νεκρές φύσεις από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Χρόνης Μπότσογλου

Το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ακαδημαϊκής και Επιμελητικής Έρευνας Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης" παρουσιάζει μια ζωγραφική έκθεση αφιερωμένη στη νεκρή φύση και η οποία βασίζεται στην έρευνα του καλλιτέχνη Kirk Patrick H. Testa που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας. Μέσα από την καλλιτεχνική του έρευνα, ο Testa ήρθε σε επαφή με σημαντικά έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης. Η ζωγραφική εδώ αλληλεπιδρά με τον ψηφιακό κόσμο με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αφού ο Testa προσκαλεί το κοινό να αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ψηφιακές φωτογραφίες νεκρής φύσης που συναντά κανείς στην καθημερινότητα, με το hashtag "#stillathens". Οι φωτογραφίες θα συμπεριληφθούν στην έκθεση δημιουργώντας μια σχέση αντίστοιξης ανάμεσα στη σύγχρονη ζωή και τα έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου που υπάρχουν στον χώρο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Τάσος Αριδάς, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Αλέκος Λεβίδης, Αφροδίτη Λίτη, Ανδρέας Λόλης, Ναταλία Μελά, Λουίζα Μίσσιου, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Βάλλυ Νομίδου, Κώστας Παπανικολάου, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Ρόρρης, Παύλος Σάμιος, Άννα Μαρία Τσακάλη, Πόπη Τσουκάτου, Μισέλ Φάις, Πάνος Φειδάκης, Μαρία Χατζηανδρέου, Δημήτρης Χαντζόπουλος και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Εγκαίνια: 2/11 (6 - 9 μ.μ.)

Info: 16 Φωκίωνος Νέγρη | 2-26/11 |  Ώρες λειτουργίας: Τετ., Παρ.: 4 - 8 μ.μ. | Σαβ.: 12 - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Εργοστάσιο Παιχνιδιών - Ηλίας Παπαηλιάκης 2020-2022

Στην πρώτη συνεργασία του Ηλία Παπαηλιάκη με τη Γκαλερί Σκουφά περιλαμβάνονται ζωγραφικά έργα των 2 τελευταίων ετών και πρόκειται για συνέχεια της έκθεσης που ο καλλιτέχνης είχε παρουσιάσει στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων το 2020. Τα νέα του έργα διακατέχονται από μία πιο έντονη πνευματικότητα και εξετάζουν τη σχέση του παιχνιδιού και του ατόμου με τα ζώα, καθώς και έννοιες όπως η συντροφικότητα και η συναίνεση.

Εγκαίνια: 3/11 (7.30-9.30 μ.μ.)

Info: Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός" | 3-30/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. & 5.30 - 8.30 μ.μ., Τετ.: 10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

LiteraComics - H Λογοτεχνία στην 9η Τέχνη

LiteraComics Η Λογοτεχνία στην 9η Τέχνη

Μια ημερίδα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση που αφορά κόμιξ και graphic novels τα οποία αποτελούν διασκευές ή έχουν βασιστεί σε λογοτεχνικά έργα όπως ο "Δράκουλας", ο "Ερωτόκριτος" και "Οι Άθλιοι". Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διεξαχθούν εργαστήρια, μπαζάρ νέων και παλαιότερων εκδόσεων, ανοιχτές ομιλίες και μια έκθεση που διηγείται την εξέλιξη της εκδοτικής πορείας μεταφορών λογοτεχνικών κειμένων σε κόμιξ. Το event θα κλείσει με ένα party στο Dave Red Hotel, με καλλιτέχνες να σχεδιάζουν ζωντανά για το κοινό.

Info: Ελληνοαμερικανική Ένωση | 5/11 | Ώρες λειτουργίας: 10.30 π.μ. – 6.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

TεFRα & Snookums Shotguns / Αγαπουλίνια Καραμπίνες

Μάρθα Δημητρόπουλου

Δύο νέα καλλιτεχνικά εγχειρήματα φιλοξενούνται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, από τις καλλιτέχνιδες Μάρθα Δημητροπούλου και Τζωρτζίνα Καπράλου. Η πρώτη, με την έκθεση "TεFRα", κατασκευάζει 400 τεφροδόχους από πευκοβελόνες σχολιάζοντας τη διάσταση της θνητότητας και του εφήμερου στοιχείου, τη σχέση του ανθρώπου με τον θάνατο αλλά και εκείνη του σύγχρονου πολιτισμού με τη φύση. Η έκθεση "Snookums Shotguns / Αγαπουλίνια Καραμπίνες" της Τζωρτζίνας Καπράλου χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως εργαλείο έρευνας και μυθοπλασίας. Μιμούμενη το στυλ του Ταραντίνο (μη γραμμική αφήγηση, σάτιρα), γίνεται η ίδια μέλος διαδικτυακών ομάδων γυναικών-κυνηγών από την Αμερική και ανταλάσσει πληροφορίες γύρω από τη γαλούχηση της νέας γενιάς παιδιών των συγκεκριμένων οικογενειών. Τα ψηφιακά έργα συνομιλούν με τα υπερμεγέθη ξύλινα cut-outs που η Καπράλου δημιούργησε και στα οποία απεικονίζονται έμφυλα στερεότυπα, όπως γυναίκες μποντιμπίλντερ, παλαιστές και άνδρες κυνηγοί, μπλεγμένοι με περιγράμματα από καραμπίνες, σκυλιά και θηράματα.

Εγκαίνια: 2/11 (7-10 μ.μ.)

Info: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα | 2/11-23/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ.: 3-8 μ.μ., Τετ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Iskopavanje 

Μύρνα Μαριάνοβιτς

Η αρχιτέκτονας και εικονογράφος Μύρνα Μαριάνοβιτς εστιάζει σε θεματικές όπως οι πολιτικές ταυτότητας, η ποιητική και η αρχαιολογία, τις οποίες προσπαθεί να μεταδώσει στον θεατή υιοθετώντας εικαστικές, αρχιτεκτονικές και ερευνητικές πρακτικές. Χαρακτική, οξυγραφία και μονοτυπία είναι τα βασικά εργαλεία της, μέσω των οποίων συνθέτει οπτικά αφηγήματα που τονίζουν την τυχαιότητα και ασχολούνται με την επιθυμία επανεξέτασης της ταυτότητας.

Εγκαίνια: 3/11 (7 μ.μ.)

Info: Depo Darm | 3/11-20/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ. Παρ.: 12 - 6 μ.μ. | Σαβ.: 12 - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


© φωτογραφίας εξωφύλλου: Sunna Hansdóttir "Twelve". Silk paint & oil paint on linen, 70x100 cm (2020)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".