Ο Thomas Hirschhorn σε μια ενδιαφέρουσα ομιλία περί τέχνης με αφορμή την έκθεση "Dream On"

Ο Ελβετός καλλιτέχνης Thomas Hirschhorn έρχεται για μια ομιλία στα πλαίσια της έκθεσης «Dream On» και συζητά με τον ιστορικό τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά

Portrait_Thomas Hirschhorn.jpg © Enrique Munoz Garcia

Ο καλλιτέχνης Thomas Hirschhorn, που έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, θα μιλήσει για το έργο του σε μια ομιλία που διοργανώνει το NEON την Πέμπτη 3/11, και ειδικά την εγκατάσταση "Cavemanman" που παρουσιάζεται στο χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, στο πλαίσιο της έκθεσης "Dream On".

Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας, ο Hirschhorn έχει δημιουργήσει περισσότερα από εβδομήντα έργα σε δημόσιους χώρους, ενώ έχει αφιερώσει έργα του σε φιλοσόφους, συγγραφείς και καλλιτέχνες που αγαπά, με τη μορφή μεγάλων έργων γλυπτικής, όπως βωμούς, περίπτερα, μνημεία, χάρτες και κολάζ.

Το "Cavemanman" είναι ένα εμβυθιστικό περιβάλλον, μια δαιδαλώδης "σπηλιά" κατασκευασμένη σε φυσικό μέγεθος από υλικά όπως ξύλο, χαρτόνι και μονωτική ταινία. Μέσα στο εικαστικό περιβάλλον που έχει στηθεί, διαμορφώνεται ένας κόσμος που αναπαριστά τον συλλογικό νου και αποτελείται από βιβλία, πόστερ, βίντεο, ράφια, αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών και κούκλες βιτρίνας.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παλαιοκρασσά, επιμελητή της έκθεσης Dream On, "Λίγα μπορούν να ειπωθούν για αυτό το magnum opus, στην πραγματικότητα ίσως δεν υπάρχουν λόγια μπροστά στο σοκ και το δέος που προκαλεί αυτή η υπέρμετρα φιλόδοξη εγκατάσταση, αυτό το απόλυτο όνειρο".

IMG_5229.jpg

Ο Hirschhorn αναφέρει για το έργο του: "Αισθάνομαι ότι ως καλλιτέχνης πρέπει να κάνω πάρα πολλά. Πρέπει να κάνω τα πάντα. Πάντα το έργο μου αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Αφορά ολόκληρη τη δυνατότητα, την ολότητα. Και, βεβαίως, είναι επιτηδευμένο και φιλόδοξο, αλλά και κατά κάποιο τρόπο ανόητο να επιθυμώ να κάνω κάτι τέτοιο"

Info: Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής | Πέμπτη 3/11 στις 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Thomas Hirschhorn at the "Robert Walser-Sculpture", Biel/Bienne, 2019 © Enrique Munoz Garcia

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Dream On

  • Εγκαταστάσεις

Το ΝΕΟΝ και η Βουλή των Ελλήνων παρουσιάζουν μία νέα έκθεση στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, το οποίο καλωσορίζει το κοινό για δεύτερη φορά μετά από την αναδιαμόρφωσή του χάρη των παρεμβάσεων του ΝΕΟΝ. Εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας από τη Συλλογή Δ. Δασκαλοπούλου, οι οποίες θα κοσμήσουν 4 διεθνή μουσεία (ΕΜΣΤ, TATE, και από κοινού στα Guggenheim και MCA Chicago) δημιουργούν ένα πρωτοποριακό πλέγμα συνεργειών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ακούγοντας την "Ηχώ του χρόνου" που κουβαλά μνήμες από το Ολοκαύτωμα

Στη νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, ο μουσικοκριτικός Jeremy Eichler εστιάζει σε τέσσερις κορυφαίους συνθέτες του 20ού αιώνα και εξετάζει πώς βίωσαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/01/2026

Δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να να γνωρίσουν από κοντά τα ζητήματα που πραγματεύονται οι καλλιτέχνες.

Οι εκθέσεις του ΠΣΚ που δεν θα λείψουν από την ατζέντα μας

Αναδρομικά πρότζεκτ, περιπατητικές δράσεις και last calls για εκθέσεις που παρουσιάζονται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

"Everynight" στην Ταινιοθήκη με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών

Το επιτυχημένο πρόγραμμα συνεχίζεται με μερικές ακόμα προβολές για τον Ιανουάριο.

Άνοιξη στο ΕΜΣΤ με τριπλό αφιέρωμα στην ελληνική μεταπολεμική τέχνη

Νέες εκθέσεις έρχονται σύντομα στο μουσείο στη Συγγρού.

Η έκθεση "Τέχνη για το εδώ και τώρα" αποκτά παγκόσμια εμβέλεια

Παράταση και διαδικτυακή προβολή για την έκθεση που έφερε την Αθήνα στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό προσκήνιο.