Για τον Alex Kotoulas το design περνά μέσα από τις παιδικές του μνήμες από την Καστοριά που κάποτε δεν θεωρούσε καθόλου cool

Συνδυάζοντας τις παραδοσιακές τεχνικές σε συνεργασία με τοπικούς τεχνίτες με τη σύγχρονη εννοιολογική ματιά στο design, o Alex Kotoulas παρουσίασε πριν λίγες μέρες την πρώτη μόνιμη συλλογή του HAK STUDIOS, μια αφορμή να μας συστήσει τη φιλοσοφία του.

Alex Kotoulas HAK STUDIOS
  

"Μεγαλώνοντας στην Καστοριά δεν πίστευα ότι θα ασχολιόμουν το δέρμα. Οπως οι περισσότεροι έφηβοι, το να σκεφτείς να ακολουθήσεις την τέχνη/επιστήμη των γονιών σου δεν είναι καθόλου cool και ήταν κάτι που με κρατούσε πλέον αδιάφορο, κυρίως γιατί δε μπορούσα ακόμη να αντιληφθώ τον πλούτο και το πολυσύνθετο αυτής της τέχνης. Και η αλήθεια είναι ότι πήρε πολλά χρόνια ώστε να ασχοληθώ με αυτό τον τομέα. 

HAX STUDIOS

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Πολυτεχνείο, ήμουν σε μία διαρκή αναζήτηση πιο δημιουργικών διεξόδων και σιγά σιγά προσδιόρισα προς το μέσο των σπουδών μου ότι αυτό που με γοητεύει είναι ο προϊοντικός σχεδιασμός. Έψαξα σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τελικά βρέθηκα στην Ολλανδία λίγα χρόνια αργότερα. 

Η σχολή που παρακολούθησα (Design Academy Eindhoven) είναι πολύ θεωρητική και πολλά από τα μαθήματά της αρκετά ψυχαναλυτικά στη βάση τους. Μελετώντας χρώματα και φόρμες, εντοπίσαμε με τους καθηγητές ότι ο κοινός τόπος των περισσοτέρων προϊόντων που δημιουργούσα είχε να κάνει με υφάσματα και μαλακά υλικά. Και κάπως έτσι είδα τη σύνδεση που μέχρι τότε δεν είχα σκεφτεί... με το περιβάλλον που μεγάλωσα.

Με ενδιαφέρει η λιτότητα στη φόρμα και η δύναμη στο χρώμα. Συνήθως η τέχνη είναι αυτή που με εμπνέει να δημιουργήσω κάτι. Στην πρώτη συλλογή του brand, COLOUR FIELDS, ο Ellsworth Kelly ήταν η βασική πηγή ιδεών.

HAX STUDIOS

Η συνεργασία με τοπικούς τεχνίτες είναι ακρογωνιαίος λίθος του brand, γι αυτό εξάλλου υπάρχει και στην ταυτότητα μας ως HAK STUDIOS ATHENS. 
Ταυτόχρονα αποτελεί και μεγάλη πρόκληση πλέον μιας και ειδικά στον τομέα της επεξεργασίας δέρματος, οι τεχνίτες είναι ελάχιστοι. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει όλα τα προϊόντα να κατασκευάζονται στην Αθήνα, και ελπίζουμε να μπορέσει αυτό να διαρκέσει για πάντα.

Alex Kotoulas, HAK STUDIOS

Διαβάστε Επίσης

Στο λανσάρισμα της μόνιμης συλλογής μας, ο στόχος μας είναι να παρέχουμε μία γκάμα προϊόντων που μπορεί να εξοπλίσει την γκαρνταρόμπα σου με τα άκρως απαραίτητα για μία μέρα. Ένα σακίδιο πλάτης για τη δουλεία, μία τσάντα ώμου ή μέσης για τη βόλτα, ένα 2-wallet για το βραδυνό ραντεβού. Τα Voyager & Drawstring Backpacks αποτελούν ίσως τα πιο ευπώλητα αναγνωρίσιμα προϊόντα μας. Το Voyager, ένα ταξιδιωτικό σακίδιο υπήρξε το πρώτο προϊόν που βγήκε στην αγορά πριν καν δημιουργηθεί το brand, 7 χρόνια πριν.

HAK STUDIOS

Η ενασχόληση με ένα μόνο υλικό, το δέρμα, ένιωθα ότι με περιόριζε δημιουργικά. Σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας αντικείμενα για κεραμικά ή υφάσματα μου άνοιξε νέους ορίζοντες και είμαι σίγουρος πως σύντομα θα ακολουθήσουν και νέα υλικά!

HAX STUDIOS

Αναμφισβήτητα νιώθω μέρος μιας νέας γενιάς Ελλήνων designers. Αν και άργησε να φανεί και να οργανωθεί, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί και ταλαντούχοι σχεδιαστές/στριες και είναι πλέον σαφές τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και διεθνώς."

Το Hak Studios είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού, 6977831932, info@hak-studios.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.