Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (24-30/10)

Μια νέα έκθεση design στη Gagosian, το πολυμεσικό πρότζεκτ του Μανώλη Μπαμπούση στην ΑΣΚΤ, και 4 ακόμα εκθέσεις που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Marc Newson Blue Surfboard

Marc Newson

Η Gagosian παρουσιάζει μια νέα σειρά επίπλων περιορισμένης έκδοσης από τον designer Marc Newson, στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα. Ο Newson, που έγινε γνωστός με το "Lockheed Lounge" το ’88, εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος του σύγχρονου design, σχεδιάζοντας αντικείμενα για μαζική κατανάλωση αλλά και ειδικές παραγγελίες. Για την έκθεση στην Αθήνα, εμπνέεται από τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και κατασκευάζει αντικείμενα σε γαλάζιο και λευκό, καθώς και έργα από μάρμαρα που παντρεύουν παραδοσιακά υλικά με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Εγκαίνια: 25/10 (7-9 μ.μ.)

Info: Gagosian | 25/10/22-7/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Πεμ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ο κήπος

Ο Κήπος Untitled, 2022, oil stick on paper
© Μανώλης Μπαμπούσης
Untitled, 2022, oil stick on paper

Η αίθουσα "Νίκος Κεσσανλής" στην ΑΣΚΤ μετατρέπεται σε έναν εικαστικό "κήπο", χάρη στην πολυμεσική εγκατάσταση του φωτογράφου και αρχιτέκτονα Μανώλη Μπαμπούση. Τυπωμένες φωτογραφίες, βιντεοπροβολές εικόνων, σχέδια, εγκαταστάσεις και ηχητικά έργα δημιουργούν ένα πολιτικό (και αρκετά καυστικό) σχόλιο για την καταναλωτική κοινωνία, τους θεσμούς, ακόμα και την τέχνη. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης η φωτογραφική σειρά "θέα" 2022, με πρωταγωνιστές δέντρα που μεγαλώνουν αντικρύζοντας τη θάλασσα, φυτεμένα στο νησί Κέα, 2000-2022, τα περισσότερα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οι φωτογραφίες αυτές αντιπροσωπεύουν "το πράσινο ρεύμα" της ζωής και της τέχνης του Μπαμπούση.

Εγκαίνια 24/10 (7-11 μ.μ.)

Info: Αίθουσα "Nίκος Κεσσανλής" (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) | 24/10-8/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.: 1-9 μ.μ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Βίκτωρ Ιωαννίδης. Η γοητεία του οικείου

ΒΙΚΤΩΡ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Με 89 έργα του σπουδαίου Βίκτωρα Ιωαννίδη κοσμείται το Σπίτι της Κύπρου, το οποίο παρουσιάζει μια σκιαγράφηση της μακρόχρονης πορείας του Κύπριου ζωγράφου. Ο Ιωαννίδης, μέσα από την απεικόνιση οικείων αντικειμένων και καθημερινών δραστηριοτήτων, προσπάθησε να αναδείξει την ομορφιά των πιο απλών στοιχείων στη ζωή μας. Η καριέρα του γνώρισε μεγάλη άνθηση μετά την επιστροφή του στην Κύπρο το 1931, όπου και χάραξε μια μοναδική εικαστική πορεία, εφαρμόζοντας στα έργα του τεχνικές που υιοθέτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών για την ανάδειξη της φωτεινότητας και της διαύγειας των χρωμάτων.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα απευθύνουν χαιρετισμό οι: Στέλιος Ιωαννίδης, Πρόεδρος Ιδρύματος Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Γιάννης Τουμαζής, Υφυπουργός Πολιτισμού

Εγκαίνια: 25/10 (7.30 μ.μ.)

Info: Σπίτι της Κύπρου | 25/10 - 25/11 | Ώρες λειτουργίας: Δευ., Τετ.: 10 π.μ.-6 μ.μ. | Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ.-1 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Η σύγχρονη Πυθία

Μαρία Αϊβαλιώτου, Πύργος
Μαρία Αϊβαλιώτου, Πύργος

Η κουλτούρα της τράπουλας Ταρώ ξεδιπλώνεται μέσα από ένα ταξίδι στις απαρχές της μαντικής τέχνης (σημείο εκκίνησης η μορφή της Πυθίας) το οποίο κλείνει συστήνοντάς μας στα ανατολικά χαρτοπαιχτικά παιχνίδια. Η ταρωμαντεία ανέκαθεν υπήρξε έμπνευση σε έργα πολλών καλλιτεχνών, όμως η Μαρία Αϊβαλιώτου παρουσιάζει τη μαντεία με στοιχεία της σύγχρονης καθημερινότητας, ενώ ταυτόχρονα ασκεί κριτική σε έναν αποκομμένο ψυχισμό. Κατασκευάζει μια τράπουλα κολάζ στην οποία το κάθε χαρτί λειτουργεί μεμονωμένα αλλά και ως σύνολο, όταν το έργο ενωθεί.

Εγκαίνια 25/10 (6 - 9.30 μ.μ. )

Info: Κέντρο Τεχνών Μετς | 25/10 - 12/11 |  Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 5 - 8.30 μ.μ. | Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη

Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη

"Η τέχνη ανακουφίζει!" λέει η εικαστικός Έλλη Γρίβα, αναφερομένη στη νέα έκθεση που επιμελείται στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Έργα ειδικής ομάδας από παιδιά και ενήλικες εμπνέονται από τη φιλοσοφία του kintsugi, της ιαπωνικής τέχνης επιδιόρθωσης των σπασμένων κεραμικών με ρητίνη αναμεμειγμένη με χρυσό, μιας τεχνικής που δίνει νέα ζωή στο κεραμικό. Η Γρίβα, έχοντας μελετήσει την κάθε ζωγραφιά, ανέλαβε τη "συγκόλληση" των έργων σε ένα νέο ξεχωριστό πρότζεκτ, ακριβώς όπως συμβαίνει και στο kintsugi. Ο κάθε καλλιτέχνης συναντά τον πραγματικό του εαυτό μέσα από τα υλικά, τα οποία εκφράζουν τον αγώνα και την πορεία του ατόμου προς την ολοκλήρωσή του.

Εγκαίνια: 25/10 (5.30-8 μ.μ.)

Info: Καφέ Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου | από 25/10 | Ώρες λειτουργίας: 16/4-31/10: Τρ.: 1-8 μ.μ., Τετ.-Δευτ.: 8 π.μ. – 8 μ.μ., 1/11-31/3: Τρ.: 1-8 μ.μ., Τετ.-Δευτ.: 8.30-3.30 μ.μ. | Είσοδος: €12 (1/4-31/10), €6 (1/11-31/3) 

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ (δεν έχω στυλό)

Έκθεση της Μυρτώς Ξανθοπούλου 'ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ (δεν έχω στυλό)'

Για την πέμπτη της έκθεση, η Μυρτώ Ξανθοπούλου κατασκηνώνει προσωρινά στο παλιό αρχοντικό της Αγγελικής Χατζημιχάλη, μιας μορφής που ανέδειξε την αξία και τη δυναμική της ελληνικής χειρωνακτικής τέχνης. Πρόκειται για μια site-specific εγκατάσταση με θέμα τη χειρωναξία, την ύλη και τον λόγο και πώς αυτές οι έννοιες αλληλοσυμπληρώνονται. Το πρότζεκτ σχεδιάστηκε ειδικά για το μουσείο και περιλαμβάνει μια σειρά γλυπτών και ένα βίντεο. Η "ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ" έχει πολλές ερμηνείες: από το κλάμα και το ξέσπασμα, μέχρι ένα φυσικό φαινόμενο που φαίνεται να σταματά τον χρόνο κάθε φορά που συμβαίνει. Η λέξη εκπέμπει μια δραματικότητα και μια υπερβολή, στοιχεία συνδεδεμένα με τη σωματική ταλαιπωρία που η καλλιτέχνις βιώνει κατά τη διάρκεια υλοποίησης των κατασκευών της και την οποία επιθυμεί να τονίσει μέσα από την έκθεση, αφού πολλά γλυπτά περιλαμβάνουν φράσεις όπως "Κουράστηκα", "Δε με νοιάζει" και "Είμαστε όλοι χάλια". 

Εγκαίνια: 26/10 (6 -10 μ.μ.)

Info: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" | 26/10 - 27/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Παρ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα

Μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία, βιβλία για προσωπική ανάπτυξη αλλά και ιστορικά βιβλία στις νέες εκδόσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/03/2024

"Μ’ ένα βιβλίο συζητώ" για την τεχνητή νοημοσύνη και το βιβλίο "Ανθρώπινο πρόσωπο"

Εισηγήτρια της εκδήλωσης είναι η Βασιλική Μπούκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη Πανεπιστημίου Westminster Λονδίνου.

"Και ενθυμήθηκα πως είμαι γυναίκα": Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αποτίνει φόρο τιμής στην Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου

Η έκθεση βασίζεται σε ιδέα της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Μαρίας Κατσιώνη, η οποία σκηνοθετεί την ομώνυμη θεατρική παράσταση που κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο της έκθεσης.

Θεσσαλονίκη: Design Week από την "Parallaxi" στην Αγορά Μοδιάνο

Το παλαιότερο σε κυκλοφορία free press της Ελλάδας ξεκίνησε μια σειρά από δράσεις και δημόσιες συζητήσεις γύρω από το σήμερα και το αύριο της πόλης.

2023 Ελευσίς "Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα": Ένας διεπιστημονικός διάλογος ανάμεσα στους τομείς των τεχνών και της αρχαιολογίας

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις της δράσης "Μυστήριο 20", ενώ θα παρουσιαστεί το γλυπτικό έργο του Διονύση Χριστοφιλογιάννη "O Στρατός του Γκούμα".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (4-10/3)

Εκκεντρικές εικόνες στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα", εκθέσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο ΕΜΣΤ και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

"Future Perfect": Η Τίνα Καραγεώργη παρουσιάζει μια σειρά έργων από χειροποίητα χαρτιά και γλυπτά

Η καλλιτέχνης παρουσιάζει την καινούρια της έκθεση στην Γκαλερί Σκουφά.