Η Μαρία Αϊβαλιώτου μας συστήνει στην κουλτούρα της Ταρωμαντείας

Η καλλιτέχνης μεταλαμπαδεύει την γνώση στον θεατή, παρουσιάζοντας στοιχεία της σύγχρονης καθημερινότητας, ασκώντας υποσυνείδητα κριτική σε έναν αποκομμένο ψυχισμό.

Μαρία Αϊβαλιώτου, Σπαθί

Το Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μαρίας Αϊβαλιώτου "Η Σύγχρονη Πυθία" από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, σε επιμέλεια Νιόβη Κρητικού.

Χρησιμοποιώντας αλληγορικά την έννοια της Πυθίας, η Μαρία Αϊβαλιώτου εμπνέεται από την κουλτούρα της τράπουλας Ταρώ. Με αναδρομή στην απαρχή της δημιουργίας της μαντικής αυτής τέχνης, μεταφερόμαστε σε ανατολικά χαρτοπαιχτικά παιχνίδια που κατέληξαν σε μια αποκρυφιστική διάθεση. Το θέμα της μαντείας των Ταρώ επηρεάζει συχνά εικαστικά το έργο πολλών καλλιτεχνών, ωστόσο, η Μαρία Αϊβαλιώτου αποδίδει μια δική της εσωτερική ενδοσκόπηση. Η μαντεία γίνεται το πεδίο έμπνευσης. Η καλλιτέχνης μεταλαμπαδεύει την γνώση στον θεατή, παρουσιάζοντας στοιχεία της σύγχρονης καθημερινότητας, ασκώντας υποσυνείδητα κριτική σε έναν αποκομμένο ψυχισμό.

Μαρία Αϊβαλιώτου, Πύργος,

Ακολουθώντας με ακρίβεια την σειρά και τα σύμβολα των Ταρώ, δημιουργεί εκ νέου, μια δική της αφηρημένη τράπουλα κολλάζ. Το κάθε χαρτί λειτουργεί μεμονωμένα παραθέτοντας όλα όσα συνθέτουν την ερμηνεία που, η ίδια πλέον, σκιαγραφεί. Σαν προσομοίωση του παιχνιδιού "Βρες ποιος είναι", που απώτερος σκοπός του είναι η αποκάλυψη ενός εαυτού με ηθικοκοινωνικές προεκτάσεις. 

Μαρία Αϊβαλιώτου, οι Εραστές

Η Μαρία Αϊβαλιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Αμερικανικό Κολλέγιο και στη συνέχεια σπούδασε Αγιογραφία στο Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας. Αργότερα ασχολήθηκε με την ζωγραφική και τώρα σπουδάζει
ζωγραφική (Fine Art) στο 1ο έτος στην σχολή του Ιωάννη Βοργία, ενώ, παράλληλα έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. 

Εγκαίνια 25/10 | 6 - 9.30 μ.μ. 

Info: Κέντρο Τεχνών Μετς | 25/10 - 12/11 |  Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 5 - 8.30 μ.μ. | Τετ., Σαβ. 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών

Ευγενίου Βουλγάρεως 6, Ακρόπολη
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημοπρασία στη μνήμη της Χριστίνας Πρέκα για καλό σκοπό

Με δωρεά της Μερόπης και του Γιώργου Πρέκα, 94 σπουδαία έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από τη συλλογή της Χριστίνας Πρέκα θα δημοπρατηθούν στη μνήμη της από τον Οίκο Vergos Auctions.

30/11/2022

Θεόκλητε Τριανταφυλλίδη, το μετα-σύμπαν θα είναι ουτοπία ή εφιάλτης;

Ο καλλιτέχνης στήνει στη The Breeder μια πλούσια οπτικοακουστική εμπειρία και μας μιλά για τις δύο όψεις του ψηφιακού περιβάλλοντος στο πρότζεκτ "Pheromone Spa" και όλα όσα τον ενέπνευσαν για τη δημιουργία του.

Το Bridge Festival 2022 είναι μια γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο

Το ετήσιο φεστιβάλ που λειτουργεί ως γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στην εκάστοτε τιμώμενη χώρα και την Ελλάδα, πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά με τιμώμενη χώρα το Λουξεμβούργο.

Αυθεντικά τεκμήρια από τη ζωή στη Μικρά Ασία στην έκθεση "Από την πατρίδα: Τεκμήρια και μνήμες"

Μια παρουσίαση αυθεντικών τεκμηρίων και προφορικών μαρτυρίων στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που επιτυγχάνει να αναδείξει τις ποικίλες πτυχές της περιπέτειας του μικρασιατικού ελληνισμού.

"Αθηναϊκές τοπογραφίες" στη Νέα Υόρκη από τη FokiaNou Art Space

Το καλλιτεχνικό δίδυμο της FokiaNou Art Space, Παναγιώτης Βούλγαρης - Mary Cox, θα πραγματοποιήσει μια διατομική έκθεση στο χώρο τέχνης ΑΑΑ3Α στη Νέα Υόρκη, που διευθύνει η Blanka Amezkua, ιδρύτρια επίσης της FokiaNou.

Η "φωτογραφική επανάσταση" της Έλλης Παπαδημητρίου

Η έκθεση "Η αδρή ουσία των πραγμάτων" που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει την διαδρομή μιας σημαντικής προσωπικότητας των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ελλάδας.

Δώρα εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό στο Cycladic Shop

Με αφορμή την έκθεση "Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής", αγαπημένα δώρα του Cycladic Shop εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό, ξεχωρίζουν στις επιλογές μας.