Η Μαρία Αϊβαλιώτου μας συστήνει στην κουλτούρα της Ταρωμαντείας

Η καλλιτέχνης μεταλαμπαδεύει την γνώση στον θεατή, παρουσιάζοντας στοιχεία της σύγχρονης καθημερινότητας, ασκώντας υποσυνείδητα κριτική σε έναν αποκομμένο ψυχισμό.

Μαρία Αϊβαλιώτου, Σπαθί

Το Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μαρίας Αϊβαλιώτου "Η Σύγχρονη Πυθία" από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, σε επιμέλεια Νιόβη Κρητικού.

Χρησιμοποιώντας αλληγορικά την έννοια της Πυθίας, η Μαρία Αϊβαλιώτου εμπνέεται από την κουλτούρα της τράπουλας Ταρώ. Με αναδρομή στην απαρχή της δημιουργίας της μαντικής αυτής τέχνης, μεταφερόμαστε σε ανατολικά χαρτοπαιχτικά παιχνίδια που κατέληξαν σε μια αποκρυφιστική διάθεση. Το θέμα της μαντείας των Ταρώ επηρεάζει συχνά εικαστικά το έργο πολλών καλλιτεχνών, ωστόσο, η Μαρία Αϊβαλιώτου αποδίδει μια δική της εσωτερική ενδοσκόπηση. Η μαντεία γίνεται το πεδίο έμπνευσης. Η καλλιτέχνης μεταλαμπαδεύει την γνώση στον θεατή, παρουσιάζοντας στοιχεία της σύγχρονης καθημερινότητας, ασκώντας υποσυνείδητα κριτική σε έναν αποκομμένο ψυχισμό.

Μαρία Αϊβαλιώτου, Πύργος,

Ακολουθώντας με ακρίβεια την σειρά και τα σύμβολα των Ταρώ, δημιουργεί εκ νέου, μια δική της αφηρημένη τράπουλα κολλάζ. Το κάθε χαρτί λειτουργεί μεμονωμένα παραθέτοντας όλα όσα συνθέτουν την ερμηνεία που, η ίδια πλέον, σκιαγραφεί. Σαν προσομοίωση του παιχνιδιού "Βρες ποιος είναι", που απώτερος σκοπός του είναι η αποκάλυψη ενός εαυτού με ηθικοκοινωνικές προεκτάσεις. 

Μαρία Αϊβαλιώτου, οι Εραστές

Η Μαρία Αϊβαλιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Αμερικανικό Κολλέγιο και στη συνέχεια σπούδασε Αγιογραφία στο Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας. Αργότερα ασχολήθηκε με την ζωγραφική και τώρα σπουδάζει
ζωγραφική (Fine Art) στο 1ο έτος στην σχολή του Ιωάννη Βοργία, ενώ, παράλληλα έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. 

Εγκαίνια 25/10 | 6 - 9.30 μ.μ. 

Info: Κέντρο Τεχνών Μετς | 25/10 - 12/11 |  Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 5 - 8.30 μ.μ. | Τετ., Σαβ. 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η διδακτική πλευρά της τέχνης στο 3ο art residency του Ιδρύματος Μαμιδάκη

Πολιτισμός, οικολογίες, περιβαλλοντική ευθύνη και τεχνητή νοημοσύνη διερευνώνται μεταξύ άλλων στο φετινό πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/07/2024

Έφυγε από τη ζωή ο γκαλερίστας Γεράσιμος Καππάτος που πρωτοέδειξε στην Αθήνα Αμπράμοβιτς και υποστήριξε μια νέα γενιά επιμελητών και καλλιτεχνών

Ο πρωτοπόρος γκαλερίστας που έδειξε στην Αθήνα Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Penny Siopis, Louise Bourgeois, αλλά και ίδρυσε τα Rooms πέθανε σε ηλικία 67 ετών.

Το βιβλίο "Ο θείος μου Αλέξανδρος Ιόλας" γίνεται audiobook

Με τη φωνή της Λήδας Καπνά κυκλοφορεί σε ηχητική έκδοση το βιβλίο της Ελένης Κουτσούδη-Ιόλα.

Καλλιτέχνες από Ελλάδα και Ολλανδία αιχμαλωτίζουν το "Ελληνικό Φως"

Ένα δεκαήμερο art residency διοργανώνει το Κέντρο Τεχνών Μετς.

To Zig Zag Festival φέρνει τέχνη και ανατροπές στο βουνό των Κενταύρων

Επιλεγμένοι καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμπράττουν σε μία συνάντηση με έργα, εικαστικές εγκαταστάσεις και performance.

30 ζωγραφικά έργα του Θανάση Λάλα παρουσιάζονται στην Ύδρα

"Η Ζωή μιας απώλειας" θα φιλοξενείται στο νησί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τελευταία εβδομάδα με το Athens Photo Festival 2024

Last call για τις εκθέσεις φωτογραφίας που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του ελληνικού φεστιβάλ.