"Franca Sonnino. Νήμα, Σημάδι, Χώρος": Δύο εκθέσεις ανατρέχουν στο πολισχιδές έργο της Ιταλίδας εικαστικού

Μια διαδρομή από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι μέχρι τη Γκαλερί Gramma_Episolon στην Αθήνα.

Franca Sonnino. Thread, Sign, Space

Το project "Franca Sonnino. Νήμα, Σημάδι, Χώρος" αποτελεί μια σύμπραξη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι (MUACC) και της Γκαλερί Gramma_Epsilon στην Αθήνα. Αποτελείται από δύο συμπληρωματικές εκθέσεις: την έκθεση MUACC, η οποία είναι αναδρομικού χαρακτήρα και εστιάζει στα βασικά στάδια και θέματα της έρευνας της καλλιτέχνιδας όπως αναπτύχθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, και την έκθεση της γκαλερί Gramma_Epsilon, η οποία εστιάζει στα πιο πρόσφατα έργα της.

Franca Sonnino

Η έκθεση MUACC είναι η πρώτη προσωρινή έκθεση που πραγματοποιείται από το νέο μουσείο του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι. Στόχος των επιμελητών, Simona Campus και Paolo Cortese, είναι να προσφέρουν μια κριτική ματιά στην καλλιτεχνική σταδιοδρομία της Franca Sonnino, να την αντιστοιχίσουν ιστορικά με συγκεκριμένα εθνικά και διεθνή πολιτιστικά πλαίσια και να τονίσουν τις συνδέσεις με τη διαδικασία της επιβεβαίωσης των γυναικών στον κόσμο της τέχνης, μετά από αιώνες αποκλεισμούκαι περιθωριοποίησης.

Franca Sonnino. Thread, Sign, Space

Η εκθεσιακή διαδρομή στο Κάλιαρι παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα των έργων της Sonnino, από τους πρώτους πίνακές της, μέχρι τα έργα που διακρίνουν τη μετάβασή της στη χρήση του νήματος ως προνομιούχου μέσου έκφρασης και ως σημάδι υψίστης σημασίας. Ξεκινάει από τα έργα με τέμπερα των αρχών της δεκαετίας του 1970. Σταδιακά γίνεται ολοένα και πιο εμφανές πώς η καλλιτέχνιδα διερευνά τα σημάδια πάνω και μέσα στον χώρο και πώς οι δημιουργίες της απεικονίζουν -όπως το θέτει η Mirella Bentivoglio- "το περιβαλλοντικό μέτρο της τέχνης της Sonnino".

Franca Sonnino. Thread, Sign, Space

Τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της είναι τα τρισδιάστατα αντικείμενά της – γλυπτά και εγκαταστάσεις – από βαμβακερό νήμα τυλιγμένο σφιχτά γύρω από έναν πυρήνα σιδερένιου σύρματος, στα οποία γνώριμα υλικά και γλώσσες μεταμορφώνονται και λαμβάνουν νέα υπόσταση επιβεβαιώνοντας την γυναικεία συνείδηση. Τα έργα της σειράς Libri (Βιβλία), τα οποία άρχισε να δημιουργεί τη δεκαετία του '80, αποτελούν κεντρικό κομμάτι της έκθεσης.

Η έκθεση στη γκαλερί Gramma_Epsilon αφορά στα πιο πρόσφατα έργα της: η εγκατάσταση της σειράς έργων Tondi (Κύκλοι), 2019, όπου η καλλιτέχνιδα επικεντρώνεται στην γραφική τέχνη. Το έργο αποτελείται από δεκατρία στοιχεία που – όπως τονίζει η Simona Campus στον κατάλογο της έκθεσης – "περιλαμβάνουν πολλά από τα προσωπικά της σύμβολα, από αφηρημένα πλέγματα μέχρι αστικά προφίλ". 

Franca Sonnino. Thread, Sign, Space

Η Franca Coen Sonnino γεννήθηκε το 1932 σε οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, στη Ρώμη, όπου ζει και εργάζεται ακόμα. Με σπουδές στην Λογοτεχνία, ξεκίνησε την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία μετά από την γνωριμία της με τη Σαρδήνια καλλιτέχνιδα Maria Lai, η οποία την ενθάρρυνε να χρησιμοποιεί τα χέρια της "για να κατασκευάζει άχρηστα αντικείμενα, αντί για χρήσιμα πράγματα".

Franca Sonnino. Thread, Sign, Space

Από το 1972 έως σήμερα, η Franca Sonnino έχει πραγματοποιήσει σχεδόν τριάντα προσωπικές εκθέσεις και έχει παρουσιάσει τα έργα της σε περίπου διακόσιες ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Στα τέλη του 2021, η καλλιτέχνιδα συμμετείχε στην συλλογική έκθεση "Histoire d’E part 2 Between language and object" στην γκαλερί Gramma_Epsilon στην Αθήνα.

Λίγα λόγια για επιμελητές της έκθεσης

Simona Campus, επιμελήτρια και ιστορικός σύγχρονης τέχνης. Με πολυετή εμπειρία στην καλλιτεχνική επιμέλεια και στον χώρο των μουσείων, υπήρξε, για 6 χρόνια, καλλιτεχνική διευθύντρια του Δημοτικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού EXMA στο Κάλιαρι. Σήμερα είναι επιμελήτρια του MUACC και των καλλιτεχνικών συλλογών του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι. Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνη για τη διδασκαλία της Μουσειολογίας στο πλαίσιο του μαθήματος σπουδών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ψυχαγωγίας.

Paolo Cortese, επιμελητής και γκαλερίστας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ασχολείται με την τέχνη του 20ου αιώνα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει επιλέξει να αφοσιωθεί στην προώθηση της γυναικείας ιταλικής τέχνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη Mirella Bentivoglio και στην ομάδα καλλιτεχνών που συνδέονται μαζί της.

Εγκαίνια:
12/10 | 6 – 9 μ.μ. | Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι (MUACC)
15/10 | 6 – 9 μ.μ. | Γκαλερί Gramma_Episolon, Αθήνα

Info: Γκαλερί Gramma_Episolon, Αθήνα | Τρίτη-Σάββατο 11 π.μ. – 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

10 εκθέσεις που θα μας απαλλάξουν από τον καύσωνα

Μια λίστα με τις ωραιότερες εκθέσεις που μπορείτε να δείτε στην πόλη για να αποδράσετε από την αφόρητη ζέστη.

Δύο επετειακές ξεναγήσεις στο Επιγραφικό Μουσείο για την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία

Το Επιγραφικό Μουσείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζουν δύο ξεναγήσεις σε επιγραφές της Αρχαία Αθήνας.

"Henry Moore and Greece": Η αγάπη του Βρετανού καλλιτέχνη για την Ελλάδα

Το Henry Moore Foundation με τη Gegosian συνδιοργανώνουν μια έκθεση με γλυπτά και φωτογραφίες του διάσημου καλλιτέχνη.

Βερόνικα Ράιμο: "Δεν ξέρω κανέναν.μία σύγχρονο.η Έλληνα.ίδα συγγραφέα και αυτό είναι πρόβλημα"

Στο βιβλίο "Ας πούμε πως είμαι εγώ" η Βερόνικα Ράιμο υπονομεύει το autofiction με χιούμορ πλάθοντας την αντι-περσόνα της. Συναντήσαμε τη συγγραφέα στην Αθήνα και είχαμε μια ωραία συζήτηση για τη μνήμη, τη μυθοπλασία, τη μετάφραση και την κουλτούρα της ακύρωσης.

Μαρίνα Αρβανιτάκη, γιατί η σεξουαλικότητα εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού στην Ελλάδα;

Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του "Σεξ – Ήθος" μιλά στο "α" για όσα την οδήγησαν στη δημιουργία του βιβλίου, τις προβληματικές της σεξουαλικής εκπαίδευσης και πώς μπορούμε να έχουμε μια εμπεριστατωμένη αντίληψη γύρω από τη σεξουαλικότητα.

"Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα": Παρατηρώντας τη θάλασσα από μια κοινωνικοπολιτική σκοπιά

Σύνθεση φανταστικού και πραγματικού στο Παλιό σχολείο του νησιού από 11σύγχρονους καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες.