Μια εικαστική ματιά στο πλούσιο ιστορικό αρχείο του Ινστιτούτου Γκαίτε

Η εγκατάσταση της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του ινστιτούτου.

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου © Αφοί Αναγνωστόπουλοι & Goethe-Institut Athen – Αρχείο

Με αφορμή τα 70 χρόνια λειτουργίας του Ινστιτούτου Γκαίτε, το ίδρυμα επικεντρώνεται στο αναλογικό πολιτιστικό του αρχείο και παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση "Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις" της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα.

Σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του αρχείου του, το ινστιτούτο προσκάλεσε τους δύο Έλληνες εικαστικούς να "κοιτάξουν" μες στα ιστορικά του τεκμήρια. Οι δύο καλλιτέχνες δημιούργησαν ένα έργο που χαρτογραφεί την πολιτιστική ζωή και ταυτόχρονα αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων εβδομήντα ετών. Ξεδιπλώνει την ιστορία της Αθήνας και της Ελλάδας – πάντα σε σχέση με το παγκόσμιο ιστορικό πλαίσιο.

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου
Από αριστερά: Εξώφυλλο προγράμματος του Goethe-Institut Athen, Ιανουάριος 1974, Εξώφυλλο προγράμματος του Goethe-Institut Athen, Ιανουάριος 1968, Εξώφυλλο προγράμματος του Goethe-Institut Athen, Ιανουάριος 1964

Φωτογραφίες, προγράμματα, προσκλήσεις, φυλλάδια, εκδόσεις και κατάλογοι από πολιτιστικές δράσεις που (συν)διοργάνωσε ή/και υποστήριξε το ινστιτούτο καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του, ρίχνουν φως στη σύνδεσή του τόσο με την τοπική κοινωνία όσο και με φορείς σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα τροφοδοτούν και δομούν το αφήγημα των δύο καλλιτεχνών. Μέσα από μια σειρά αρχειακών επεισοδίων, οι δύο εικαστικοί επιχειρούν, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, "να διερευνήσουν τις σημασιολογικές δυνατότητες και τους αφηγηματικούς μετασχηματισμούς του πολιτιστικού αρχείου του οργανισμού".

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου
© Αφοί Αναγνωστόπουλοι & Goethe-Institut Athen – Αρχείο
Φωτογραφία από τα εγκαίνια του κτιρίου του Goethe-Institut Athen στην οδό Ομήρου 14-16 το 1982. Aπό αριστερά: Έφη Μαστοράκη, Ελένη Συρίγου, Σοφία Οικονομάκη, Μαίρη Καϊλαντζή
Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου
Εξώφυλλο του πολιτιστικού προγράμματος Ιανουάριος 1982. Η υπουργός Μελίνα Μερκούρη και η αναπληρωτής υπουργός Χίλντεγκαρντ Χάμμ-Μπρύχερ αγκαλιάζονται μετά τις ομιλίες τους στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ινστιτούτου στην οδό Ομήρου 14-16 στις 25 Ιανουαρίου 1982.

Η εγκατάσταση φιλοξενείται σε διάφορους χώρους του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα το Ινστιτούτο και ανοίγει για το κοινό στις 13 Οκτωβρίου. Οι δύο καλλιτέχνες προσκαλούν τους επισκέπτες να γίνουν ενεργοί συμμέτοχοι στο εγχείρημά τους και να συλλέξουν υλικό που αποτελεί μέρος της εγκατάστασης, διαμορφώνοντας έτσι το δικό τους προσωπικό αρχείο.

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου
© Goethe-Institut Athen – Αρχείο
Φωτογραφία από την πρόσοψη του κτιρίου του Goethe-Institut Athen στην οδό Ομήρου 14-16 το 1990.
Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου
© Goethe-Institut Athen – Αρχείο
Φωτογραφία καθηγήτριας γερμανικών σε αίθουσα διδασκαλίας του Ινστιτούτου κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομαδικές ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες – ως το κλείσιμο της έκθεσης στις 22 Δεκεμβρίου. Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 13, 20 Οκτωβρίου, 3, 10, 24 Νοεμβρίου και 1, 15, 22 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ. σε ελληνικά και αγγλικά. Δήλωση συμμετοχής στο: prog-athen@goethe.de

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 13/10-22/12 

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Φωτογραφία από τη Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Athen στην οδό Φειδίου 14-16 τη δεκαετία του 1970. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αυθεντικά τεκμήρια από τη ζωή στη Μικρά Ασία στην έκθεση "Από την πατρίδα: Τεκμήρια και μνήμες"

Μια παρουσίαση αυθεντικών τεκμηρίων και προφορικών μαρτυρίων στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που επιτυγχάνει να αναδείξει τις ποικίλες πτυχές της περιπέτειας του μικρασιατικού ελληνισμού.

29/11/2022

"Αθηναϊκές τοπογραφίες" στη Νέα Υόρκη από τη FokiaNou Art Space

Το καλλιτεχνικό δίδυμο της FokiaNou Art Space, Παναγιώτης Βούλγαρης - Mary Cox, θα πραγματοποιήσει μια διατομική έκθεση στο χώρο τέχνης ΑΑΑ3Α στη Νέα Υόρκη, που διευθύνει η Blanka Amezkua, ιδρύτρια επίσης της FokiaNou.

Η "φωτογραφική επανάσταση" της Έλλης Παπαδημητρίου

Η έκθεση "Η αδρή ουσία των πραγμάτων" που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει την διαδρομή μιας σημαντικής προσωπικότητας των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ελλάδας.

Δώρα εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό στο Cycladic Shop

Με αφορμή την έκθεση "Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής", αγαπημένα δώρα του Cycladic Shop εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό, ξεχωρίζουν στις επιλογές μας.

Η ΜΑΤ. "Μπουσουλάει" στην Κάμιρο

Τον Δεκέμβριο έρχεται η πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού στον πολιτιστικό χώρο της Κυψέλης.

Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Φωκά μέσα από τις ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)"

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.

Δηλώστε συμμετοχή για το Βραβείο Τέχνης 2023 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το ίδρυμα πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προωθώντας έτσι τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία.