Μια εικαστική ματιά στο πλούσιο ιστορικό αρχείο του Ινστιτούτου Γκαίτε

Η εγκατάσταση της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του ινστιτούτου.

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου © Αφοί Αναγνωστόπουλοι & Goethe-Institut Athen – Αρχείο

Με αφορμή τα 70 χρόνια λειτουργίας του Ινστιτούτου Γκαίτε, το ίδρυμα επικεντρώνεται στο αναλογικό πολιτιστικό του αρχείο και παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση "Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις" της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα.

Σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του αρχείου του, το ινστιτούτο προσκάλεσε τους δύο Έλληνες εικαστικούς να "κοιτάξουν" μες στα ιστορικά του τεκμήρια. Οι δύο καλλιτέχνες δημιούργησαν ένα έργο που χαρτογραφεί την πολιτιστική ζωή και ταυτόχρονα αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων εβδομήντα ετών. Ξεδιπλώνει την ιστορία της Αθήνας και της Ελλάδας – πάντα σε σχέση με το παγκόσμιο ιστορικό πλαίσιο.

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου
Από αριστερά: Εξώφυλλο προγράμματος του Goethe-Institut Athen, Ιανουάριος 1974, Εξώφυλλο προγράμματος του Goethe-Institut Athen, Ιανουάριος 1968, Εξώφυλλο προγράμματος του Goethe-Institut Athen, Ιανουάριος 1964

Φωτογραφίες, προγράμματα, προσκλήσεις, φυλλάδια, εκδόσεις και κατάλογοι από πολιτιστικές δράσεις που (συν)διοργάνωσε ή/και υποστήριξε το ινστιτούτο καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του, ρίχνουν φως στη σύνδεσή του τόσο με την τοπική κοινωνία όσο και με φορείς σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα τροφοδοτούν και δομούν το αφήγημα των δύο καλλιτεχνών. Μέσα από μια σειρά αρχειακών επεισοδίων, οι δύο εικαστικοί επιχειρούν, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, "να διερευνήσουν τις σημασιολογικές δυνατότητες και τους αφηγηματικούς μετασχηματισμούς του πολιτιστικού αρχείου του οργανισμού".

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου
© Αφοί Αναγνωστόπουλοι & Goethe-Institut Athen – Αρχείο
Φωτογραφία από τα εγκαίνια του κτιρίου του Goethe-Institut Athen στην οδό Ομήρου 14-16 το 1982. Aπό αριστερά: Έφη Μαστοράκη, Ελένη Συρίγου, Σοφία Οικονομάκη, Μαίρη Καϊλαντζή
Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου
Εξώφυλλο του πολιτιστικού προγράμματος Ιανουάριος 1982. Η υπουργός Μελίνα Μερκούρη και η αναπληρωτής υπουργός Χίλντεγκαρντ Χάμμ-Μπρύχερ αγκαλιάζονται μετά τις ομιλίες τους στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ινστιτούτου στην οδό Ομήρου 14-16 στις 25 Ιανουαρίου 1982.

Η εγκατάσταση φιλοξενείται σε διάφορους χώρους του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα το Ινστιτούτο και ανοίγει για το κοινό στις 13 Οκτωβρίου. Οι δύο καλλιτέχνες προσκαλούν τους επισκέπτες να γίνουν ενεργοί συμμέτοχοι στο εγχείρημά τους και να συλλέξουν υλικό που αποτελεί μέρος της εγκατάστασης, διαμορφώνοντας έτσι το δικό τους προσωπικό αρχείο.

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου
© Goethe-Institut Athen – Αρχείο
Φωτογραφία από την πρόσοψη του κτιρίου του Goethe-Institut Athen στην οδό Ομήρου 14-16 το 1990.
Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου
© Goethe-Institut Athen – Αρχείο
Φωτογραφία καθηγήτριας γερμανικών σε αίθουσα διδασκαλίας του Ινστιτούτου κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομαδικές ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες – ως το κλείσιμο της έκθεσης στις 22 Δεκεμβρίου. Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 13, 20 Οκτωβρίου, 3, 10, 24 Νοεμβρίου και 1, 15, 22 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ. σε ελληνικά και αγγλικά. Δήλωση συμμετοχής στο: prog-athen@goethe.de

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 13/10-22/12 

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Φωτογραφία από τη Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Athen στην οδό Φειδίου 14-16 τη δεκαετία του 1970. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Unfu*k yourself: Ένα βιβλίο που μιλάει στα ίσια & δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία

Το βιβλίο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις σας και κατά συνέπεια θα τις ελέγξετε, ώστε να έχετε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Μια διαδικτυακή γνωριμία με τη Γεωργία Λαλέ

Ο ΑΚΤΟ προσκαλεί την καταξιωμένη δημιουργό να μιλήσει για βιώματα της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής της διαδρομής.

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.