"People on trees": Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος εμπλέκει το σαιξπηρικό δράμα με την οικολογική καταστροφή

Ένας διάλογος επί σκηνής, προβολές και περφόρμανς στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

People on trees

Το "People on trees", ένα εικαστικό έργο σε βίντεο, όπου τα δέντρα θα είναι οι πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια ενός βραδινού περιπάτου στο Κέντρο Τεχνών στο πάρκο Ελευθερίας, παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens και την επιμέλεια του Γραφείου Πολιτισμού του Δημάρχου Αθηναίων. Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί περφόρμανς από τον δημιουργό του πρότζεκτ, Φίλιππο Τσιτσόπουλο.

Είκοσι κείμενα, μονόλογοι προς ερμηνεία, έχουν δημιουργηθεί από τον εικαστικό καλλιτέχνη και περφόρμερ Φίλιππο Τσιτσόπουλο, που θα παρουσιαστούν σε δάση και πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ΕΕ με τη μορφή προβολών βίντεο-εγκατάστασης και ζωντανης performance. Η παρουσίασή της στην Αθήνα γίνεται με την συνεργασία της ιστορικού τέχνης Κατερίνας Κοσκινά.

People on trees

People on trees

O Τσιτσόπουλος, αναλύοντας το σκεπτικό για τη βίντεο-εγκατάσταση People on trees επισημαίνει: "Τα προβαλλόμενα πρόσωπα, κεφάλια και σώματα θα αναδύονται για να μας πουν μια ιστορία. Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι ένας πολιτισμός κήπων. Αυτοπροσδιορίζεται ως μια τέλεια ρύθμιση για τις ανθρώπινες συνθήκες. Κατασκευάζει τη δική του ταυτότητα μέσα από τη δυσπιστία προς τη φύση. Στην πραγματικότητα ορίζει τον εαυτό του και τη φύση, μέσα από την ενδημική δυσπιστία του προς τον αυθορμητισμό και τη λαχτάρα  για μια καλύτερη και αναγκαστικά τεχνητή, τάξη. Προφανώς, ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικών σχολίων είναι δεμένο μέσα στη φαινομενική απλότητα της μεταφοράς της κηπουρικής- ωστόσο, η έννοια του κηπουρού σε κοινωνική κλίμακα λειτουργεί σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του πιο κυριολεκτικού - όπως η ανθρώπινη προσπάθεια να εξημερωθεί και να μετατραπεί η άγρια φύση σε έναν πόρο που εξυπηρετεί ανθρωποκεντρικούς σκοπούς. Τα "ζιζάνια" ή τα "παράσιτα" σε έναν πραγματικό κήπο μπορεί να είναι, ανάλογα με τις ιδιοτροπίες του ορισμού, οποιαδήποτε ανεπιθύμητα φυτά, ζώα ή έντομα. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι απειλές αταξίας αποτελούν πρόκληση για την κηπευτική τάξη, επομένως πρέπει να διαχειρίζονται ή να εξαλείφονται σύμφωνα με την πολιτική των εκάστοτε κηπουρών. Αυτή η συνεργασία μου, με τον Damien Rayne την Serena Morton, μας βοηθά να επαναπροσδιορίσουμε αυτό που για το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής ιστορίας χάσαμε. Τα έντονα συναισθήματα της χαράς και της λύπης, της επιθυμίας ή του μίσους, της ελπίδας και της απελπισίας που θεωρούνταν ως πάθη της ψυχής και που θα έπρεπε να διαχωριστούν από τη στοργή και το συναίσθημα θα παρουσιαστούν στους χαρακτήρες που προβάλλονται επάνω στα δέντρα".

People on trees

Το υλικό από τις προβολές πάνω σε όλα τα δέντρα που θα κινηματογραφηθούν στα πάρκα και στα δάση με κάμερες 360 4Κ, όπως και στο πάρκο Ελευθερίας θα μονταριστεί και θα προβληθεί σε τέσσερις οθόνες, μια βιντεοσκοπημένη αναπαράσταση του δάσους του Μπίρναμ (Birnamwood), καθώς και τη ζωντανή του περφόρμανς στο μοναδικό δέντρο που σώζεται σήμερα από το δάσος του Σαίξπηρ, όπου ο περφόρμερ θα ερμηνεύσει  ζωντανά την τελευταία δραματική πράξη του έργου, και την εναντίωση του στο δάσος της προφητείας που θα τον σκοτώσει. Ένας διάλογος επί σκηνής, προβολές και περφόρμανς που διασκευάζουν και επανασυνδέουν  το κείμενο του σαιξπηρικού δράματος με την οικολογική καταστροφή, και την κατάρρευση της σκέψης.

Ο Τσιτσόπουλος δημιουργεί έργα με μάσκες από φθαρτά υλικά που τα δένει στο πρόσωπό του και το σώμα του, από τρόφιμα, ψάρια, φρούτα, γαρίδες, αστακούς, θυμίζοντας έναν "σαμανιστικό" εξορκισμό της ιστορίας του Δυτικού θεάτρου, πρόσωπα- τοπία, εγκλωβισμένα και παγιδευμένα, προσωποποίηση των συναισθημάτων σε δέντρα, δάση και κήπους του Kensington και του Battersea Park του Λονδινου, από όπου ξεκίνησε το προτζεκτ.

Info: Υπαίθριος χώρος του Κέντρου Τεχνών Δήμου Αθηναίων | 6-9/10 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"The Drawing Project": Το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Ένα ομαδικό καλλιτεχνικό show εξερευνά την έννοια του ιριδισμού

Μέσα από την πολυχρωμία και την πολυμορφία των έργων τους οι καλλιτέχνες μιλούν για έναν συγκεκριμένο συναισθηματικό ιριδισμό.

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".

Όλα όσα θα δούμε στην 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Εκθέσεις, δράσεις, καινοτόμες προτάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.