Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του «Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας».

Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας

Η πολυσυζητημένη έκθεση "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας" ανοίγει με ανανεωμένη μορφή την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και θα λειτουργεί κάθε Κυριακή, 5-9 μ.μ., μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, στο Sozopolis.

Το "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας" ξεκίνησε ως ερευνητικό εγχείρημα του ποιητή Σαμσών Ρακά το 2019.  Αναζητώντας άρθρα στην καθημερινή ειδησεογραφία παλιών εφημερίδων που ανέφεραν περιπτώσεις αυτοκτονίας και δημοσίευαν τις επιστολές των αυτοχείρων, δημιουργήθηκε μια ιστοριογραφία της απελπισίας, ένα αρχείο με το οποίο συνομίλησαν δεκάδες άνθρωποι του "ανήσυχου" πολιτισμού.

Γλυπτό της Ελπίδας Χατζινικολάου Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας
Γλυπτό της Ελπίδας Χατζινικολάου

Προέκυψαν ποικιλόμορφες προσεγγίσεις: λογοτεχνικά κείμενα, ιστορικές και ψυχαναλυτικές καταθέσεις, ζωγραφική και γλυπτική, βίντεο, περφόρμανς, θεατρικοί μονόλογοι. Όλα αυτά φανερώνονται στην έκθεση "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας" που ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2022 διαπράττοντας μια συλλογική απόπειρα ζωής, κουβαλώντας την πίστη πως η έννοια του πολιτισμού δεν μπορεί να σταθεί χωρίς αυτούς που τον αρνήθηκαν. 

Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας

Εκτός των ανοιγμάτων κάθε Κυριακή υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης τις καθημερινές μέσω ιδιωτικών ραντεβού για ομάδες 4 ατόμων και άνω, καθώς και ξεναγήσεων κατόπιν σχετικής συνεννόησης στο e-mail syntagma2021@yahoo.com 

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας". Περισσότερα εδώ.

Info: Sozopolis | 25/9-τέλη Νοεμβρίου | Ώρες λειτουργίας: Κυρ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Μέρος της ερευνητικής εγκατάστασης της Αννίτας Χαντζίκου στη μνήμη μιας εβραιοπούλας που αυτοκτόνησε στη Θεσσαλονίκη το 1929.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Νεάπολη: Το πρότζεκτ που μας επανασυστήνει μία ιστορική αθηναϊκή συνοικία

Η έκθεση "Νεάπολις, κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος" εγκαινιάζεται τον Μάρτιο στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/02/2024

Μια ανοιχτή συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στο Tavros

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης "…that creeps from the earth", η οποία αφορά τη σχέση του ανθρώπου με την πυρηνική ενέργεια και τις επιπτώσεις της σε περιβάλλον και κοινότητες.

"Kifissos": Η Κατερίνα Μπότσαρη και ο Karl Heinz Jeron γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ φύσης και αστικού σχεδιασμού

Αυτή η οπτικοακουστική εγκατάσταση έχει σκοπό να ανοίξει μια συζήτηση καθώς και προσωπικό αναστοχασμό γύρω από την κατάσταση του κατοικημένου χώρου και τι αυτός αποκαλύπτει στην ανθρωπότητα.

Το "1984" του Τζορτζ Όργουελ εξερευνά μια ομάδα χαρακτών στο ETCH INK

Η έκθεση "Σχέδιο Απόδρασης 1984/2024" διοργανώνεται από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών.

Το Young Book Designers Award 2024 περιμένει τις προτάσεις σας

Ο θεσμός που ξεκίνησε το 2022 επιστρέφει και καλεί νέους σχεδιαστές βιβλίων να υποβάλλουν τα έργα τους.

"CUTE": Μια έκθεση στο Λονδίνο που εξερευνά την ακαταμάχητη άνοδο της γλυκύτητας

Απ’ τη διαχρονική Hello Kitty μέχρι τα σκοτεινά mixed-media παραμύθια, κι απ’ την οικολογία στον καπιταλισμό, το "Somerset House" του Λονδίνου διερευνά τη σύνθετη δύναμη της χαριτωμενιάς -και το πώς συνδέεται με τις σύγχρονες υπαρξιακές μας αναζητήσεις.

PCAI και ΕΜΣΤ διερευνούν την έννοια της ταυτότητας μέσα σε σύγχρονους κήπους-καταφύγια

Μια εκδήλωση με αφορμή την έκδοση "Sheltered Gardens", βασισμένη στην ομότιτλη έκθεση που το PCAI παρουσίασε το 2022 στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους.