Μια αναδρομική ματιά στο πολύπλευρο έργο του Γιώργου Τουρκοβασίλη

Επιστροφή του εκθεσιακού αφιερώματος για τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη, μέσα από 3 αφηγηματικά κεφάλαια στους χώρους των Radio Athènes, Μελάς Μαρτίνος και Akwa Ibom.

Γιώργος Τουρκοβασίλης έκθεση

Τρία αφηγηματικά κεφάλαια από τους χώρους τέχνης Radio Athènes (The Night, Sleep), Akwa Ibom (Spent), και Μελάς Μαρτίνος (Strange Switch) συνθέτουν μία αναδρομική ματιά πάνω στο πολύπλευρο έργο του φωτογράφου, συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Τουρκοβασίλη (1944-2021).

Γνωστός στο ευρύτερο κοινό ως συγγραφέας και εικονογράφος των Ροκ Ημερολογίων (Οδυσσέας, 1984), της αρχετυπικής "βίβλου” του εγχώριου μουσικού underground των 70s-80s της Ελλάδας, ο Τουρκοβασίλης ήταν επίσης προσωπικός φωτογράφος και πολυετής βοηθός του Γιάννη Τσαρούχη, ο οποίος τον προσέλαβε το 1969 στο Παρίσι για να φωτογραφίζει μοντέλα και σκηνές που χρησιμοποιούσε στα ζωγραφικά του έργα.

Γιώργος Τουρκοβασίλης έκθεση
The House in Ekali, 1980s  Silver gelatin print 12.5 x 8 cm Courtesy Natasha Koliou and Radio Athènes 

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, και με άγουρο ονειρό του την σκηνοθεσία (έχοντας τον Κώστα Γαβρά ως μέντορά του από το 1962 μέχρι το 1967), το 1968 ο Τουρκοβασίλης εγκατέλειψε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και τις φιλοσοδοξίες του για σκηνοθεσία στο σινεμά, και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και παρέμεινε για μία δεκαετία.

Γιώργος Τουρκοβασίλης έκθεση
Installation View, Radio Athènes Courtesy Radio Athènes photo: Yiannis Hadjiaslanis 

Πέρα από την συνεργασία του με τον Τσαρούχη εκεί, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως φωτογράφος πορτραιτίστας καταγράφοντας τα μοντέλα του Τσαρούχη εκτός δουλειάς, και Έλληνες καλλιτέχνες στη Cité Universitaire όπως η Σίλεια Δασκοπούλου και ο Περικλής Κοροβέσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι φωτογραφίες του που απαθανατίζουν προσωπικές του στιγμές με συντρόφους και φίλους του, καθώς και μία σειρά από φωτογραφίες που σχοινοβατούν ανάμεσα στη στημένη φωτογραφία μόδας και το άτυπο παιχνίδι με τον φακό.

Γιώργος Τουρκοβασίλης έκθεση
Installation View, Radio Athènes Courtesy Radio Athènes photo: Yiannis Hadjiaslanis 

Τον Αύγουστο του ‘76 ο Τουρκοβασίλης επέστρεψε στην Ελλάδα. Την άνοιξη του ‘80 παρουσίασε στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο "Πρόσωπα και Χώροι”, η οποία έγινε έναυσμα για την πολυετή συνεργασία του με τον Γιώργο Χρονά και τις Εκδόσεις Οδός Πανός στις οποίες μετέπειτα συχνά αρθρογράφησε και συνέβαλε με φωτογραφίες. Πολύ σημαντικό γεγονός στην καλλιτεχνική του πορεία εν συνεχεία αποτέλεσε η συνεργασία του με τον Χρονά στα πλαίσια του βιβλίου του Τελετές Μοτοσυκλέτας (Οδυσσέας, 1981) στο οποίο ο Τουρκοβασίλης συνέθεσε ένα φωτογραφικό πορτραίτο των αγώνων που λάμβαναν χώρα ανάμεσα σε νεαρούς μοτοσυκλετιστές στο Κερατσίνι.

Info: 1/6-24/9 | Ώρες λειτουργίας: 
Radio Athènes: Τετ.: 4-8 μ.μ., Σάβ.: 12-4 μ.μ. και με ραντεβού
Akwa Ibom: Τετ.: 4-8 μ.μ., Σάβ.: 2-6 μ.μ. και με ραντεβού
Melas Martinos: Τρ. - Σάβ.: 12-6 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη


© φωτογραφίας εξωφύλλου: Installation View, Radio Athènes Courtesy Radio Athènes photo: Yiannis Hadjiaslanis 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Παλαιοπωλείο Μαρτίνος

Πανδρόσου 50
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Radio Athenes

Πετράκη 15, Σύνταγμα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Akwa Ibom

Βαλετσίου 35, Εξάρχεια
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Χωρογραφήματα": Ο Νίκος Τσικούρας βασίζεται στη σωματικότητα της ζωγραφικής διαδικασίας

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη καλεί τον θεατή να διεισδύσει σε ένα χώρο πολύ προσωπικό, όπου το συναίσθημα ταΐζει τη λογική και το σώμα ηρεμεί από την υπερδιέργεση του νου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2023

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη ψηφιοποιεί το έργο του Σπύρου Παπαλουκά

Το πρόγραμμα "Σπύρος Παπαλουκάς – Οπτικοποίηση του αρρήτου" περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα δυνατοτήτων αξιοποίησης και προβολής του έργου του καλλιτέχνη μέσα από σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης και επιμέλειας.

Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσιάζουν το βιβλίο του Χρήστου Κανελλόπουλου "Η δίκη της στενής αυτοάμυνας"

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασιλική Λάζου, ιστορικός, Ορφέας Απέργης, ποιητής και ο συγγραφέας του βιβλίου.

5+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ίκαρος

Ανάμεσα στις νέες εκδόσεις συναντάμε και ένα βιβλίο του Γιώργου Σεφέρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τη βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Με επιτυχία παρουσιάστηκε ο κατάλογος της έκθεσης "Αστυγραφία" στην Εθνική Πινακοθήκη

Η εκδήλωση αποτελεί ένα πρώτο βήμα διεύρυνσης του πλαισίου υποδοχής των εικαστικών εκθέσεων στην Εθνική Πινακοθήκη.

Με το "Άξιον Εστί" ο Βασίλης Βασιλικός έγινε, άθελά του ίσως, ένας συλλέκτης

Κατά κάποιον τρόπο ο Βασίλης Βασιλικός, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών, είχε καταφέρει να μπει στα σπίτια μας και να καθορίσει τη γενιά μας μ’ έναν λαθραίο τρόπο. Μέσα από την τηλεόραση.

Ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση "Νάσος Δάφνης, City walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023"

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα που ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και να αντλήσουν πληροφορίες για την έκθεση και ειδικότερα για την περίοδο μετά το 1967.