Μια αναδρομική ματιά στο πολύπλευρο έργο του Γιώργου Τουρκοβασίλη

Επιστροφή του εκθεσιακού αφιερώματος για τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη, μέσα από 3 αφηγηματικά κεφάλαια στους χώρους των Radio Athènes, Μελάς Μαρτίνος και Akwa Ibom.

Γιώργος Τουρκοβασίλης έκθεση

Τρία αφηγηματικά κεφάλαια από τους χώρους τέχνης Radio Athènes (The Night, Sleep), Akwa Ibom (Spent), και Μελάς Μαρτίνος (Strange Switch) συνθέτουν μία αναδρομική ματιά πάνω στο πολύπλευρο έργο του φωτογράφου, συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Τουρκοβασίλη (1944-2021).

Γνωστός στο ευρύτερο κοινό ως συγγραφέας και εικονογράφος των Ροκ Ημερολογίων (Οδυσσέας, 1984), της αρχετυπικής "βίβλου” του εγχώριου μουσικού underground των 70s-80s της Ελλάδας, ο Τουρκοβασίλης ήταν επίσης προσωπικός φωτογράφος και πολυετής βοηθός του Γιάννη Τσαρούχη, ο οποίος τον προσέλαβε το 1969 στο Παρίσι για να φωτογραφίζει μοντέλα και σκηνές που χρησιμοποιούσε στα ζωγραφικά του έργα.

Γιώργος Τουρκοβασίλης έκθεση
The House in Ekali, 1980s  Silver gelatin print 12.5 x 8 cm Courtesy Natasha Koliou and Radio Athènes 

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, και με άγουρο ονειρό του την σκηνοθεσία (έχοντας τον Κώστα Γαβρά ως μέντορά του από το 1962 μέχρι το 1967), το 1968 ο Τουρκοβασίλης εγκατέλειψε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και τις φιλοσοδοξίες του για σκηνοθεσία στο σινεμά, και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και παρέμεινε για μία δεκαετία.

Γιώργος Τουρκοβασίλης έκθεση
Installation View, Radio Athènes Courtesy Radio Athènes photo: Yiannis Hadjiaslanis 

Πέρα από την συνεργασία του με τον Τσαρούχη εκεί, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως φωτογράφος πορτραιτίστας καταγράφοντας τα μοντέλα του Τσαρούχη εκτός δουλειάς, και Έλληνες καλλιτέχνες στη Cité Universitaire όπως η Σίλεια Δασκοπούλου και ο Περικλής Κοροβέσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι φωτογραφίες του που απαθανατίζουν προσωπικές του στιγμές με συντρόφους και φίλους του, καθώς και μία σειρά από φωτογραφίες που σχοινοβατούν ανάμεσα στη στημένη φωτογραφία μόδας και το άτυπο παιχνίδι με τον φακό.

Γιώργος Τουρκοβασίλης έκθεση
Installation View, Radio Athènes Courtesy Radio Athènes photo: Yiannis Hadjiaslanis 

Τον Αύγουστο του ‘76 ο Τουρκοβασίλης επέστρεψε στην Ελλάδα. Την άνοιξη του ‘80 παρουσίασε στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο "Πρόσωπα και Χώροι”, η οποία έγινε έναυσμα για την πολυετή συνεργασία του με τον Γιώργο Χρονά και τις Εκδόσεις Οδός Πανός στις οποίες μετέπειτα συχνά αρθρογράφησε και συνέβαλε με φωτογραφίες. Πολύ σημαντικό γεγονός στην καλλιτεχνική του πορεία εν συνεχεία αποτέλεσε η συνεργασία του με τον Χρονά στα πλαίσια του βιβλίου του Τελετές Μοτοσυκλέτας (Οδυσσέας, 1981) στο οποίο ο Τουρκοβασίλης συνέθεσε ένα φωτογραφικό πορτραίτο των αγώνων που λάμβαναν χώρα ανάμεσα σε νεαρούς μοτοσυκλετιστές στο Κερατσίνι.

Info: 1/6-24/9 | Ώρες λειτουργίας: 
Radio Athènes: Τετ.: 4-8 μ.μ., Σάβ.: 12-4 μ.μ. και με ραντεβού
Akwa Ibom: Τετ.: 4-8 μ.μ., Σάβ.: 2-6 μ.μ. και με ραντεβού
Melas Martinos: Τρ. - Σάβ.: 12-6 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη


© φωτογραφίας εξωφύλλου: Installation View, Radio Athènes Courtesy Radio Athènes photo: Yiannis Hadjiaslanis 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Παλαιοπωλείο Μαρτίνος

Πανδρόσου 50
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Radio Athènes

Πετράκη 15, Σύνταγμα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.