Μια σύγχρονη έκθεση αφιερωμένη στα "Κόμικς από τη θάλασσα"

Έξι διεθνείς καλλιτέχνες παρουσιάζουν αδημοσίευτα έργα τους στον χώρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.

Κόμικς από τη θάλασσα Έλενα Γώγου © Έλενα Γώγου

Στις 13 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα η διεθνής έκθεση "Κόμικς από τη θάλασσα" αφιερωμένη στα σύγχρονα κόμικς, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Έξι διεθνείς καλλιτέχνες παρουσιάζουν αδημοσίευτα έργα τους εμπνευσμένα από τη θάλασσα που, σαν χειροπιαστή αλλά και αλληγορική έννοια, τους δίνει την ευκαιρία να αφηγηθούν τον κόσμο και το τοπίο, ένα αρχέγονο και ζωτικής σημασίας στοιχείο που ενώνει πολιτισμούς, που γίνεται χώρος συνάντησης, διέλευσης, ένταξης και ανακάλυψης. Την έκθεση επιμελήθηκαν η Elisabetta Tramacere (αρχισυντάκτρια των εκδόσεων Diabolo edizioni) και η Donata Bologna, σε συνεργασία για την Ελλάδα με το διεθνές φεστιβάλ Comicdom Con Athens, και σε συντονισμό της Αφροδίτης Οικονομίδου και της Alice Bottega.

Gianluca Costantini Κόμικς από τη θάλασσα
© Gianluca Costantini

Στους εκθεσιακούς χώρους του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών θα εκτεθούν έργα των καλλιτεχνών Shpend Bengu (Αλβανία), Gianluca Costantini (Ιταλία), Έλενα Γώγου (Ελλάδα), Thomas Gilbert (Γαλλία), Roberta (Joe1) Muci (Ιταλία), και Marco Paschetta (Ιταλία) που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτή την έκθεση.

Κόμικς από τη θάλασσα Marco Paschetta
© Marco Paschetta

Η έκθεση εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα "Από την Προοπτική της Θάλασσας. Φεστιβάλ Κόμικς στα Νοτιοανατολικά" με στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας των σύγχρονων, εθνικών και διεθνών comics. Η πρωτοβουλία βραβεύτηκε από τη δημόσια προκήρυξη "Προώθηση των Κόμικς 2021" της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονης Δημιουργικότητας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας και διοργανώνεται από τον Οργανισμό Βιβλιοθηκών και Μουσείων του Lecce, σε συνεργασία με τους Diabolo Edizioni, LedA Laboratori, Picturebook Fest και με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Τιράνων, του Πανεπιστημίου Marin Barleti, του Comicdom Con Athens, του BJCEM - Association Internationale pour la Biennale des Jeunes Créateurs d'Europe et de la Méditerranée και του Institute of Mediterranean Cultures.

Πριν φτάσει στην Αθήνα η έκθεση παρουσιάστηκε στην Ιταλία, στο Μουσείο Castromediano του Lecce και στην Αλβανία, στο Murat Toptani των Τιράνων.

Εγκαίνια: 13/9 (6.30 μ.μ.)

Info: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών | 13-30/9 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ. & 4-7 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Πατησίων 47
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μαθαίνουμε για την πιανίστα και συνθέτρια Μαρίκα Πρωίου-Γουναροπούλου στο αφιέρωμα "Marie Matin"

Το αφιέρωμα στη σύζυγο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου συνδέεται με το γενικότερο ερευνητικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για τις γυναίκες δημιουργούς και το έργο τους σε όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/05/2024

Η Έκθεση Βιβλίου επιστρέφει στο Άλσος Περιστερίου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών & Βιβλιοπωλών δίνει τη δυνατότητα σε εκδότες που δεν έχουν τη δυνατότητα της αυτόνομης παρουσίας να εκπροσωπηθούν με επιλεγμένους τίτλους τους.

Καλλιτέχνες τιμούν τον George Floyd ανατρέχοντας στις μαζικές διαδηλώσεις της Αμερικής

Το "Madder and Madder and Hotter and Hotter: Η εξέγερση για τον George Floyd" παρουσιάζεται ξανά στην Αθήνα με εμπλουτισμένο υλικό.

ΥΠΠΟ: Αποδοχή της δωρεάς Ζουμπουλάκη για την ενίσχυση των δημόσιων μουσείων

Τα κινητά μνημεία θα ενταχθούν στις συλλογές των δημόσιων μουσείων, αφού ληφθεί υπόψη η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αντικειμένων.

Δημήτρης Σκαλκώτος: "Με το μάρμαρο θεωρώ ότι φτιάχνω τα δικά μου σουπερνόβα"

Ο γνωστός Έλληνας γλύπτης μιλάει στο madamefigaro.gr για τη μάχη με το μάρματο και τον εαυτό του.

"Σπλάχνα": Ο Σταμάτης Θεοχάρης φέρνει στο προσκήνιο τις απολαύσεις και το τραύμα της ανθρώπινης τριβής

Συνθέτει εικόνες χρησιμοποιώντας πρόσωπα αντρικά και γυναικεία, γυμνά σώματα, σύμβολα, ζώα με μια διάθεση να αποτυπώσει πανανθρώπινα συναισθήματα που αναδύονται "εντός" μας, στην σχέση μας με τους σημαντικούς άλλους, αλλά πρωτίστως στην σχέση μας με τον ίδιο τον εαυτό.

"Απόφοιτοι 2021-2023": Νέοι δημιουργοί δίνουν το "παρών" στην εικαστική σκηνή της Αθήνας

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα 19 αποφοίτων του A’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, τα οποία αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της διπλωματικής εργασίας των σπουδαστών και συγχρόνως την απαρχή της καλλιτεχνικής τους διαδρομής.