"pssst….. cat!": Τι σχέση έχουν οι γάτες με τη γυναικεία φύση;

Η Βραζιλιάνα καλλιτέχνιδα Caroline de Souza παρουσιάζει τη νέα της έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.

Marilyn cat eye - acrylic colours on canvas 70x50

Το Project {Just/Art}* παρουσιάζει την νέα έκθεση της Caroline de Souza στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, η οποία θα διαρκέσει από 1η έως 10 Αυγούστου.

Η εικαστικός από την Βραζιλία, έπειτα από την πολύ επιτυχημένη αναδρομική της έκθεση την περασμένη άνοιξη στην Αθήνα, επιστρέφει στην καλλιτεχνική της συχνότητα με τη νέα της δουλειά υπό τον σαρκαστικό τίτλο "pssst ….. cat!". Πάντα με ποπ διάθεση, άλλοτε παραστατική και άλλοτε αφαιρετική, βουτά δροσερά στους λινούς καμβάδες της και δημιουργεί εικόνες και σκηνές με έντονο στοιχείο την γυναικεία φύση, την θηλυκή φιλαρέσκεια και την γοητεία της σαγήνης που εύκολα μετατρέπεται σε ματαιοδοξία.

pocket money- acrylic colours on canvas with resin 60x60
pocket money- acrylic colours on canvas with resin 60x60

Βασικό μοτίβο, για το λόγο αυτό, αποτελεί σε αρκετά από τα έργα της … η γάτα. Η γάτα ως φιγούρα καρτούν, ως σύμβολο εξουσίας, αλλά και εξισορρόπησης και υπομονής. Και στην έκθεση αυτή η de Souza αντλεί έμπνευση από την ποπ κουλτούρα, τις προσωπικές εμπειρίες της, τα ακούσματα και τα διαβάσματα της καθώς και από τον τόπο που ζει, αλλά και από τις πόλεις που ταξιδεύει. Για την de Souza τα υλικά έχουν μια φετιχιστική διάθεση στα έργα της. Την γοητεύει αυτή η ευφάνταστη σχέση των υλικών, το πως ενώνονται αυτά μεταξύ τους και τι ιστορίες μπορούν εν τέλει να διηγηθούν.

love art - acrylic colours on canvas 100x100
love art - acrylic colours on canvas 100x100

Πρωταγωνιστικό ρόλο όμως παίζουν και σε αυτήν την έκθεση και τα γλυπτά της εικαστικού. Έχοντας αφήσει το στίγμα της με τα γλυπτά- σύμβολα καρδιάς και μπαλονιού, συναισθήματος και ελευθερίας δηλαδή, προχωράει ένα βήμα παρακάτω εξελίσσοντας την τεχνική της μέσα από υλικά όπως είναι το μέταλλο, αλλά και το χώμα, δημιουργώντας μια παραμυθένια εγκατάσταση στον χώρο της έκθεσης.

catch me if you can - acrylic colours on canvas 60x60
catch me if you can - acrylic colours on canvas 60x60

H Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου φαντάζει ίσως ο ιδανικός χώρος παρουσίασης της νέας έκθεσης της de Souza. Ως ένας από τους ιστορικότερους χώρους του νησιού, αφού αποτέλεσε την κατοικία της ζωγράφου Μαρίας Ιγγλέση, της οποίας η αγάπη για την τέχνη δεν είχε όρια, σπάζοντας τα κοινωνικά στερεότυπα και κάνοντας τα όνειρα της πραγματικότητα. Σε ένα παράλληλο σύμπαν και το έργο των δύο καλλιτεχνών αποτιμάται όχι μόνο ως προς την καλλιτεχνική του αξία, αλλά ως αποτέλεσμα δύο πρωτοποριακών προσωπικοτήτων που νοερά συναντώνται και συνομιλούν στον χώρο αυτό. Η έκθεση αποτελείται από δέκα νέα έργα και επτά παλαιότερα της εικαστικού.
Την έκθεση επιμελείται ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός.

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου – αίθουσα Ματογιάννη | 1-10/8 | Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 7 μ.μ. – 12 π.μ. 

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Marilyn cat eye -  acrylic colours on canvas 70x50

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.