25 καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν το 5ο μέρος της έκθεσης "Υφαίνοντας το Μέλλον"

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Αγορά Ύδρας και πρόκειται για ένα work in progress project, ένα ανοιχτό εργαστήρι ιδεών, που προσπαθεί να δημιουργήσει έναν διάλογο μεταξύ Ελληνίδων εικαστικών, με στόχο να ενώσει τις γυναίκες από το παρελθόν στο μέλλον.

Μαριγώ Κάσση, Δορά, Μαύρο νήμα πλεγμένο με βελονάκι, 250 Χ 150 εκ. ©Μαριγώ Κασσή

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ύδρας (Κ.Ε.Δ.Υ.) εγκαινιάζει την Παρασκευή 5 Αυγούστου στις 9 μ.μ., την ομαδική έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον V" στην Δημοτική Αγορά του νησιού, στο πλαίσιο του αφιερώματος που πραγματοποιεί στην γυναίκα, ενώνοντας τις ευθείες από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον…

Η έκθεση είναι ένα work in progress project, ένα ανοιχτό εργαστήρι ιδεών, που προσπαθεί να δημιουργήσει έναν διάλογο μεταξύ Ελληνίδων εικαστικών, με στόχο να ενώσει τις γυναίκες από το παρελθόν στο μέλλον, αφού η χειρωναξία των προγόνων μας, μέσα από το βλέμμα και τα μέσα των σύγχρονων καλλιτεχνιδών, μετατρέπεται σε σύγχρονη τέχνη, που αγγίζει και καυτηριάζει ζητήματα σημαίνουσας σημασίας.

Μαρία-Μαρίκα Κοένιγκ, Twice A Stranger, 2022, ξυλογραφία και ακουαρέλα σε ανακυκλωμένο χαρτί, πλαισιωμένο με συλλεκτική δαντέλα αντίκα, ραμμένη με μαλλί, 90Χ165εκ.
Μαρία-Μαρίκα Κοένιγκ, Twice A Stranger, 2022, ξυλογραφία και ακουαρέλα σε ανακυκλωμένο χαρτί, πλαισιωμένο με συλλεκτική δαντέλα αντίκα, ραμμένη με μαλλί, 90Χ165εκ.

Αφετηρία της έκθεσης ήταν η Αθήνα τον Ιούνιο του 2019 όπου συμμετείχαν 20 καλλιτέχνιδες, σε μία εποχή που οι αναζητήσεις γύρω από το θέμα, ήταν ανύπαρκτες, που όμως ενδιέφεραν ιδιαιτέρως την εμπνεύστρια και επιμελήτρια του project Έφη Μιχάλαρου, η οποία όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: "συνάντησα την Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Janine Antoni τον Ιανουάριο του 1996 και έζησα 3 ολόκληρους μήνες, δίπλα της, καθημερινά, στον εκθεσιακό χώρο ‘’Νίκος Κεσσανλής’’, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου, ύφαινε την κουβέρτα των ονείρων της, αφού το βράδυ ήταν συνδεδεμένη με μία συσκευή χαρτογράφησης της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, που κατέγραφε τα όνειρά της και το πρωί ύφαινε στον δικό της μεταμοντέρνο αργαλειό την κουβέρτα με την οποία σκεπαζόταν, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι κάποια στιγμή θα οργανώσω μια έκθεση με γυναίκες που χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους και υλικά, όπως: το κέντημα, τον αργαλειό, το πλέξιμο και το ράψιμο, το μαλλί, τον καμβά, τα νήματα και τα υφάσματα, με έναν καινούργιο τρόπο, όπου μεταλλάσσοντάς τα, μεταμορφώνονται πια σε σύγχρονα γλυπτά, ζωγραφικά και εγκαταστάσεις".

Διαβάστε Επίσης

Στην Ύδρα και την Δημοτική Αγορά που πραγματοποιείται το 5ο μέρος ‘’Υφαίνοντας το Μέλλον V’’, συμμετέχουν 25 καλλιτέχνιδες, με καινούργια και παλαιότερα έργα, σε πλήρη διάλογο με τον χώρο, τον τόπο και την ιστορία του νησιού, με στόχο να εξετάσουν τα γεγονότα που προέκυψαν την τελευταία περίοδο μετά την καραντίνα και τον εγκλεισμό, τον τρόπο που λειτούργησαν διαβρώνοντας και διαστρεβλώνοντας τον ανθρώπινο νου και τις ανάγκες του, μέσα από την ενδοοικογενειακή, την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, που είναι το μείζον θέμα της εποχής μας στη χώρα μας, την ανελευθερία και τον νεοσυντηρητισμό που αναδύθηκαν στο προσκήνιο και συνδέονται στενά με το αφιέρωμα που οργανώνει η ΚΕΔΥ πάνω στην γυναίκα, τους ρόλους και τις πολλαπλές διαστάσεις της.

Κατερίνα Κοκινάκη, Παιχνίδι κούνιας για ενήλικες, 2022, Bαμβακερό ύφασμα, κλωστές, γάζα, χούλα χουπ, 1,50 Χ 60 διάμετρος εκ.
Κατερίνα Κοκινάκη, Παιχνίδι κούνιας για ενήλικες, 2022, Bαμβακερό ύφασμα, κλωστές, γάζα, χούλα χουπ, 1,50 Χ 60 διάμετρος εκ.

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες: Άντα Αναστασέα, Βίκυ Βασιλείου, Γρηγορία Βρυττιά, Πέννυ Γκέκα, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Σταυρούλα Καζιάλε, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Βάλια Καραπιδάκη, Μαρίκα Κοένιγκ, Κατερίνα Κοκκινάκη, Μαριγώ Κάσση, Μαρία Λαγού, Ιουλία Λαδογιάννη, Βίκη Μπέτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ιωάννα Μύρκα, Μαργαρίτα Πέτροβα, Βιβή Περυσινάκη, Σπυριδούλα Πολίτη, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ιφιγένεια Σδούκου, Μαρία Σταμάτη, Ελευθερία Στόικου, Κωνσταντίνα Συλίκου, Βούλα Φερεντίνου.

Info: Δημοτική Αγορά Ύδρας | 5-21/8 | Ώρες Λειτουργίας: 11 π.μ. - 1 μ.μ. & 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Μαριγώ Κάσση, Δορά, Μαύρο νήμα πλεγμένο με βελονάκι, 250 Χ 150 εκ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.