Η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον IV" ταξιδεύει στο Παρίσι

Η ομαδική έκθεση αναδεικνύει τη γυναικεία φύση και δημιουργικότητα.

Υφαίνοντας το μέλλον έκθεση

Η καταληκτική στάση της ομαδικής έκθεσης "Υφαίνοντας το Μέλλον IV" θα πραγματοποιηθεί στη μαγευτική πόλη του Παρισιού, στον χώρο του "Ελληνικού Σπιτιού". Ο κύκλος εκθέσεων διεξάγεται από 18 έως 25 Μαρτίου, με τη διοργάνωση της dreamideamachine ΑΜΚΕ και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το "Υφαίνοντας το Μέλλον" πρόκειται για ένα εργαστήρι που ξεκίνησε το 2019 και υλοποιήθηκε χάρη στις ιδέες της κριτικού τέχνης και επιμελήτριας Έφης Μιχάλαρου. Η θεματική των έργων εστιάζει στη γυναικεία φύση και δημιουργικότητα και συνεχώς διευρύνεται, επιχειρώντας μελέτες και εργασίες που συνεισφέρουν στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη του θέματος και την επίλυση επίκαιρων κοινωνικών ζητημάτων.

έκθεση Υφαίνοντας το μέλλον

Η Μιχαλάρου εξηγεί την έμπνευση του κόνσεπτ, λέγοντας ότι " η ιδέα της έκθεσης γεννήθηκε το 1996, όταν συναντήθηκα με τη διεθνούς φήμης Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Janine Antoni και το έργο "Slumber" που ύφαινε την κουβέρτα των ονείρων της σ’ έναν μεταμοντέρνο αργαλειό. Η συνάντηση με το έργο της Αιγύπτιας καλλιτέχνιδας Ghada Amer που κεντούσε στον καμβά αποδομημένες φιγούρες από την δική της παράδοση, η εναλλακτική μπουγάδα με τα πολύχρωμα υφάσματα και τα Μποτάρι της Νότιο-Κορεάτισας καλλιτέχνιδας Kimsoojtza, κυρίως όμως τα έργα της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Sheila Heiks στο Musée d&Art Moderne de la Ville de Paris, στο Παρίσι το 2017, ήταν οι μεγάλοι σταθμοί και οι βασικές επιρροές αυτής της διαδρομής".

Η δράση πραγματοποιήθηκε αρχικά με 20 καλλιτέχνιδες στην Αθήνα, οι οποίες χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους όπως κέντημα, πλέξιμο, ράψιμο, ύφανση στον αργαλειό, μαλλί, κλωστές, νήματα και υφάσματα συνδυαστικά με τα εργαλεία της εικαστικής μεθοδολογίας. Αυτές οι τεχνικές εγγράφονται σε διάφορες μορφές τέχνης και δημιουργούν νέες αφηγήσεις γύρω από τη γυναικεία ταυτότητα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιάνθη Αγγελίογλου, Άρτεμις Αλκαλάη, Άντα Αναστασέα, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Βίκυ Βασιλείου, Γρηγορία Βρυττιά, Μάρω Γερμανού, Πέννυ Γκέκα, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Μαρία Γρηγορίου, Αγγελική Δουβέρη, Έλενα Εξάρχου, Μπέτυ Ζέρβα, Μαρία Ζυγομαλά, Μαίρη Ζυγούρη, Σταυρούλα Καζιάλε, Αικατερίνη Κανακάκη, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Μαρίκα Κοένινγκ, Ναταλία Κουρσούμη, Βάλια Καραπιδάκη, Λίλα Καρατζά, Μαριγώ Κάσση, Ευδοκία Κύρκου, Μαρία Λαγού, Ιουλία Λαδογιάννη, Αιμιλία Μπαλάσκα, Μάρω Μιχαλακάκου, Ελένη Μουζακίτη, Ιωάννα Μύρκα, Ευαγγελία Μπασδέκη, Βίκη Μπέτσου, Βιβή Περυσινάκη, Μαργαρίτα Πέτροβα, Λία Πέτρου, Σπυριδούλα Πολίτη, Μαρία Πολυξά, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ρενέ Ρεβάχ, Νάντια Σκιαδά, Κωνσταντίνα Συλίκου, Μαρία Σταμάτη, Ιφιγένεια Σδούκου, Φανή Σοφολόγη, Ελευθερία Στόικου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Μάρω Φασουλή, Βούλα Φερεντίνου, Έφη Φουρίκη, Θάλεια Χιώτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.