Η έκθεση "Εν οίκω" του Βασίλη Πέρρου ταξιδεύει στη Τήνο

Ο καλλιτέχνης είχε παρουσιάσει νωρίτερα τα έργα του στη Γκαλερί Σκουφά.

Βασίλης Πέρρος Απάγκιο,2021,Λάδι σε καμβά

Η γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Βασίλη Πέρρου "Εν οίκω " στο A Touch of New / Vacation House ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ στον Τριαντάρο της Τήνου. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 7.15 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 25 Αυγούστου. Με την ευγενική συμφωνία των ιδιοκτητών, η έκθεση διοργανώνεται σε μια εξοχική κατοικία, εμπνευσμένη από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιστών περιστεριώνων της Τήνου το ‘A touch of new’ / Vacation House ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ, η οποία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλα και μέχρι σήμερα έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

Το εικονογραφικό σύνολο που φιλοξενείται στην έκθεση δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο στην γκαλερί Σκουφά στην Αθήνα.

Ο οίκος και το σχήμα του εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα έργα ως εικόνα αρχετυπική. Πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι καθημερινοί και το σπίτι είναι το πεδίο όπου εξελίσσεται η σύγχρονη πραγματικότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Η έννοια του "οίκου" που προστατεύει ως απάγκιο, ενώνει, αλλά μπορεί και να περιορίζει, ακόμη και να συνθλίβει, ζωντανεύει και γίνεται επιφάνεια ζωγραφική.

Στην ντεκουπαρισμένη ζωγραφική επιφάνεια ο Πέρρος χτίζει το χρονικό μιας εποχής. Αρχιτεκτονεί ένα αναγνωρίσιμο προσωπικό σύμπαν, στο οποίο καλείται να μετάσχει, με δημιουργικό τρόπο, και ο πλέον αμύητος θεατής. Καθένας δηλαδή μπορεί να βρει τον εαυτό του εκεί και οι προσωπικές ιστορίες γίνονται υπόθεση συλλογική. Ο δημιουργός αντλεί τα υλικά του από την παραστατική ζωγραφική για να μιλήσει για την εσωτερίκευση του θανάτου και πώς αυτή η ψυχική καταγραφή επηρεάζεται από μια εξωτερική μαζική απειλή όπως η πανδημία. Μια τέχνη που αποζητά το υπερβατικό μέσα από τον ρεαλισμό. Αν και ζούμε την αυγή της εικονικής πραγματικότητας, η πραγματική πραγματικότητα είναι πιο σκληρή όταν την αντικρίζουμε. Και η τέχνη έχει τη δύναμη να ρίχνει ένα διαφορετικό φως.

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Απάγκιο,2021,Λάδι σε καμβά

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πώς 18 καλλιτέχνες μεταφέρουν στα έργα τους "ήχους της σιωπής"

Η ομαδική έκθεση διερευνά την δύναμη και τις πολλαπλές όψεις της σιωπής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/11/2025

"Ω λαλά!" αναφωνούμε για το νέο βιβλίο των εκδόσεων Νήσος

Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Νήσος το βιβλίο του Δαμιανού Αγραβαρά που αφηγείται την ιστορία της Λαλά, που έζησε ως ανοιχτά γκέι άνδρας στην Ελλάδα του '60, '70 και '80.

Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Μια γυναίκα που εισβάλλει σε ένα γάμο "συναντά" μια δολοφονία-βαμπίρ στις δύο νέες εκδόσεις του Κλειδάριθμου.

Μια ‘Αφροδίτη’ εμπνευσμένη από τον Lespugue στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο Αμερικανός καλλιτέχνηςJeff Koons εξερευνά τη μορφής της Αφροδίτης από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι σήμερα.

"Αμέρωτος Νόστος": Ένα εικαστικό αφιέρωμα για τη μοναδικότητα της Κρήτης

Η έκθεση λειτουργεί παράλληλα ως ρετροσπεκτίβα στο έργο του καλλιτέχνη Σταύρου Παναγιωτάκη.

Το κοσμοϊστορικό έτος 1945 σε μια έκθεση στη Βουλή

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία εγκαινιάζει τη νέα έκθεση "1945: το τέλος του πολέμου" στον εκθεσιακό χώρο του στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.