Η in situ εγκατάσταση της Κατερίνας Κατσιφαράκη μεταβάλλει το φυσικό περιβάλλον στον Κήπο του Μεγάρου

Η καλλιτέχνιδα αναπλαισιώνει παλιά της έργα και κατασκευάζει καινούριες εγκαταστάσεις υπό τον τίτλο «Songlines», παροτρύνοντας τον θεατή να βιώσει μια εσωτερική και αναστοχαστική εμπειρία του εαυτού.

Αγγελική Σβορώνου Διαδρομές 2019. Βίντεο-προβολή, έγχρωμη, χωρίς ήχο, διάρκεια 1΄:59΄΄ σε λούπα. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας ©Αγγελική Σβορώνου

Από 14 Ιουλίου έως 18 Σεπτεμβρίου, το annexM παρουσιάζει στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής την in situ έκθεση της Κατερίνας Κατσιφαράκη με τίτλο "Songlines", σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση.

Διάσπαρτες σε 19 σημεία του Κήπου νέες in situ παραγωγές και αναπλαισιώσεις προηγούμενων έργων στο φυσικό εκθεσιακό περιβάλλον, παρουσιάζονται εν μέρει στο φως της ημέρας και στο σύνολό τους μετά τη δύση του ήλιου έως αργά τη νύχτα.

Κατερίνα Κατσιφαράκη Aνατομία του αεικίνητου I-III 2017/22 Φωτογραφία έγχρωμη σε gaming monitor. Τρίπτυχο 27 Χ 67 εκ. εκάστη. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας
Aνατομία του αεικίνητου I-III 2017/22. Φωτογραφία έγχρωμη σε gaming monitor. Τρίπτυχο 27 Χ 67 εκ. εκάστη. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας 

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης σε πρώτη προβολή το νέο ντοκιμαντέρ της Δήμητρας Κουζή "Do–Nothing Farming" (2022), το οποίο πλαισιώνει την εγκατάσταση της Κατερίνας Κατσιφαράκη, "Σβόλοι". Στο βίντεο καταγράφεται η συμμετοχική διαδικασία παραγωγής των σβόλων με σπόρους κηπευτικών και σιτηρών στο εργαστήριο που οργάνωσε για το σκοπό αυτό ο φυσικός καλλιεργητής Παναγιώτης Μανίκης στην Αλαγονία του Ταΰγετου τον Μάιο του 2022.

Αγγελική Σβορώνου Ακούμπισμα (Πάνω στην πέτρα) 2022. Εγκατάσταση in situ: πέτρα, ιστοί φραγκοσυκιάς, φύλλα χρυσού. Μεταβλητές διαστάσεις. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας
©Αγγελική Σβορώνου
Ακούμπισμα (Πάνω στην πέτρα) 2022. Εγκατάσταση in situ: πέτρα, ιστοί φραγκοσυκιάς, φύλλα χρυσού. Μεταβλητές διαστάσεις. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας 

Εφήμερες εγκαταστάσεις και δυσδιάκριτες γλυπτικές παρεμβάσεις από φυσικά υλικά απλώνονται στη χλόη και στην πέτρα, αυτόφωτες φωτογραφίες μεταφράζονται σε ζωγραφικές τοπιογραφίες μέσα στη βλάστηση, στιγμιαία βίντεο σαν οπτικά "χαϊκού" και προβολές χωρίς ήχο δημιουργούν ένα ποιητικό σύμπαν που προσφέρεται, μέσα από την περιπλάνηση και τον περίπατο ανάμεσα σε φανταστικές και πραγματικές διαδρομές, σε μια βιωματική σύνδεση με το φυσικό χώρο και σε μια εσωτερική και αναστοχαστική εμπειρία του εαυτού.

Κατερίνα Κατσιφαράκη Σβόλοι 2022
©Αγγελική Σβορώνου
"Σβόλοι" 2022

Η Άννα Καφέτση σημειώνει: "Η έκθεση έχει σχεδιαστεί σαν μια ρευστή, χωρίς προκαθορισμένα όρια μεταφορική χαρτογραφία που συνδέει με ένα αόρατο νήμα κίνηση, στάση και τελετουργία. Την επιφάνεια της διασχίζουν σιωπηλές αμέτρητες γραμμικές πορείες, χωρίς ορατή την ανθρώπινη παρουσία, που επαναλαμβάνονται, μοναδικές, παράλληλες ή αενάως διασταυρούμενες, δίχως παύση. Τα "Μονοπάτια των τραγουδιών” ("Songlines”) στην oνειρική κοσμολογία των Αβορίγινων της Αυστραλίας και οι ζωγραφικές τους χαρτογραφήσεις, που φέρνει στο νου ο δάνειος τίτλος της έκθεσης, διανοίγουν στην ανάγνωση των έργων έναν ευρύ ανθρωπολογικό, διαπολιτισμικό και κοινωνιολογικό ορίζοντα διακειμενικότητας, και μαζί ατέρμονες δρόμους της γης και θαλάσσιες οδούς μετατοπίσεων και μετανάστευσης μέσα στο μακρύ χρόνο, που διασταυρώνονται με το σήμερα. Στον πραγματικό χώρο, η μετάβαση από τις σιωπηλές Διαδρομές που προβάλλονται στο κέντρο του Κήπου, στη Στάση, ένα αρχετυπικό νομαδικό ενδιαίτημα, στο ενδιάμεσο κίνησης και παύσης, μας μεταφέρει σε μια σειρά τελετουργικών έργων. Ανοίγει με τον κυκλικό εκστατικό Χορό, το μόνο έργο της έκθεσης με ήχο μπροστά στο όριο του φράχτη, προτού περάσουμε μέσα από την εξαγνιστική λευκότητα της Προσφοράς –και του θυμιάματος–, στην ιερή περιοχή του κομβικού έργου Σβόλοι".

Αγγελική Σβορώνου Σβόλοι 2022. Εγκατάσταση in situ: λιόπανο, ιστοί φραγκοσυκιάς, χώμα, σπόροι. Μεταβλητές διαστάσεις (π. 10 Χ 1000 Χ 100 εκ.). Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας
Αγγελική Σβορώνου
Σβόλοι 2022. Εγκατάσταση in situ: λιόπανο, ιστοί φραγκοσυκιάς, χώμα, σπόροι. Μεταβλητές διαστάσεις (π. 10 Χ 1000 Χ 100 εκ.). Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας 

"Στο ενδιάμεσο έργα-συμβάντα που υποβάλλουν τη "φωτεινή στιγμή”: μια έκπληξη, ένα παιχνίδισμα, έναν φεγγίτη προς τον ουρανό. Με την έκθεση στον Κήπο του Μεγάρου και την εφήμερη κατοίκηση στο δημόσιο χώρο, η καλλιτέχνις επιστρέφει εκεί όπου ανήκει, στο ύπαιθρο και στην κοινότητα. Παρατηρεί επί τόπου και συλλέγει τα υλικά και τις μεταφορές της. Συγκροτεί αρχείο κινούμενων σημειώσεων και εικόνων. Μεταφέρει σπόρους, ρίζες και "νεκρές φύσεις” από άλλους τόπους και χρόνους. "Μεταφυτεύει”, διασταυρώνει, προετοιμάζει υπομονετικά, με χειρωνακτικό μόχθο, τη δημιουργική μεταμόρφωση. Με ταπεινότητα και διακριτικές παρεμβάσεις στο τοπίο. Άλλοτε ως συναισθηματική παρατήρηση και σχόλιο, και άλλοτε ως άμεση καλλιτεχνική χειρονομία υφαίνει μια οικο-ποιητική του ελάχιστου που ανακυκλώνει τα "άχρηστα” υλικά της γης (ξερά φύλλα και φλοιούς, κομμένους κορμούς και κλαδιά), καλλιεργεί τη διαφορετικότητα και τη συνύπαρξη με το αν-ανθρώπινο και άλλες μορφές ζωής, ενσωματώνει στην καλλιτεχνική διαδικασία την κοινοτική δράση και συμμετοχική εκμάθηση νέων στρατηγικών αναγεννητικής συν-δημιουργίας με τη φύση. Η φύση και η κίνηση/βάδιση παραμένουν πάντα στα έργα της Κατερίνας Κατσιφαράκη πηγή ποιητικής σκέψης και αυθεντικού αισθήματος".

Εγκαίνια: 14/7 (8 μ.μ.) 

Info: Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών | 14/7-18/9 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά μετά τη δύση του ήλιου έως 11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου:Διαδρομές 2019. Βίντεο-προβολή, έγχρωμη, χωρίς ήχο, διάρκεια 1΄:59΄΄ σε λούπα. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής - Κήπος

Λεωφ. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.