Το ESTO Association (επανα)συστήνεται μέσα απο το παρελθόν του

Η έκθεση «Mohajer» εμπνέεται από τις αναμνήσεις και την ιστορία του χώρου στην οδό Ζαΐμη.

Mohajer έκθεση

Το ESTO Association εγκαινιάζει στις 6 Ιουλίου την πολυμεσική εγκατάσταση "Mohajer".

Muhajir ή Mohajir (Arabic: مهاجر, muhājir; pl. مهاجرون, muhājirūn) στα αραβικά σημαίνει μετανάστης ή (και) ταξιδιώτης. Ο όρος οικειοποιήθηκε από γλώσσες μουσουλμανικών χωρών αλλά και την Αγγλική. Tο ίδιο όνομα είχε και το project το οποίο στεγαζόταν στο χώρο της Ζαίμη 24 πριν το Esto Association. Το ‘Bag Mohajer’ ήταν ένα κοινωνικό πρότζεκτ το οποίο απαρτιζόταν από μετανάστες με τη βοήθεια μιας designer από τη Γερμανία. H μικρή κοινότητα του ‘Bag Mohajer’ παρήγαγε τσάντες που ταξιδεύαν σε μέρη στα οποία οι ίδιοι δεν είχαν πρόσβαση και χρησιμοποιούσαν ως πρώτες ύλες υπολείμματα από τις πλαστικές βάρκες και τα σωσίβια με τα οποία οι ίδιοι και άλλοι πρόσφυγες έφταναν στο νησί της Λέσβου.

Μαθαίνοντας τυχαία την ιστορία του χώρου από τον Nassim Muradi, έναν νεαρό πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, οι ιδιοκτήτες του τωρινού χώρου τέχνης προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που υπήρξαν στο χώρο για να μάθουν περισσότερα πράγματα για το project. Αντλώντας στοιχεία από τη μνήμη του χώρου, ξεκινήσαν μία έρευνα σχετικά με το κοινωνικό project ‘Mohajer’, καθώς δεν ήθελαν ο χώρος να είναι άλλο ένα "white cube” που λειτουργεί ανεπηρέαστο από την κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα αλλά και από την ίδια του την γειτονιά.

Η πολυμεσική εγκατάσταση Mohajer είναι ένα κράμα ερευνητικού design, αντικειμένων, γραφιστικών, ηχητικών ντοκουμέντων καθώς και του ντοκιμαντέρ του ίδιου του project, ‘Bag Mohajer’ που γυρίστηκε το 2017 απο τον Adrian Oeser. Η εγκατάσταση λειτουργεί ως αφηγηματικό μέσο της πραγματικότητας και των αναμνήσεων που υπήρχαν στο χώρο της Ζαΐμη 24 και στη γειτονιά των Εξαρχείων. Η υλοποίηση των αντικειμένων που συνθέτουν την εγκατάσταση πραγματώθηκε σε συνεργασία με την ANKAA Project, μία δομή που παρέχει μαθήματα χειραφέτησης σε παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες. Η ANKAA ως πρώην συνεργάτης της Bag Mohajer, παρείχε υλικά από τις τσάντες αλλά και έφερε τους συνεργάτες της γκαλερί σε επαφή με κάποιους από τους ανθρώπους που δούλευαν στο χώρο, όπως η Ιρανή σχεδιάστρια Shafi Qias.

Σε αυτή τη πρώτη έκθεση, συστήνεται το Esto Association μέσα από το παρελθόν του. Επιδιώκεται να επαναδιηγηθεί η ιστορία του χώρου και να μεταμορφωθεί η μνήμη σε μια απτή αφήγηση και ταυτόχρονο βίωμα. Ο χώρος, οι αναμνήσεις, τα αντικείμενα, οι σχέσεις μεταξύ μας και οι μικροκοινωνία της γειτονιάς, συνδέονται. Η εγκατάσταση επιθυμεί να πάρει την ιστορία και να τη μετατρέψει σε δράση για το παρόν και σε παρελθόν που "συμβαίνει" και καθορίζει αναπόφευκτα το μέλλον.

Εγκαίνια: 6/7 (8 μ.μ.)

Info: ESTO Association | 6-10/7 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η 6η έκθεση Γλυπτικής στο ΒΧΜ παρουσιάζει 101 γλυπτά-δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας

Το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2023

"Οι καστανοκόκκινοι βράχοι": Έκθεση φωτογραφίας του Clement Chapillon στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο καλλιτέχνης διερευνά, στο νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου, την έννοια της απομόνωσης, τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νοητικό επίπεδο.

Κατευνάζοντας τους φόβους της ψυχής | Αποσπάσματα μιας συζήτησης με την εικαστικό Ελένη Οδυσσέως

Η καλλιτέχνις Ελένη Οδυσσέως μιλά στην Ιωάννα Γερακίδη για την εικαστική της πρακτική, τις ερευνητικές της θεματικές, τις διαδικασίες παραγωγής ή -καλύτερα- αναπαραγωγής ή σύνθεσης ενός κόσμου παρήγορου, συλλογικού, μεταφυσικού.

Η Γεωργία Φαμπρίς μιλάει για την ορμητική θηλυκότητα στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ζωγραφικά και υφαντά έργα διαφόρων διαστάσεων που εξερευνούν τη γυναικεία φιγούρα παρουσιάζει η Γεωργία Φαμπρίς στη νέα ατομική της έκθεση.

Η κολεκτίβα Nest "σε αναζήτηση κουίρ καταφυγίων" ενάντια στην ομοφοβία της Αφρικής

Ο Sunny Dolat, συνιδρυτής της αφρικανικής κολεκτίβας Nest, μιλάει για τη νέα έκθεση που η ομάδα παρουσιάζει από 29/9 στο ΕΜΣΤ, έναν εορτασμό για το κουίρ βίωμα και όλες τις εκφάνσεις του.

Η "Φαμέγια" μάς θυμίζει ποια είναι η αφετηρία μας

Η Αντωνία Ζεβόλη Νταουντάκη, στη "Φαμέγια", από τις εκδόσεις Εύμαρος, αφηγείται την ιστορία της γιαγιάς της στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.

Δανάη Ηώ, πώς συνδέεται ο μύθος του Κάδμου με τα σύγχρονα διακυβεύματα γύρω από τις λειτουργίες της γραφειοκρατίας και της οικοδόμησης του έθνους;

Με αφορμή την έκθεση "Landform Instrument" στο State of Concept Athens, η Δανάη Ηώ μας μιλά για την έρευνά της στη Θήβα και την υπαινικτική ματιά της ποίησης στην ιστορία (του εθνικισμού).