Το ESTO Association (επανα)συστήνεται μέσα απο το παρελθόν του

Η έκθεση «Mohajer» εμπνέεται από τις αναμνήσεις και την ιστορία του χώρου στην οδό Ζαΐμη.

Mohajer έκθεση

Το ESTO Association εγκαινιάζει στις 6 Ιουλίου την πολυμεσική εγκατάσταση "Mohajer".

Muhajir ή Mohajir (Arabic: مهاجر, muhājir; pl. مهاجرون, muhājirūn) στα αραβικά σημαίνει μετανάστης ή (και) ταξιδιώτης. Ο όρος οικειοποιήθηκε από γλώσσες μουσουλμανικών χωρών αλλά και την Αγγλική. Tο ίδιο όνομα είχε και το project το οποίο στεγαζόταν στο χώρο της Ζαίμη 24 πριν το Esto Association. Το ‘Bag Mohajer’ ήταν ένα κοινωνικό πρότζεκτ το οποίο απαρτιζόταν από μετανάστες με τη βοήθεια μιας designer από τη Γερμανία. H μικρή κοινότητα του ‘Bag Mohajer’ παρήγαγε τσάντες που ταξιδεύαν σε μέρη στα οποία οι ίδιοι δεν είχαν πρόσβαση και χρησιμοποιούσαν ως πρώτες ύλες υπολείμματα από τις πλαστικές βάρκες και τα σωσίβια με τα οποία οι ίδιοι και άλλοι πρόσφυγες έφταναν στο νησί της Λέσβου.

Μαθαίνοντας τυχαία την ιστορία του χώρου από τον Nassim Muradi, έναν νεαρό πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, οι ιδιοκτήτες του τωρινού χώρου τέχνης προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που υπήρξαν στο χώρο για να μάθουν περισσότερα πράγματα για το project. Αντλώντας στοιχεία από τη μνήμη του χώρου, ξεκινήσαν μία έρευνα σχετικά με το κοινωνικό project ‘Mohajer’, καθώς δεν ήθελαν ο χώρος να είναι άλλο ένα "white cube” που λειτουργεί ανεπηρέαστο από την κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα αλλά και από την ίδια του την γειτονιά.

Η πολυμεσική εγκατάσταση Mohajer είναι ένα κράμα ερευνητικού design, αντικειμένων, γραφιστικών, ηχητικών ντοκουμέντων καθώς και του ντοκιμαντέρ του ίδιου του project, ‘Bag Mohajer’ που γυρίστηκε το 2017 απο τον Adrian Oeser. Η εγκατάσταση λειτουργεί ως αφηγηματικό μέσο της πραγματικότητας και των αναμνήσεων που υπήρχαν στο χώρο της Ζαΐμη 24 και στη γειτονιά των Εξαρχείων. Η υλοποίηση των αντικειμένων που συνθέτουν την εγκατάσταση πραγματώθηκε σε συνεργασία με την ANKAA Project, μία δομή που παρέχει μαθήματα χειραφέτησης σε παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες. Η ANKAA ως πρώην συνεργάτης της Bag Mohajer, παρείχε υλικά από τις τσάντες αλλά και έφερε τους συνεργάτες της γκαλερί σε επαφή με κάποιους από τους ανθρώπους που δούλευαν στο χώρο, όπως η Ιρανή σχεδιάστρια Shafi Qias.

Σε αυτή τη πρώτη έκθεση, συστήνεται το Esto Association μέσα από το παρελθόν του. Επιδιώκεται να επαναδιηγηθεί η ιστορία του χώρου και να μεταμορφωθεί η μνήμη σε μια απτή αφήγηση και ταυτόχρονο βίωμα. Ο χώρος, οι αναμνήσεις, τα αντικείμενα, οι σχέσεις μεταξύ μας και οι μικροκοινωνία της γειτονιάς, συνδέονται. Η εγκατάσταση επιθυμεί να πάρει την ιστορία και να τη μετατρέψει σε δράση για το παρόν και σε παρελθόν που "συμβαίνει" και καθορίζει αναπόφευκτα το μέλλον.

Εγκαίνια: 6/7 (8 μ.μ.)

Info: ESTO Association | 6-10/7 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.