Το ESTO Association (επανα)συστήνεται μέσα απο το παρελθόν του

Η έκθεση «Mohajer» εμπνέεται από τις αναμνήσεις και την ιστορία του χώρου στην οδό Ζαΐμη.

Mohajer έκθεση

Το ESTO Association εγκαινιάζει στις 6 Ιουλίου την πολυμεσική εγκατάσταση "Mohajer".

Muhajir ή Mohajir (Arabic: مهاجر, muhājir; pl. مهاجرون, muhājirūn) στα αραβικά σημαίνει μετανάστης ή (και) ταξιδιώτης. Ο όρος οικειοποιήθηκε από γλώσσες μουσουλμανικών χωρών αλλά και την Αγγλική. Tο ίδιο όνομα είχε και το project το οποίο στεγαζόταν στο χώρο της Ζαίμη 24 πριν το Esto Association. Το ‘Bag Mohajer’ ήταν ένα κοινωνικό πρότζεκτ το οποίο απαρτιζόταν από μετανάστες με τη βοήθεια μιας designer από τη Γερμανία. H μικρή κοινότητα του ‘Bag Mohajer’ παρήγαγε τσάντες που ταξιδεύαν σε μέρη στα οποία οι ίδιοι δεν είχαν πρόσβαση και χρησιμοποιούσαν ως πρώτες ύλες υπολείμματα από τις πλαστικές βάρκες και τα σωσίβια με τα οποία οι ίδιοι και άλλοι πρόσφυγες έφταναν στο νησί της Λέσβου.

Μαθαίνοντας τυχαία την ιστορία του χώρου από τον Nassim Muradi, έναν νεαρό πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, οι ιδιοκτήτες του τωρινού χώρου τέχνης προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που υπήρξαν στο χώρο για να μάθουν περισσότερα πράγματα για το project. Αντλώντας στοιχεία από τη μνήμη του χώρου, ξεκινήσαν μία έρευνα σχετικά με το κοινωνικό project ‘Mohajer’, καθώς δεν ήθελαν ο χώρος να είναι άλλο ένα "white cube” που λειτουργεί ανεπηρέαστο από την κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα αλλά και από την ίδια του την γειτονιά.

Η πολυμεσική εγκατάσταση Mohajer είναι ένα κράμα ερευνητικού design, αντικειμένων, γραφιστικών, ηχητικών ντοκουμέντων καθώς και του ντοκιμαντέρ του ίδιου του project, ‘Bag Mohajer’ που γυρίστηκε το 2017 απο τον Adrian Oeser. Η εγκατάσταση λειτουργεί ως αφηγηματικό μέσο της πραγματικότητας και των αναμνήσεων που υπήρχαν στο χώρο της Ζαΐμη 24 και στη γειτονιά των Εξαρχείων. Η υλοποίηση των αντικειμένων που συνθέτουν την εγκατάσταση πραγματώθηκε σε συνεργασία με την ANKAA Project, μία δομή που παρέχει μαθήματα χειραφέτησης σε παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες. Η ANKAA ως πρώην συνεργάτης της Bag Mohajer, παρείχε υλικά από τις τσάντες αλλά και έφερε τους συνεργάτες της γκαλερί σε επαφή με κάποιους από τους ανθρώπους που δούλευαν στο χώρο, όπως η Ιρανή σχεδιάστρια Shafi Qias.

Σε αυτή τη πρώτη έκθεση, συστήνεται το Esto Association μέσα από το παρελθόν του. Επιδιώκεται να επαναδιηγηθεί η ιστορία του χώρου και να μεταμορφωθεί η μνήμη σε μια απτή αφήγηση και ταυτόχρονο βίωμα. Ο χώρος, οι αναμνήσεις, τα αντικείμενα, οι σχέσεις μεταξύ μας και οι μικροκοινωνία της γειτονιάς, συνδέονται. Η εγκατάσταση επιθυμεί να πάρει την ιστορία και να τη μετατρέψει σε δράση για το παρόν και σε παρελθόν που "συμβαίνει" και καθορίζει αναπόφευκτα το μέλλον.

Εγκαίνια: 6/7 (8 μ.μ.)

Info: ESTO Association | 6-10/7 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.