"Μαλακό Υπογάστριο": Σε ένα υπόγειο αποκαλύπτεται η αληθινή όψη της Αθήνας

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη φιλοξενεί μια νέα έκθεση ζωγραφικής υπό την επιμέλεια του Poka-Yio συνδυάζοντας εικόνες, αφή, μυρωδιά και ήχο.

Μαλακό Υπογάστριο Παναγιώτης Κεφαλάς ©Παναγιώτης Κεφαλάς

Ένα από τα υπόγεια της Αθήνας. Η ιστορία, τα μυστικά, το ίζημα, ό,τι μένει να θυμόμαστε και ό,τι φυλάσσουμε. Οι φόβοι, τα σκουπίδια, το καλύτερο που θέλουμε να περισώσουμε και το χειρότερο που ευχόμαστε να θαφτεί βαθιά στο υποσυνείδητό μας. Στο "Μαλακό Υπογάστριο" που επιμελείται ο Poka-Yio συνδυάζοντας εικόνες, αφή, μυρωδιά και ήχο, μετέχουμε σε ένα οικιακό δράμα, σε ένα υπόγειο, στη χαρακτηριστική γκαλερί Ζουμπουλάκη της Αθήνας.

Μεγαλώσαμε με ποίηση γραμμένη με σπρέι στους τοίχους της πόλης. Η Αθήνα ξεφυσάει το καλοκαιρινό βράδυ, βρισιές και αναστεναγμούς, αποφορά σκουπιδιών και λαϊκής αγοράς. Κάπου εκεί έχει εγκαίνια ο Μόραλης, η Χρύσα, ο Τσαρούχης. Τα φλας, οι εφημερίδες τα περιοδικά, οι κοσμικοί. Τα πέδιλα γλιστράνε στα πεζοδρόμια, τα φορέματα σέρνονται πάνω από γάτες, κατεβαίνουν στο υπόγειο, εκεί που λιμνάζουν τα νερά, εκεί που υπάρχει ο λέβητας του πετρελαίου, οι αποθήκες, τα κουτιά των παλιών ημερών. 

Παναγιώτης Κεφαλάς Μαλακό Υπογάστριο
©Παναγιώτης Κεφαλάς

Η Αθήνα στάζει στα υπόγειά της. Αρχαίοι υπόνομοι, παλιές μπουγάδες, προστακτικές, φρεναρίσματα και ιστορίες για θανατηφόρους ιούς και ξένους που μας υπονομεύουν. Η Έδρα μας είναι κάπου εκεί, στα έγκατα της πόλης, κάτω από το τσιμέντο. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Βαβυλουσάκης, Βαγγέλης Γκόκας, Γιώργος Καζάζης, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Άγγελος Μεργές, Γιάννης Μόραλης, Κυριάκος Μορταράκος, Μαρία Πολυζωίδου, Φωτεινή Πούλια, Εύη Ρουμάνη, Θεοδώρα Σαββαλαρίδη, Αντώνης Σελέκος, Κατερίνα Στεφανιδάκη, Μαρία Φίλιππα, Άγγελος Φρέντζος, Chryssa, Ilios, Poka-Yio, Sasha Streshna

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 14/6-09/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Κριεζώτου 6, Κολωνάκι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.