Παρουσίαση του καλλιτεχνικού βιβλίου για τον "Αμάζονιο" του Δημήτρη Τσουμπλέκα

Η πολυμορφική εγκατάσταση του καλλιτέχνη στο παλιό εργαστήρι του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού αποκτά μία συνοδευτική έκδοση που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης.

Αμαζόνιος Δημήτρης Τσουμπλέκας

Την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 9 μ.μ. παρουσιάζεται ο εκθεσιακός τόμος του Δημήτρη Τσουμπλέκα για την έκθεσή του "Αμαζόνιος", στο παλιό εργαστήρι του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού, στο Νέο Μαρούσι.

Μεταξύ καλλιτεχνικού βιβλίου/artist book και καταλόγου της έκθεσης, μεταξύ φωτογραφικού δοκιμίου και διαπροσωπικού ημερολογίου, ο τόμος "Αμαζόνιος" του Δημήτρη Τσουμπλέκα από τις εκδόσεις του ΕΜΣΤ είναι συγχρόνως αναπόσπαστο μέρος της ομώνυμης έκθεσης και τεκμήριό της. Όπως ο "Αμαζόνιος" του Τσουμπλέκα εκτυλίσσεται στο παλιό εργαστήριο της Χρύσας Ρωμανού και του Νίκου Κεσσανλή, ενσωματώνοντας  στοιχεία του χώρου και αντικείμενα από τους παλαιούς, επιφανείς καλλιτέχνες, για να τα μεταπλάσει σε ένα έργο εξομολογητικό και στοχαστικό, έτσι και το βιβλίο διαχειρίζεται κείμενα, ιστορικά τεκμήρια και φωτογραφίες για να δημιουργήσει μια καινούργια συμπληρωματική αφήγηση γύρω από το "ταξίδι στην καρδιά του Αμαζονίου".

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας και σύντροφος του Δημήτρη Τσουμπλέκα, Αμάντα Μιχαλοπούλου, ο Νίκος Λαμνίδης και ο καθηγητής του 12ου εργαστηρίου της ΑΣΚΤ και μαθητής του Νίκου Κεσσανλή, Poka-Yio. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θεόφιλος Τραμπούλης, Σύμβουλος εκδόσεων ΕΜΣΤ.

Πληροφορίες Έκδοσης
Επιμέλεια: Δημήτρης Τσουμπλέκας
Συντονισμός: Άννυ Μάλαμα, Επιμελήτρια εκδόσεων ΕΜΣΤ, Θεόφιλος Τραμπούλης, Σύμβουλος εκδόσεων ΕΜΣΤ
Κείμενα: Κατερίνα Γρέγου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΕΜΣΤ), Νίκος Λαμνίδης (ψυχαναλυτής), Αμάντα Μιχαλοπούλου (συγγραφέας), Δημήτρης Τσουμπλέκας
Μεταφράσεις: Karen Emmerich, Freya Evenson, Πελαγία Μαρκέτου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσουμπλέκας
Σχεδιασμός: Μιχάλης Παπαρούνης - Εκδόσεις Futura
Παραγωγή: Γ.Κωστόπουλος Γραφικές Τέχνες Α.Ε.
 
Η έκδοση διατίθεται στο Πωλητήριο του ΕΜΣΤ. Τιμή: 12 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες

Αμαζόνιος

  • Εικαστικά

Στο ρέμα Πολυδρόσου εντοπίζει κανείς το πολυδιάστατο έργο του Δημήτρη Τσουμπλέκα, στο παλιό εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού στην περιοχή του Νέου Αμαρουσίου. Φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, απρόσμενες γλυπτικές κατασκευές, μία εγκατάσταση στον χώρο και δύο επιτόπιες προβολές βίντεο αποτελούν τα καλλιτεχνικά εγχειρήματα του «Αμαζόνιου». Ένα ταξίδι στη μνήμη του καλλιτέχνη που παράλληλα προκαλεί μια «ρωγμή» στο αστικό περιβάλλον και υπάρχει ως ένα κρυφό καταφύγιο στην πόλη, αναπτύσσει έναν διάλογο του Τσουμπλέκα με σπουδαίους προγόνους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτιά και νερό συναντιούνται στο έργο της Ελένης Μυλωνά

Το "Fire in the Lake", που προσεγγίζει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, θα παρουσιαστεί στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/07/2022

"Με βελόνι και κλωστή": Η αιώνια παράδοση της κεντητικής

Ο ΟΠΑΝΔΑ και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης παρουσιάζουν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" μια έκθεση που εξερευνά το διαχρονικό έθιμο του κεντήματος, στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση.

Τα τριαντάφυλλα πρωταγωνιστούν στην έκθεση "Sub Rosa" της Τζοάνα Πιοτρόβσκα

Μια σειρά από "άντι" πλαίσια που περιέχουν τις εικόνες τριαντάφυλλων φωτογραφημένων από την εικαστικό Τζοάνα Πιοτρόβσκα, εκτίθεται στο σχεδιαστικό στούντιο Formafantasma σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Καλλιτεχνικό Οργανσμό "Arch".

Καλειδοσκοπικά μοτίβα συνομιλούν με τη συλλογή του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου

Η εικαστικός Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα εγκαινιάζει στο μουσείο την έκθεση "Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως" στα τέλη του Ιούλη.

"Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση": Η έκθεση επιστρέφει τον Σεπτέμβριο

Μετά από μεγάλη προσέλευση και αίτημα του κοινού, η έκθεση στο παλαιό Χρηματιστήριο της οδού Πεσμαζόγλου θα επαναλειτουργήσει αυτό το φθινόπωρο.

Τα "γνωστά και άγνωστα έργα" του Σπύρου Παπαλουκά

Η έκθεση "Σπύρος Παπαλουκάς. Ερευνητής του αινίγματος της ζωγραφικής. Γνωστά και άγνωστα έργα" πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο έργο του καλλιτέχνη και θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Η ρηξικέλευθη ζωγραφική του Κωνσταντίνου Παρθένη

Υπό νέα διεύθυνση, η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει μια συλλογή έργων του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, η οποία που προσεγγίζει τη θεματική της πρώτης περιοδικής έκθεσης με θέμα την "Τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου".