Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Μια νέα σειρά εκδηλώσεων που συμπεριλαμβάνουν θεματικές ξεναγήσεις, παρουσιάσεις και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου ξεκινά σειρά εκδηλώσεων, που στόχο έχουν τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές του. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεματικές ξεναγήσεις και παρουσιάσεις-εργαστήρια, που διοργανώνονται από τους επιμελητές του μουσείου σε συνεργασία με προσκεκλημένους ερευνητές (αρχαιολόγους, συντηρητές, καλλιτέχνες κλπ.). Οι παρουσιάσεις απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ξεναγήσεις στις συλλογές του μουσείου

Μουσείο Κανελλοπούλου

Οι επιμελητές του μουσείου ξεναγούν τους επισκέπτες στους χώρους του μουσείου και στις συλλογές Αρχαίας και Βυζαντινής/Μεταβυζαντινής τέχνης.

Τετάρτη 18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων        
Έναρξη ξεναγήσεων: 11 π.μ., 12 & 1 μ.μ. 
Διάρκεια: περ. 50’
Συμμετοχή: Ελεύθερη είσοδος
Aριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 20 (με χρήση προστατευτικής μάσκας). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Η αθέατη όψη των εικόνων

Ξενάγηση: Ο αρχαιολόγος – επιμελητής του μουσείου Αντώνης Μπεκιάρης θα παρουσιάσει στο κοινό αντιπροσωπευτικές εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης.  Θα εστιάσει σε σημαντικούς ζωγράφους του 15ου-17ου αιώνα και θα εξηγήσει τις αισθητικές επιλογές τους και τις επιρροές που δέχθηκαν από διαφορετικές καλλιτεχνικές παραδόσεις.
                    
Εργαστήριο: Ο προσκεκλημένος συντηρητής έργων τέχνης – μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου Cult Lab του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και υποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΠ, Ανδρέας Σαμπατάκος θα παρουσιάσει στο κοινό τεχνικές κατασκευής βυζαντινών εικόνων. Θα εστιάσει στην πίσω πλευρά των εικόνων και θα εξηγήσει ποια εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν για την κατεργασία του ξύλου. Στη συνέχεια, θα εξηγήσει πώς η μελέτη της τεχνικής μάς βοηθά να αναγνωρίσουμε διαφορετικά εργαστήρια παραγωγής εικόνων. 

Η παρουσίαση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτισμικών Αγαθών (Cult Lab) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Μαΐου 
Έναρξη παρουσιάσεων: 11 π.μ. & 1 μ.μ.
Διάρκεια: περ. 60’
Είσοδος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3€, μειωμένο 2€) 
Aριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 20 (με χρήση προστατευτικής μάσκας)
Τηλεφωνικές κρατήσεις: Δευτέρα – Παρασκευή 10 – 12 π.μ.

Η διαχρονική πολυτέλεια του κοσμήματος

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Ξενάγηση: Η προσκεκλημένη αρχαιολόγος – επιμελήτρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ελένη Κωνσταντινίδη θα ξεναγήσει το κοινό στη συλλογή αρχαίων κοσμημάτων του μουσείου. Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος – επιμελητής του Μουσείου Kανελλοπούλου Αντώνης Μπεκιάρης θα ξεναγήσει στη συλλογή βυζαντινών κοσμημάτων.

Εργαστήριο: Ο προσκεκλημένος χρυσοχόος – ερευνητής Άκης Γκούμας θα παρουσιάσει επιλεγμένες τεχνικές κατεργασίας αρχαίων και βυζαντινών κοσμημάτων. Στη συνέχεια, θα εξηγήσει στο κοινό πώς αναγνωρίζουμε τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων από τη μελέτη των ιχνών που έχουν αφήσει πάνω στην επιφάνεια των αντικειμένων.

Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Ιουνίου
Έναρξη παρουσιάσεων: 11 π.μ. & 1 μ.μ.
Διάρκεια: περ. 60’
Είσοδος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3€, μειωμένο 2€) 
Aριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 20 (με χρήση προστατευτικής μάσκας)
Τηλεφωνικές κρατήσεις: Δευτέρα – Παρασκευή 10-12 μ.μ.

Λίγα λόγια για το Μουσείο Κανελλοπούλου

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης, στην οδό Θεωρίας 12 της Πλάκας. Ιδρύθηκε το 1976 και στεγάζει την ομώνυμη συλλογή αρχαίας, βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Η συλλογή αριθμεί περίπου 6500 αντικείμενα. Άρχισε να δημιουργείται το 1923 και το 1972 δωρήθηκε στο δημόσιο με σκοπό να εκτεθεί στο κοινό. 

Το κεντρικό κτίριο του μουσείου είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως οικία της παλιάς αθηναϊκής οικογένειας Μιχαλέα. Τη δεκαετία του 1960 απαλλοτριώθηκε και αναστηλώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να φιλοξενήσει το Μουσείο Κανελλοπούλου. Τη δεκαετία του 2000, με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, κατασκευάστηκε η Νέα Πτέρυγα του μουσείου. 
Στα θεμέλια του κτιρίου διατηρείται τμήμα του Ριζόκαστρου, της μεσαιωνικής οχύρωσης των Αθηνών. Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά, πλην Τρίτης, 9 π.μ. – 4 μ.μ.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του μουσείου

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κανελλοπούλου

Θεωρίας 12 και Πανός, Πλάκα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Λάτιν Νουάρ" ταξίδι δια μέσου του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου

Σε μια σπάνια περιήγηση στον χώρο και τον χρόνο της λογοτεχνίας και της Λατινικής Αμερικής μάς προσκαλεί το βιβλίο "Λάτιν Νουάρ" στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου.

17/05/2022

Παρουσίαση του graphic novel "Μανώλης" στο βιβλιοκαφέ "red n’ noir"

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Αλέν Γλυκός μας παρουσιάζει το οδοιπορικό του Μανώλη, του πρόσφυγα πατέρα του, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τελικό προορισμό τη Γαλλία!

Διεκδικώντας ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Waste/d Pavilion

Με αφορμή τις τελευταίες μέρες έκθεσης του "Waste/d Pavilion, Επεισόδιο 1ο", διοργανώνεται μια ανοιχτή συζήτηση για την ιδέα ενός κρατικού μουσείου σύγχρονης τέχνης και την ανάπτυξή του υπό σημερινές συνθήκες.

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο ΕΜΣΤ

Μια βδομάδα γεμάτη δημιουργικές δράσεις, ξεναγήσεις, προβολές φιλμ και μουσικές εκδηλώσεις από το μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης τέχνης της χώρας τιμούν τη συμβολή των πολιτιστικών χώρων.

MOMus: "Η δύναμη των μουσείων" γιορτάζεται σε ένα εξαήμερο πρόγραμμα δράσεων

Με αφορμή τη διάκριση του "Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης", η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα οργανώσουν πολυήμερες εκδηλώσεις.

Δωρεάν ξεναγήσεις στο Πανεπιστημιακό Μουσείο Ζωγράφου

Το Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τους πολύτιμους θησαυρούς του και τα μυστικά του, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.