Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Μια νέα σειρά εκδηλώσεων που συμπεριλαμβάνουν θεματικές ξεναγήσεις, παρουσιάσεις και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου ξεκινά σειρά εκδηλώσεων, που στόχο έχουν τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές του. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεματικές ξεναγήσεις και παρουσιάσεις-εργαστήρια, που διοργανώνονται από τους επιμελητές του μουσείου σε συνεργασία με προσκεκλημένους ερευνητές (αρχαιολόγους, συντηρητές, καλλιτέχνες κλπ.). Οι παρουσιάσεις απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ξεναγήσεις στις συλλογές του μουσείου

Μουσείο Κανελλοπούλου

Οι επιμελητές του μουσείου ξεναγούν τους επισκέπτες στους χώρους του μουσείου και στις συλλογές Αρχαίας και Βυζαντινής/Μεταβυζαντινής τέχνης.

Τετάρτη 18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων        
Έναρξη ξεναγήσεων: 11 π.μ., 12 & 1 μ.μ. 
Διάρκεια: περ. 50’
Συμμετοχή: Ελεύθερη είσοδος
Aριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 20 (με χρήση προστατευτικής μάσκας). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Η αθέατη όψη των εικόνων

Ξενάγηση: Ο αρχαιολόγος – επιμελητής του μουσείου Αντώνης Μπεκιάρης θα παρουσιάσει στο κοινό αντιπροσωπευτικές εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης.  Θα εστιάσει σε σημαντικούς ζωγράφους του 15ου-17ου αιώνα και θα εξηγήσει τις αισθητικές επιλογές τους και τις επιρροές που δέχθηκαν από διαφορετικές καλλιτεχνικές παραδόσεις.
                    
Εργαστήριο: Ο προσκεκλημένος συντηρητής έργων τέχνης – μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου Cult Lab του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και υποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΠ, Ανδρέας Σαμπατάκος θα παρουσιάσει στο κοινό τεχνικές κατασκευής βυζαντινών εικόνων. Θα εστιάσει στην πίσω πλευρά των εικόνων και θα εξηγήσει ποια εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν για την κατεργασία του ξύλου. Στη συνέχεια, θα εξηγήσει πώς η μελέτη της τεχνικής μάς βοηθά να αναγνωρίσουμε διαφορετικά εργαστήρια παραγωγής εικόνων. 

Η παρουσίαση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτισμικών Αγαθών (Cult Lab) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Μαΐου 
Έναρξη παρουσιάσεων: 11 π.μ. & 1 μ.μ.
Διάρκεια: περ. 60’
Είσοδος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3€, μειωμένο 2€) 
Aριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 20 (με χρήση προστατευτικής μάσκας)
Τηλεφωνικές κρατήσεις: Δευτέρα – Παρασκευή 10 – 12 π.μ.

Η διαχρονική πολυτέλεια του κοσμήματος

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Ξενάγηση: Η προσκεκλημένη αρχαιολόγος – επιμελήτρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ελένη Κωνσταντινίδη θα ξεναγήσει το κοινό στη συλλογή αρχαίων κοσμημάτων του μουσείου. Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος – επιμελητής του Μουσείου Kανελλοπούλου Αντώνης Μπεκιάρης θα ξεναγήσει στη συλλογή βυζαντινών κοσμημάτων.

Εργαστήριο: Ο προσκεκλημένος χρυσοχόος – ερευνητής Άκης Γκούμας θα παρουσιάσει επιλεγμένες τεχνικές κατεργασίας αρχαίων και βυζαντινών κοσμημάτων. Στη συνέχεια, θα εξηγήσει στο κοινό πώς αναγνωρίζουμε τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων από τη μελέτη των ιχνών που έχουν αφήσει πάνω στην επιφάνεια των αντικειμένων.

Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Ιουνίου
Έναρξη παρουσιάσεων: 11 π.μ. & 1 μ.μ.
Διάρκεια: περ. 60’
Είσοδος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3€, μειωμένο 2€) 
Aριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 20 (με χρήση προστατευτικής μάσκας)
Τηλεφωνικές κρατήσεις: Δευτέρα – Παρασκευή 10-12 μ.μ.

Λίγα λόγια για το Μουσείο Κανελλοπούλου

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης, στην οδό Θεωρίας 12 της Πλάκας. Ιδρύθηκε το 1976 και στεγάζει την ομώνυμη συλλογή αρχαίας, βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Η συλλογή αριθμεί περίπου 6500 αντικείμενα. Άρχισε να δημιουργείται το 1923 και το 1972 δωρήθηκε στο δημόσιο με σκοπό να εκτεθεί στο κοινό. 

Το κεντρικό κτίριο του μουσείου είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως οικία της παλιάς αθηναϊκής οικογένειας Μιχαλέα. Τη δεκαετία του 1960 απαλλοτριώθηκε και αναστηλώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να φιλοξενήσει το Μουσείο Κανελλοπούλου. Τη δεκαετία του 2000, με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, κατασκευάστηκε η Νέα Πτέρυγα του μουσείου. 
Στα θεμέλια του κτιρίου διατηρείται τμήμα του Ριζόκαστρου, της μεσαιωνικής οχύρωσης των Αθηνών. Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά, πλην Τρίτης, 9 π.μ. – 4 μ.μ.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του μουσείου

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κανελλοπούλου

Θεωρίας 12 και Πανός, Πλάκα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.