Οι "Γεωμετρικές Διαδρομές" του Ευθύμη Μαλαφούρη

Η γκαλερί ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης φιλοξενεί την ατομική έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη, του οποίου οι υπαινικτικές φιγούρες αποτελούν φόρο τιμής σε μεγάλους ζωγράφους όπως ο Εγγονόπουλος και ο DeChirico.

Tα πράσινα βιβλία / Λάδι σε καμβά / 70 x 70 cm Ευθύμης Μαλαφούρης

Την Τρίτη 10 Μαΐου εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ευθύμη Μαλαφούρη με τίτλο "Γεωμετρικές Διαδρομές". Θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων ζωγραφισμένα με λάδι σε καμβά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου, στον χώρο του ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης.

Οι υπαινικτικές φιγούρες του Μαλαφούρη, αινιγματικοί κυβιστικοί σχηματισμοί που φέρνουν στο νου κλασικές μορφές της τέχνης, επιτυγχάνουν να επικοινωνήσουν συναισθήματα παρά την έλλειψη χαρακτηριστικών του προσώπου. Η έλλειψη επικέντρωσης στο πρόσωπο είναι φόρος τιμής στον "ποιητή της τέχνης" Εγγονόπουλο αλλά και τον ελληνογεννημένο DeChirico, ενώ παράλληλα κλείνει το μάτι στις πιο σύγχρονες κοινωνιολογικές προσεγγίσεις και τις συζητήσεις περί κοινωνικού φύλου.

Ταξίδι στο χρόνο / Λάδι σε καμβά / 90 x 70 cm Ευθύμης Μαλαφούρης
Ταξίδι στο χρόνο / Λάδι σε καμβά / 90 x 70 cm Ευθύμης Μαλαφούρης

Σε κάθε έργο κυριαρχεί το πνεύμα του κάθε πρωταγωνιστή, τίποτα δεν ανακαλεί το πινέλο του καλλιτέχνη τη στιγμή που πρωτοσυναντά τον καμβά. Τα baroquesque φωτοπαιχνιδίσματα αποκαλύπτουν ένα περίγραμμα κανονικότητας καθώς τα χρώματα σβήνουν το ένα μέσα στο άλλο. Οι χαρακτήρες μάς καλωσορίζουν στις ζωές τους και μας προσκαλούν να κοιτάξουμε πεταχτά, μέσα σε ένα πλαίσιο όπως ορίζεται από τον καμβά, στιγμές της καθημερινότητάς τους, χειροπιαστές και γνώριμες.

Τότε ένας σιωπηρός διάλογος ξεκινά ανάμεσα στο θεατή και τον πρωταγωνιστή κάθε έργου, που βεβαιώνει περίτρανα πως η τέχνη είναι μέσον μη-λεκτικής επικοινωνίας των συναισθημάτων που επιθυμούμε να αναγνωρίσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ζωές τους, οι διαδρομές τους συνεχίζουν πέρα από το σκηνικό που στήνουν για εμάς. Πρόκειται πέραν πάσης αμφιβολίας για μια στιγμή στο χρόνο: όλες οι μορφές συνεχίζουν το ταξίδι τους σε έναν κόσμο στον οποίο δεν είμαστε παρά στιγμιαία προσκεκλημένοι. 

Εγκαίνια: Τρίτη 10 Μαΐου (2-10 μ.μ.)

Info: ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης | 10/5-04/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ..μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Tα πράσινα βιβλία / Λάδι σε καμβά / 70 x 70 cm Ευθύμης Μαλαφούρης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.