Ένας χώρος τέχνης στην Πλάκα φιλοξενεί έργα αφιερωμένα στη Σιμονέτα Βεσπούτσι

Στο πλαίσιο της Γιορτής της Άνοιξης στον Χώρο Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι, μια ομαδική έκθεση ανθίζει με πρωταγωνίστρια τη μούσα φημισμένων καλλιτεχνών της Αναγέννησης.

Χιωτίνης Νίκος La bella Simonetta @ Χιωτίνης Νίκος

Με έμπνευση τη Σιμονέτα Βεσπούτσι, μια μορφή που αποτελεί διαχρονικό πλέον σύμβολο της εποχής της ανθοφορίας, μια ομάδα καλλιτεχνών αποδίδει στον καμβά μια προσωπική ζωγραφική και συναισθηματική οπτική γύρω από τη μούσα. Αναγέννηση, αναδημιουργία και ομορφιά, έννοιες τόσο συνδεδεμένες με τη φυσιογνωμία της αποτυπώνονται με 25 διαφορετικούς τρόπους.

Τρεπεκλή Τάνια "Cleo"

Η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Ε. Θ. Καϊράκη εξηγεί για τους συμβολισμούς και την ιστορία της Βεσπούτσι: "Ανάμεσα στις ιδέες, πρώτο προβάλλει το κάλλος με το φως του. Μοντέλο του Μποτιτσέλι και άλλων Φλωρεντινών ζωγράφων -την άδολη και καθαρή "ομορφιά της πολλοί ατένισαν” που λέει και ο ποιητής- η ωραία Σιμονέτα Κατενέο- Βεσπούτσι η μικροπαντρεμένη Φλωρεντινή αστή με το πρόωρο τέλος, την ευείδεια της οποίας ύμνησε μεταξύ άλλων ο Λαυρέντιος ο Μεγαλοπρεπής, δίνοντάς της δημόσια σε πανηγυρικό τόνο τον τίτλο της καλλίστης στην Τοσκάνη. Είτε ως παγανιστική Άνοιξη, είτε ως σοφή Παλλάδα που κατισχύει πάνω στον Κένταυρο,  είτε ως Αφροδίτη του σαρκικού έρωτα ή Παναγία της θείας ενανθρώπισης, η Σιμονέτα συνοψίζει στο πρόσωπό την αρχετυπική και μυστικιστική αντίληψη περί ωραιότητας, που ως φιλοσοφική αρχή, ξεφεύγει από τη θνητότητα και ενώνεται με το πλωτινικό αρχικό Εν. Στα πόδια της ωραίας Σιμονέτας, θρυλείται ότι ζήτησε να ταφεί ο Μποτιτσέλι. Σκόπιμα,  ίσως. Για να μην τρέχει μέσα στην νύχτα να τη συναντήσει...που λέει και ο ποιητής στον πιο βαθια απελπισμένα ερωτικό στίχο που γράφτηκε ποτέ".

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Maria Biagini- Έλενα, Αρσενίδου-Κατερίνα Ασλανίδου-Κατερίνα Βασιλείου-Μαρία Γενιτσαρίου-Θεόδωρος Ελευθεριάδης-Έλενα Καλαποθάκου-Λίνα Κουντουράκη-Κωνσταντία Μακρή-Σωτήρης Μαμουτόπουλος-Ισμήνη Μίχα-Αθανασία Νούνη-Ειρήνη Ολυμπίου-Ελένη Παπαγιαννοπούλου-Ηλίας Παπανικολάου-Περσεφόνη Παυλή-Σπύρος Ρωμάνος-Ρανιώ Σαρρή-Ελίνα Τραϊφόρου-Τάνια Τρεπεκλή-Ανδρέας Χαρκιολάκης-Κατερίνα Χατζή-Νίκος Χιωτίνης-Γιώργος Χουντάλας.

Info: Βρυσάκι (Βρυσακίου 17, Πλάκα, Στ. Μοναστηράκι) | 15-24/4 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 12 π.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Βρυσάκι-Χώρος Τέχνης και Δράσης

Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας".

"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

"Coyote": Ο Alex Ayed εντάσσει στα γλυπτά του την ιδέα της μετατόπισης

Έμπνευση για τον τίτλος της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί The Intermission, υπήρξε η ζωή και το έργο του ιστιοπλόου Mike Plant.

Athens Art Book Fair 2022: Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στο προσκήνιο τα ανεξάρτητα zines;

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή αθηναϊκή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου, το Mochi Γεωργίου και το Brooke Palmieri μας μιλούν για τα εκδοτικά τους εγχειρήματα και την αντιπροσώπευση ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη διεθνή και εγχώρια εικαστική σκηνή, ενώ οι Μαργαρίτα Αθανασίου και Κατερίνα Στάμου, μέλη της οργανωτικής ομάδας του fair, εξηγούν πώς προσπαθούν να καλύψουν το συνολικό φάσμα των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Ο "Αύγουστος" του Αλέξανδρου Σιμόπουλου

Η έκθεση στην Iris πρόκειται για ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί.