Εγκαίνια Εβδομάδας | Επίσκεψη στο σπίτι του Βασίλη Πέρρου (14-20/02)

Έργα φιλοτεχνημένα εν μέσω πανδημίας παρουσιάζονται στη Γκαλερί Σκουφά και 6 ακόμα εκθέσεις συγκινούν και προβληματίζουν.

Έκθεση «εν οίκω» Βασίλη Πέρρου

Βασίλης Πέρρος: εν οίκω

Ο εικαστικός Βασίλης Πέρρος δημιουργεί ένα χωροταξικό ζωγραφικό έργο έχοντας ως βασικό θέμα τον "οίκο" και τον τρόπο διαχείρισης της καθημερινότητας, σε μία εποχή αλλαγών και συνεχών περιορισμών. Η μορφή του σπιτιού εμφανίζεται σε σχεδόν όλα τα έργα της έκθεσης "εν οίκω", υπό την έννοια ενός χώρου που προστατεύει, ενώνει, αλλά ταυτόχρονα περιορίζει και καταπιέζει. Η θεματική αναμφίβολα εμπνέεται από τις αλλόκοτες συνθήκες των τελευταίων 2 χρόνων, οι οποίες οδήγησαν σε κοινωνική αποξένωση και διαμόρφωσαν εντελώς τον ανθρώπινο τρόπο επικοινωνίας. Πάνω στο λευκό φόντο καθρεφτίζεται ο ζωτικός χώρος όπου ο κόσμος πρόσφατα βίωσε την εντελώς απρόσμενη και ανοίκεια εμπειρία του εγκλεισμού.

Info: Γκαλερί Σκουφά | 7/02 – 12/03 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Τετ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ., Τρ., Πέμ.: 10 π.μ.-9 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 10:30 π.μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Y@oldnursery

Ανίκητος Γιαννούδης, Ο Άγιος Μάμας, 100x70cm, Λάδι - τέμπερα και κάρβουνο σε καμβά
Ανίκητος Γιαννούδης, Ο Άγιος Μάμας, 100x70cm, Λάδι - τέμπερα και κάρβουνο σε καμβά

Η έννοια του "nursery" (=φυτώριο) εμπνέει την ομαδική εικαστική έκθεση του γκρουπ Y@oldnursery. Μέσα στο φυτώριο καλλιεργούνται ιδέες, σκέψεις, εκφράσεις που είτε μετατρέπονται σε εικαστικά έργα ή εκκινούν νέες έρευνες, συζητήσεις, συνεργασίες και εικαστικές δράσεις, με απώτερο σκοπό την εις βάθος επικοινωνία με το κοινό και την ανάπτυξη ενός  δημιουργικού διαλόγου μαζί του. Η σημασία του χρόνου αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στα εκθέματα, καθώς το κάθε δημιούργημα αναπτύσσει έναν προσωπικό στοχασμό για τον χρόνο και παράλληλα ερευνά τον τρόπο με τον οποίο αυτός μπορεί να αποδοθεί στο ζωγραφικό φόντο. Ο χώρος της έκθεσης εμπλέκεται επίσης με τον ζωγραφικό και ως αποτέλεσμα δημιουργείται μία πολυεπίπεδη χωροχρονική σχέση, την οποία η καλλιτεχνική ομάδα προσπαθεί να μεταφέρει και στον θεατή.

Info: Γκαλερί "7" | 15/02 - 05/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Θόδωρος Δασκαλάκης: Lasciatemi Cantare

Θόδωρος Δασκαλάκης

Τραγωδία και η στιγμή της έκστασης: αυτά είναι τα δύο βασικά στοιχεία που εμπνέουν τον Δασκαλάκη στη νέα του έκθεση "Lasciatemi Cantare", την οποία θα δούμε στις 17/02. Ζωγραφικά έργα που δεν στοχεύουν τόσο στην απεικόνιση του "τραγικού", αλλά στην απόδοση του κόνσεπτ κυρίως στις εκφράσεις και τις κινήσεις των μορφών που σχεδιάζει ο καλλιτέχνης. Οι ζωγραφικές φιγούρες τοποθετούνται σε περιβάλλοντα που αντικατοπτρίζουν την καθημερινότητα, επιλογή η οποία αποδεικνύει την ύπαρξη τραγικότητας και στην καθημερινή μας ρουτίνα.

Info: Έκφραση "Γιάννα Γραμματοπούλου" | 17/02-12/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετάρτη: 12-6 μ.μ., Σάββατο: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Μαριλία Κολυμπίρη: Basic Needs

Μαριλία Κολυμπίρη

Το OK! Markets στη Φωκίωνος Νέγρη φιλοξενεί τη νέα έμπνευση της εικαστικού Μαριλίας Κολυμπίρη, "Basic Needs" (18/02). Κεραμικές αναπαραστάσεις γαλακτοκομικών, τροφίμων ξηρού φορτίου, καθαριστικών προϊόντων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης τοποθετούνται στα ράφια του σούπερ μάρκετ και αφομοιώνονται στο περιβάλλον, μαζί με τα πραγματικά προϊόντα. Η κίνηση αυτή αποδίδει νέους συμβολισμούς και ερμηνείες για την έννοια του καταναλωτισμού, την αλλαγή των σουπερμάρκετ σε χώρους επικοινωνίας εν μέσω καραντίνας και παράλληλα μετατρέπουν τον καταναλωτή σε θεατή.

Info: OK! Markets (Φωκίωνος Νέγρη 27, Κυψέλη) | 18/02-11/03 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ. – Κυρ.: 8 π.μ. - 11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Νίκος Ζήβας: Στο Έλασσον το Κάλλος

Νίκος Ζήβας

Όπως πολλοί καλλιτέχνες, έτσι και ο Νίκος Ζήβας αντλεί έμπνευση από στιγμές της παιδικής του ηλικίας και των πρώτων εφηβικών πειραμάτων του με σκοτεινά κουτιά και φακούς, όπου πρόβαλλε στο εσωτερικό τους τις σκιές των αντικειμένων στον χώρο γύρω του. Με βάσει αυτές τις εμπειρίες, ζωγραφίζει πάνω σε μικροσκοπικές γυάλινες επιφάνειες με ελαιοχρώματα και απεικονίζει τη φυσική γοητεία της γυναικείας μορφής σε συνδυασμό με πολύχρωμες αναπαραστάσεις φανταστικών κόσμων. Αυτό το έργο που ξεκίνησε τη διετία 1982 - 1983 κατέληξε να ολοκληρωθεί τώρα και παρουσιάζεται μαζί με παράλληλη προβολή των μικροσκοπικών γυάλινων μινιατούρων, καθώς και πρόσφατες δημιουργίες του Ζήβα. Η διαδικασία προβολής των γυάλινων έργων έγινε με τη συνεργασία του φωτογράφου Ηλία Γεωργουλέα.

Info: Zivasart Gallery | 19/02-30/03 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9 π.μ.- 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Αγγίζοντας την αγιότητα

Ανίκητος Γιαννούδης, Ο Άγιος Μάμας, 100x70cm, Λάδι - τέμπερα και κάρβουνο σε καμβά
Ανίκητος Γιαννούδης, Ο Άγιος Μάμας, 100x70cm, Λάδι - τέμπερα και κάρβουνο σε καμβά

Ο ιστορικός χώρος του ΕλληνοΓαλλικού Συνδέσμου στο Κολωνάκι φιλοξενεί την έκθεση "Αγγίζοντας την Αγιότητα". Πρόκειται για την πρώτη ομαδική εικαστική έκθεση της χρονιάς που εγκαινιάζεται στον χώρο και με την επιμέλεια του Δημήτρη Λαζάρου. Στην έκθεση θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε έργα από καταξιωμένους καλλιτέχνες αλλά και ορισμένους σύγχρονους και εξίσου διακεκριμένους εικαστικούς, οι οποίοι προσεγγίζουν το ζήτημα της αγιότητας μέσω διαφορετικών ειδών τέχνης, εστιάζοντας στο θέμα της ανάτασης της ψυχής.

Info: Ελληνο-Γαλλικός Σύνδεσμος | 14-26/02 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 5 – 9 μ.μ., Σάβ.: 12 – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ξεφεύγοντας από τα Ζόλα

Ζόλα έκθεση

Τα μέλη της ομαδικής εκθεσης βρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στην περιοχή της Παλικής Κεφαλληνίας λίγο έξω από τα Ζόλα. Εκεί, μία σκαλωσιά σε μία απάτητη πλαγιά κατέστη ο χώρος εγκαινίασης της έκθεσης "Ξεφεύγοντας από τα Ζόλα”. Η απομονωμένη περιοχή έδωσε στην ομάδα την ευκαιρία να εστιάσει στο κόνσεπτ της περιπλάνησηςΟι απόπειρες παρουσίασής της ήταν επικίνδυνες λόγω του συγκεκριμένου χώρου, παρόλα αυτά η συνεχόμενη βελτίωση όσον αφορά τη διεξαγωγή της έκθεσης οδήγησαν στην απόφαση μιας νέας ημερομηνίας για τα εγκαίνιά της. 7 έργα που αναπαριστούν διαφορετικές εκδοχές γύρω απο θέματα περιπλάνησης θα προβληθούν στον χώρο του PS, με επιμελήτρια την Κατερίνα Μπότσαρη, η οποία εξακολουθεί να μελετάει τις προκλήσεις που εμφανίζονται απο την καλλιτεχνική χρήση κενών τόπων (terrain vague).

Info: PS (Κεραμεικού 28) | 17-20/02 | Πεμ. 17/02: 7-9 μ.μ., Παρ. 18/02: 6-9 μ.μ., Σαβ. 19/02: 5-9 μ.μ., Κυρ. 20/02: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.