Εγκαίνια Εβδομάδας | Επίσκεψη στο σπίτι του Βασίλη Πέρρου (14-20/02)

Έργα φιλοτεχνημένα εν μέσω πανδημίας παρουσιάζονται στη Γκαλερί Σκουφά και 6 ακόμα εκθέσεις συγκινούν και προβληματίζουν.

Έκθεση «εν οίκω» Βασίλη Πέρρου

Βασίλης Πέρρος: εν οίκω

Ο εικαστικός Βασίλης Πέρρος δημιουργεί ένα χωροταξικό ζωγραφικό έργο έχοντας ως βασικό θέμα τον "οίκο" και τον τρόπο διαχείρισης της καθημερινότητας, σε μία εποχή αλλαγών και συνεχών περιορισμών. Η μορφή του σπιτιού εμφανίζεται σε σχεδόν όλα τα έργα της έκθεσης "εν οίκω", υπό την έννοια ενός χώρου που προστατεύει, ενώνει, αλλά ταυτόχρονα περιορίζει και καταπιέζει. Η θεματική αναμφίβολα εμπνέεται από τις αλλόκοτες συνθήκες των τελευταίων 2 χρόνων, οι οποίες οδήγησαν σε κοινωνική αποξένωση και διαμόρφωσαν εντελώς τον ανθρώπινο τρόπο επικοινωνίας. Πάνω στο λευκό φόντο καθρεφτίζεται ο ζωτικός χώρος όπου ο κόσμος πρόσφατα βίωσε την εντελώς απρόσμενη και ανοίκεια εμπειρία του εγκλεισμού.

Info: Γκαλερί Σκουφά | 7/02 – 12/03 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Τετ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ., Τρ., Πέμ.: 10 π.μ.-9 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 10:30 π.μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Y@oldnursery

Ανίκητος Γιαννούδης, Ο Άγιος Μάμας, 100x70cm, Λάδι - τέμπερα και κάρβουνο σε καμβά
Ανίκητος Γιαννούδης, Ο Άγιος Μάμας, 100x70cm, Λάδι - τέμπερα και κάρβουνο σε καμβά

Η έννοια του "nursery" (=φυτώριο) εμπνέει την ομαδική εικαστική έκθεση του γκρουπ Y@oldnursery. Μέσα στο φυτώριο καλλιεργούνται ιδέες, σκέψεις, εκφράσεις που είτε μετατρέπονται σε εικαστικά έργα ή εκκινούν νέες έρευνες, συζητήσεις, συνεργασίες και εικαστικές δράσεις, με απώτερο σκοπό την εις βάθος επικοινωνία με το κοινό και την ανάπτυξη ενός  δημιουργικού διαλόγου μαζί του. Η σημασία του χρόνου αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στα εκθέματα, καθώς το κάθε δημιούργημα αναπτύσσει έναν προσωπικό στοχασμό για τον χρόνο και παράλληλα ερευνά τον τρόπο με τον οποίο αυτός μπορεί να αποδοθεί στο ζωγραφικό φόντο. Ο χώρος της έκθεσης εμπλέκεται επίσης με τον ζωγραφικό και ως αποτέλεσμα δημιουργείται μία πολυεπίπεδη χωροχρονική σχέση, την οποία η καλλιτεχνική ομάδα προσπαθεί να μεταφέρει και στον θεατή.

Info: Γκαλερί "7" | 15/02 - 05/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Θόδωρος Δασκαλάκης: Lasciatemi Cantare

Θόδωρος Δασκαλάκης

Τραγωδία και η στιγμή της έκστασης: αυτά είναι τα δύο βασικά στοιχεία που εμπνέουν τον Δασκαλάκη στη νέα του έκθεση "Lasciatemi Cantare", την οποία θα δούμε στις 17/02. Ζωγραφικά έργα που δεν στοχεύουν τόσο στην απεικόνιση του "τραγικού", αλλά στην απόδοση του κόνσεπτ κυρίως στις εκφράσεις και τις κινήσεις των μορφών που σχεδιάζει ο καλλιτέχνης. Οι ζωγραφικές φιγούρες τοποθετούνται σε περιβάλλοντα που αντικατοπτρίζουν την καθημερινότητα, επιλογή η οποία αποδεικνύει την ύπαρξη τραγικότητας και στην καθημερινή μας ρουτίνα.

Info: Έκφραση "Γιάννα Γραμματοπούλου" | 17/02-12/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετάρτη: 12-6 μ.μ., Σάββατο: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Μαριλία Κολυμπίρη: Basic Needs

Μαριλία Κολυμπίρη

Το OK! Markets στη Φωκίωνος Νέγρη φιλοξενεί τη νέα έμπνευση της εικαστικού Μαριλίας Κολυμπίρη, "Basic Needs" (18/02). Κεραμικές αναπαραστάσεις γαλακτοκομικών, τροφίμων ξηρού φορτίου, καθαριστικών προϊόντων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης τοποθετούνται στα ράφια του σούπερ μάρκετ και αφομοιώνονται στο περιβάλλον, μαζί με τα πραγματικά προϊόντα. Η κίνηση αυτή αποδίδει νέους συμβολισμούς και ερμηνείες για την έννοια του καταναλωτισμού, την αλλαγή των σουπερμάρκετ σε χώρους επικοινωνίας εν μέσω καραντίνας και παράλληλα μετατρέπουν τον καταναλωτή σε θεατή.

Info: OK! Markets (Φωκίωνος Νέγρη 27, Κυψέλη) | 18/02-11/03 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ. – Κυρ.: 8 π.μ. - 11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Νίκος Ζήβας: Στο Έλασσον το Κάλλος

Νίκος Ζήβας

Όπως πολλοί καλλιτέχνες, έτσι και ο Νίκος Ζήβας αντλεί έμπνευση από στιγμές της παιδικής του ηλικίας και των πρώτων εφηβικών πειραμάτων του με σκοτεινά κουτιά και φακούς, όπου πρόβαλλε στο εσωτερικό τους τις σκιές των αντικειμένων στον χώρο γύρω του. Με βάσει αυτές τις εμπειρίες, ζωγραφίζει πάνω σε μικροσκοπικές γυάλινες επιφάνειες με ελαιοχρώματα και απεικονίζει τη φυσική γοητεία της γυναικείας μορφής σε συνδυασμό με πολύχρωμες αναπαραστάσεις φανταστικών κόσμων. Αυτό το έργο που ξεκίνησε τη διετία 1982 - 1983 κατέληξε να ολοκληρωθεί τώρα και παρουσιάζεται μαζί με παράλληλη προβολή των μικροσκοπικών γυάλινων μινιατούρων, καθώς και πρόσφατες δημιουργίες του Ζήβα. Η διαδικασία προβολής των γυάλινων έργων έγινε με τη συνεργασία του φωτογράφου Ηλία Γεωργουλέα.

Info: Zivasart Gallery | 19/02-30/03 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9 π.μ.- 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Αγγίζοντας την αγιότητα

Ανίκητος Γιαννούδης, Ο Άγιος Μάμας, 100x70cm, Λάδι - τέμπερα και κάρβουνο σε καμβά
Ανίκητος Γιαννούδης, Ο Άγιος Μάμας, 100x70cm, Λάδι - τέμπερα και κάρβουνο σε καμβά

Ο ιστορικός χώρος του ΕλληνοΓαλλικού Συνδέσμου στο Κολωνάκι φιλοξενεί την έκθεση "Αγγίζοντας την Αγιότητα". Πρόκειται για την πρώτη ομαδική εικαστική έκθεση της χρονιάς που εγκαινιάζεται στον χώρο και με την επιμέλεια του Δημήτρη Λαζάρου. Στην έκθεση θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε έργα από καταξιωμένους καλλιτέχνες αλλά και ορισμένους σύγχρονους και εξίσου διακεκριμένους εικαστικούς, οι οποίοι προσεγγίζουν το ζήτημα της αγιότητας μέσω διαφορετικών ειδών τέχνης, εστιάζοντας στο θέμα της ανάτασης της ψυχής.

Info: Ελληνο-Γαλλικός Σύνδεσμος | 14-26/02 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 5 – 9 μ.μ., Σάβ.: 12 – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ξεφεύγοντας από τα Ζόλα

Ζόλα έκθεση

Τα μέλη της ομαδικής εκθεσης βρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στην περιοχή της Παλικής Κεφαλληνίας λίγο έξω από τα Ζόλα. Εκεί, μία σκαλωσιά σε μία απάτητη πλαγιά κατέστη ο χώρος εγκαινίασης της έκθεσης "Ξεφεύγοντας από τα Ζόλα”. Η απομονωμένη περιοχή έδωσε στην ομάδα την ευκαιρία να εστιάσει στο κόνσεπτ της περιπλάνησηςΟι απόπειρες παρουσίασής της ήταν επικίνδυνες λόγω του συγκεκριμένου χώρου, παρόλα αυτά η συνεχόμενη βελτίωση όσον αφορά τη διεξαγωγή της έκθεσης οδήγησαν στην απόφαση μιας νέας ημερομηνίας για τα εγκαίνιά της. 7 έργα που αναπαριστούν διαφορετικές εκδοχές γύρω απο θέματα περιπλάνησης θα προβληθούν στον χώρο του PS, με επιμελήτρια την Κατερίνα Μπότσαρη, η οποία εξακολουθεί να μελετάει τις προκλήσεις που εμφανίζονται απο την καλλιτεχνική χρήση κενών τόπων (terrain vague).

Info: PS (Κεραμεικού 28) | 17-20/02 | Πεμ. 17/02: 7-9 μ.μ., Παρ. 18/02: 6-9 μ.μ., Σαβ. 19/02: 5-9 μ.μ., Κυρ. 20/02: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ποσειδώνια": Η ζωή των ναυτικών καταγράφεται σε μια έκθεση φωτογραφίας

Η φωτογράφος Κίτσα Αγγελάκου Σκηνίτη παρουσιάζει μία προσωπική εκθεσιακή αναδρομή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συνδέοντας την καθημερινότητα των ναυτικών στα καράβια με τη γοητεία της θάλασσας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/05/2022

Μια καλλιτεχνική διερεύνηση της queer ταυτότητας στο νησί της Λέσβου

Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες εξετάζουν τη σχέση της ποίησης και της φωτογραφίας με την queer κουλτούρα, εξετάζοντας ζητήματα ταυτότητας και επιθυμίας.

Το Φουγάρο Art Center γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας εγκαινιάζοντας δύο νέες εκθέσεις

Εικαστικές εκθέσεις από τον Λευτέρη Ολύμπιου και τη Γερμανίδα Brigitte Hofherr εκκινούν τις εορταστικές εκδηλώσεις για το κλείσιμο μιας δεκαετίας του χώρου τέχνης στο Ναύπλιο.

"Plasmata": Η ψηφιακή τέχνη συναντά τα μεταβαλλόμενα σώματα σε μια εντυπωσιακή έκθεση στο Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη Ωνάση μας συστήνει τις διάφορες μορφές του σώματος με μια αλλόκοτη αλλά εντυπωσιακή έκθεση, όπου τα "πλάσματα" εξερευνώνται μέσω διαδραστικών, πολυμορφικών εγκαταστάσεων ψηφιακής τέχνης.

I Follow the Sun as I Follow my Distraction": Ποια η δύναμη των υλικών στην τέχνη της γλυπτικής;

Χαλκός, μαρμάρινες σφαίρες, κυρτό ατσάλι και πολλά άλλα υλικά μας μεταφέρουν σε μια ψευδαίσθηση του οικείου περιβάλλοντος του καλλιτέχνη Βασίλη Παπαγεωργίου, στον χώρο τέχνης Callirrhoe.

Μια ομαδική έκθεση δημιουργεί "Απο-Θήκες Μνήμης"

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, με τη συνεργασία της γκαλερί BRAGGART

"Cocta Terra": Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες διερευνούν τις δυνατότητες της κεραμικής τέχνης

Το i-D ProjectArt επιστρέφει με μια ομαδική έκθεση για την καλοκαιρινή του σεζόν.