50 Έλληνες καλλιτέχνες σε μια έκθεση για το "Ρεμπέτικο"

Μία ξεχωριστή δράση που θα πραγματοποιηθεί σε 3 χώρους του Δήμου ΑΘηναίων.

άνος Κουτρουμπούσης, Από μπουζούκια σε μπουζούκια, 1962

Μία απόσμενη, σύγχρονη ματιά στο πιο λαοφιλές ίσως παραδοσιακό μουσικό είδος, το ρεμπέτικο, επιχειρεί ο Δήμος ΑΘηναίων από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 3 Απριλίου και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ). Η έκθεση "Ρεμπέτικο" θα φιλοξενηθεί σε 3 χώρους: στην Πινακοθήκη, στο Κέντρο Τεχνών και στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας". Συνολικά θα εκθέτονται 125 έργα από 50 Έλληνες εικαστικούς τα οποία είναι αφιερωμένα στην αγάπη, τη φυγή και όποιο άλλο στοιχείο είναι συνδεδεμένο με το πολιτιστικό ρεύμα του ρεμπέτικου. 

Ανάμεσα στη μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο "Ρεμπέτικο" είναι ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Τάσσος και ο Αλέκος Φασιανός των οποίων τα έργα αποπείρανται να ανοίξουν έναν διάλογο μεταξύ της μοντέρνας τέχνης και του ρεμπέτικου, καθώς και τον τρόπο προσέγγισης και ερμηνείας του από σύγχρονους καλλιτέχνες. Ταυτόχρονα προβάλλεται η συναισθηματική σύνδεση ενός σύγχρονου εικαστικού με τη παραδοσιακή μουσική και η αποτύπωσή σε ζωγραφικό πίνακα "των ασμάτων των πληγωμένων, απλών, αγνών και αισθαντικών ψυχών της Ελλάδος", όπως σημειώνει ο μελετητής του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού Ηλίας Πετρόπουλος. Την έκθεση επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ, ενώ βοηθός επιμελήτρια είναι η Εβίτα Τσοκάντα.

Cacao Rocks, Ρεμπέτικο, 200x150 cm, ακρυλικό σε καμβά, 2021
Cacao Rocks, Ρεμπέτικο, 200x150 cm, ακρυλικό σε καμβά, 2021

Πέρα από τα ζωγραφικά έργα, στην έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και δημιουργίες από άλλα είδη τέχνης αφιερωμένα στο ρεμπέτικο, όπως η φωτογραφία, η χαρακτική, το βίντεο, η ηχητική εγκατάσταση, η περφόρμανς και το βιβλίο.

Συμμετέχουν: Βαγγέλης Αβραμόπουλος, Σώτος Αλεξίου, Γιάννης Βαρελάς, Φίλιππος Βασιλείου, Αντώνης Βολανάκης, Βασίλης Γεροδήμος, Φοίβη Γιαννίση, Απόλλωνας Γλύκας, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ανέστης Ιωάννου, Γιώργος Ιωάννου (1926-2017), Γιώργος Κόντης, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης(1906-1966), Πάνος Κουτρουμπούσης (1936-2019), Σταμάτης Λαζάρου (1916-1988), Εσθήρ Λέμη, Ανδρέας Λόλης, Μαρία Λουίζου, Δημήτρης Μεράντζας, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Κώστας Μπέζος(1905-1943), Χρόνης Μπότσογλου, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Λάμπρος Ορφανός(1916-1995), Άγγελος Παπαδημητρίου, Νίκος Παπαδόπουλος, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ρένα Παπασπύρου, Τάσος Παυλόπουλος, Γιώργος Σικελιώτης(1917-1984), Ηλίας Σιψάς, Σπύρος Στάβερης, Άσπα Στασινοπούλου(1935-2017), Τάσσος (1914-1985), Πέτρος Τουλούδης, Νίκος Τρανός, Μαρία Τσάγκαρη, Γιάννης Τσαρούχης(1910-1989), Κώστας Τσώλης, Αλέκος Φασιανός (1935-2022), Πάνος Χαραλάμπους, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, Μάριος Χατζηπροκοπίου σε συνεργασία με τον Μιχάλη Αλεξανδράτο, Θάλεια Χιώτη, Κώστας Χριστόπουλος, Αλέξανδρος Ψυχούλης, CacaoRocks, The Callas, CharlesHoward (1936-2021)

Το "Ρεμπέτικο" συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει κείμενα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, προσκεκλημένων συγγραφέων (Νίκη Γιάνναρη, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Μάκης Μαλαφέκας, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης), καθώς και μελετητών του ρεμπέτικου, όπως ο Κώστας Βλησίδης, η GailHolst-Warhaft, ο TonyKlein, ο Γιώργος Κοντογιάννης και η Gaia Zaccagni. Όλα τα κείμενα εστιάζουν στη σημασία του ρεμπέτικου σήμερα. 

Info: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (κτίριο Μεταξουργείου) | 10/02–03/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σάβ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων | Ώρες λειτουργίας: Τρ. – Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σάβ. - Κυρ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας" | Ώρες λειτουργίας: Τρ. – Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σάβ. - Κυρ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος  ελεύθερη σε όλους τους χώρους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.