"Περπατώντας με τους Φιλέλληνες": αποκαλυπτήρια για τις "έξυπνες" πινακίδες που αφηγούνται την ιστορία ξένων ευεργετών της χώρας

29 προσωπικότητες που αντιπροσώπευσαν το Φιλελληνικό Κίνημα τιμούνται στους δρόμους της Αθήνας.

Περπατώντας με τους Φιλέλληνες

Οι αθηναϊκοί δρόμοι μας συστήνουν σε διάσημες ξένες προσωπικότητες που υπήρξαν από τους πιο ένθερμους εκπροσώπους του Φιλελληνικού Κινήματος. Το "Περπατώντας με τους Φιλέλληνες" πρόκειται για 62 "έξυπνες" πινακίδες που τοποθετήθηκαν σε διάφορους δρόμους της πόλης, τιμώντας έτσι το έργο και τη συνεισφορά των Φιλελλήνων και δίνοντας ταυτόχρονα στους περιπλανόμενους πολίτες την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η δράση αποτελεί μια συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και συμπεριλαμβάνεται στις δραστηριότητες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Σανταρόζα, Γουέμπστερ, Τράιμπερ, Λόρδος Βύρωνας, Λένορμαν, Χέυδεν και Μάγερ είναι μερικοί από τους ευεργέτες που, είτε ηθικά ή υλικά, εξέφρασαν την αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό. Στις 29 εγκατεστημένες πινακίδες προβάλλονται τα πορτραίτα τους συνοδευόμενα από επεξηγηματικά ιστορικά κείμενα γραμμένα στα ελληνικά και στα αγγλικά, τα οποία συντάχθηκαν από μία ομάδα κορυφαίων ιστορικών. Κάθε πινακίδα διαθέτει ένα QRcode, το οποίο παραπέμπει σε ηλεκτρονική εφαρμογή με επιπρόσθετες πληροφορίες για την κάθε προσωπικότητα και για το Κίνημα του Φιλελληνισμού, καθώς και σχετικά podcast.

Περπατώντας με τους Φιλέλληνες 2

Τα αποκαλυπτήρια των πινακίδων έγιναν την Τετάρτη 02/02 στην οδό Φιλελλήνων υπό την παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Κώστα Σταματόπουλου, των Πρέσβεων στη χώρα αλλά και της Μαρίνας Μαρτίνου, εκπροσώπου της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Ο ιστορικός και καθηγητής Θάνος Βερέμης εξέδωσε επίσης μία σύντομη ομιλία. Ακολούθησε εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, όπου παρευρέθηκαν οι βασικοί συντελεστές του έργου.

Περπατώντας με τους Φιλέλληνες 3

Ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε στον χαιρετισμό του: "Η δράση "Περπατώντας με τους Φιλέλληνες" είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που υλοποιείται με τη συνεργασία της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, και προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν σε βάθος, τόσο τα ιστορικά πρόσωπα, όσο και τα τοπόσημα της Αθήνας, για τα οποία όλοι κάποια στιγμή έχουμε αναρωτηθεί. Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, σάς προσκαλούμε να ανακαλύψουμε μαζί τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Φιλελλήνων, μέσα από κείμενα και φωτογραφίες έγκριτων ιστορικών, όπως αυτά αποτυπώνονται σε Αρχεία και Ιδρύματα της χώρας μας. Έχει μεγάλη αξία να τους γνωρίσουμε, να ακολουθήσουμε νοερά τα χνάρια τους και, μέσω της εξερεύνησης στην πόλη, να ξανασυστηθούμε με το παρελθόν μας".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο "Μικρός Ήρως" γίνεται 70 και το γιορτάζει

Μια επετειακή έκθεση στήνεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, αφιερωμένη στο περιοδικό του Βύρωνα Απτόσογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/02/2023

"Πώς γινόμαστε συμπολίτες;": Μια ημερίδα για την ιθαγένεια και την πολιτειότητα στο ΕΜΣΤ

Το μουσείο εξερευνά θεματικές που συζητήθηκαν σε πρόσφατες εκθέσεις του, όπως την περσινή κεντρική ""Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος", αλλά και το "Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας".

Ο Ανδρέας Καμουτσής φωτογραφίζει σκηνές μοναχικότητας

Παράλληλα με την έκθεση, θα διοργανώνονται εργαστήρια art therapy στον χώρο του TAF.

miss dialectic: Το πρότζεκτ "Μεταμορφώσεις" στοχάζεται το "ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα"

Μιλήσαμε με την Ελεάννα Παπαθανασιάδη, μέλος της miss dialectic, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του διακαλλιτεχνικού πρότζεκτ (και έκδοσης) "Μεταμορφώσεις", μια ομαδική έρευνα για τις σύγχρονες μορφές αφήγησης και τη σχέση τους με την τέχνη.

"Symbolic Creations": Οι κάρτες ταρώ και τα μάνταλα γίνονται αφορμή για τέχνη

Η Δήμητρα-Ελένη Γεωργίου και η Adrienne Delbecq εξερευνούν τον μαγικό κόσμο των συμβόλων.

Η αφαιρετική ζωγραφική του Γιώργου Δουατζή

Η ζωγραφική του διακρίνεται για τις αφαιρετικές τάσεις, την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων και τον εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα του συνόλου.

Τα 3D γλυπτά του Αθανάσιου Μπερούτσου διαθέσιμα σε NFT

Μοντέλα από τη συλλογή αυτή εκτίθενται και σε εικονικό χώρο του Spania.io στο Metaverse.