"Περπατώντας με τους Φιλέλληνες": αποκαλυπτήρια για τις "έξυπνες" πινακίδες που αφηγούνται την ιστορία ξένων ευεργετών της χώρας

29 προσωπικότητες που αντιπροσώπευσαν το Φιλελληνικό Κίνημα τιμούνται στους δρόμους της Αθήνας.

Περπατώντας με τους Φιλέλληνες

Οι αθηναϊκοί δρόμοι μας συστήνουν σε διάσημες ξένες προσωπικότητες που υπήρξαν από τους πιο ένθερμους εκπροσώπους του Φιλελληνικού Κινήματος. Το "Περπατώντας με τους Φιλέλληνες" πρόκειται για 62 "έξυπνες" πινακίδες που τοποθετήθηκαν σε διάφορους δρόμους της πόλης, τιμώντας έτσι το έργο και τη συνεισφορά των Φιλελλήνων και δίνοντας ταυτόχρονα στους περιπλανόμενους πολίτες την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η δράση αποτελεί μια συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και συμπεριλαμβάνεται στις δραστηριότητες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Σανταρόζα, Γουέμπστερ, Τράιμπερ, Λόρδος Βύρωνας, Λένορμαν, Χέυδεν και Μάγερ είναι μερικοί από τους ευεργέτες που, είτε ηθικά ή υλικά, εξέφρασαν την αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό. Στις 29 εγκατεστημένες πινακίδες προβάλλονται τα πορτραίτα τους συνοδευόμενα από επεξηγηματικά ιστορικά κείμενα γραμμένα στα ελληνικά και στα αγγλικά, τα οποία συντάχθηκαν από μία ομάδα κορυφαίων ιστορικών. Κάθε πινακίδα διαθέτει ένα QRcode, το οποίο παραπέμπει σε ηλεκτρονική εφαρμογή με επιπρόσθετες πληροφορίες για την κάθε προσωπικότητα και για το Κίνημα του Φιλελληνισμού, καθώς και σχετικά podcast.

Περπατώντας με τους Φιλέλληνες 2

Τα αποκαλυπτήρια των πινακίδων έγιναν την Τετάρτη 02/02 στην οδό Φιλελλήνων υπό την παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Κώστα Σταματόπουλου, των Πρέσβεων στη χώρα αλλά και της Μαρίνας Μαρτίνου, εκπροσώπου της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Ο ιστορικός και καθηγητής Θάνος Βερέμης εξέδωσε επίσης μία σύντομη ομιλία. Ακολούθησε εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, όπου παρευρέθηκαν οι βασικοί συντελεστές του έργου.

Περπατώντας με τους Φιλέλληνες 3

Ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε στον χαιρετισμό του: "Η δράση "Περπατώντας με τους Φιλέλληνες" είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που υλοποιείται με τη συνεργασία της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, και προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν σε βάθος, τόσο τα ιστορικά πρόσωπα, όσο και τα τοπόσημα της Αθήνας, για τα οποία όλοι κάποια στιγμή έχουμε αναρωτηθεί. Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, σάς προσκαλούμε να ανακαλύψουμε μαζί τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Φιλελλήνων, μέσα από κείμενα και φωτογραφίες έγκριτων ιστορικών, όπως αυτά αποτυπώνονται σε Αρχεία και Ιδρύματα της χώρας μας. Έχει μεγάλη αξία να τους γνωρίσουμε, να ακολουθήσουμε νοερά τα χνάρια τους και, μέσω της εξερεύνησης στην πόλη, να ξανασυστηθούμε με το παρελθόν μας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο στο Μουσείο: Διαγωνισμός συγγραφής και παράστασης θεατρικού έργου από την Τεχνόπολη και τον Δήμο Αθηναίων

Παράταση για τον διαγωνισμό με τίτλο "Ιστορίες Μετακίνησης" που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με πηγή έμπνευσης τις συλλογές και την ιστορία επιλεγμένων πολιτιστικών χώρων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2022

Το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε ένα "φλογερό" εμβυθιστικό περιβάλλον

Η εικαστικός Δανάη Στράτου παρουσιάζει την καινούρια ατομική της έκθεση με τίτλο "Burning Issues - Merimbula".

Τις "Κυριακές στην Αθήνα" πάμε μουσείο!

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε απίθανες δράσεις.

Εθνικός Κήπος: Παραδόθηκε το πρώτο αναβαθμισμένο τμήμα του

Ένα από τα πιο όμορφα τοπόσημα για την Αθήνα και τους κατοίκους της ανακτά τη χαμένη του αίγλη.

Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στο κέντρο της Αθήνας μαρτυρά τη φρίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η έκθεση με τίτλο "Ο πόλεμος που δεν έπρεπε να είχε γίνει" καταδεικνύει μέσα από τα 57 στιγμιότυπα τις φρικαλεότητες του πολέμου, το δράμα των αμάχων που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται, αλλά και τις γενναίες και αδιάκοπες προσπάθειές τους να αντισταθούν στην καταστροφή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου.

Ξεκινά η υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα "Όλη η Πόλη μια Σκηνή"

Για την κατάρτιση του προγράμματος και προκειμένου να ενισχυθούν η καλλιτεχνική παραγωγή και οι άνθρωποι του πολιτισμού, ο Δήμος Αθηναίων θα εντάξει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στο πρόγραμμα του.