Νέα έκθεση στο χώρο Tavros: Τι κι αν παρόν, παρελθόν και μέλλον είναι επάλληλες γραμμές της ίδιας ιστορίας;

Καλλιτέχνες από Ελλάδα αλλά κυρίως εξωτερικό, και δη από χώρες πέραν του τόξου της Δύσης, συμμετέχουν στο «There is nothing inevitable about time», όπου ο χρόνος υπάρχει μόνο ως «πρόσκαιρη συνύπαρξη». Τα έργα θα εναλλάσσονται ανά τακτά χρονιά διαστήματα.

There is nothing inevitable about time

 Σε μια περίοδο που το μέλλον αναιρείται επανειλημμένα και το παρόν καθίσταται ανήσυχο, ο μη κερδοσκοπικός χώρος τέχνης Tavros, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση πλέον αποκλειστικά της Μαρίας-Θάλειας Καρρά, επιλέγει να ανοίξει το πρόγραμμα της νέας χρονιάς με μια τριμερή ομαδική έκθεση που διερευνά το εάν και κατά πόσο υπάρχει το στοιχείο του αναπόφευκτου στο χρόνο.

Καλλιτέχνες από Ελλάδα αλλά κυρίως εξωτερικό, και δη από χώρες πέραν του τόξου της Δύσης, είναι οι οδηγοί σε αυτό το ταξίδι, το οποίο μας παροτρύνει να ξεφύγουμε από τα στεγανά της μονοσήμαντης ερμηνείας και με μία διάθεση φιλοσοφικού στοχασμού να σκεφτούμε εκ νέου την έννοια του χρόνου μέσα και έξω από την ύπαρξη μας, υποθέτοντας ότι το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον δεν είναι παρά επάλληλες γραμμές της ίδια ιστορίας.

Το "There is nothing inevitable about time", με άλλα λόγια, πηγαίνει κόντρα στην αιώνια σταθερά που ορίζει τη ζωή και την καθημερινότητά μας: ότι ο χρόνος δεν γίνεται παρά να φεύγει, να πηγαίνει μπορστά. Η έκθεση έχει, μάλιστα, να προτείνει επιμελητικά κι ένα ενδιαφέρον φορμάτ, που εντείνει τη θεματολογία της: τα έργα δεν πρόκειται να εκτεθούν, ως είθισται, όλα μαζί, αλλά θα εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να συνυπάρχουν για λίγες ημέρες κι άλλα για περισσότερες, σαν πλανήτες που βάσει της τροχιάς τους συναντιούνται και απομακρύνονται. Δεν χρειάζεται να αιθεροβατήσουμε, απλά να αντιληφθούμε την επίσκεψή μας ως ένα momentum τυχαίας συνύπαρξης, που είναι μοναδική όσο και άπειρη συγχρόνως.

There is nothing inevitable about time

"Ο χρόνος που προτείνεται εντός της έκθεσης είναι μια συσχετιστική εμπειρία, ένα πεδίο ενδιάμεσων καταστάσεων, μια πρόσκαιρη συνύπαρξη", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο, ενώ σε ένα άλλο σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά: "O χρόνος ρευστοποιείται, αποκτά πολλαπλές κατευθύνσεις και σημεία, κοιτάζει μπροστά και πίσω, πλάγια, περιμετρικά και μετωπικά, ανοίγοντας ένα πεδίο αμέτρητων συσχετίσεων και πιθανοτήτων". Σε αυτό το πλαίσιο σχετικοποίησης του χρόνου, πεδία όπως ο παγανισμός, ο ανιμισμός και τα τελετουργικά προσλαμβάνονται εκ νέου, χωρίς τις αμφιβολίες και τις άμυνες που φέρουμε. 

Μία δυστοπική εγκατάσταση από την Meriç Algün σε μορφή tangram με υλικό που σχετίζεται με τις έννοιες της απόστασης, του βάθους και του χρόνου της επιθυμίας, το "δέρμα" της φύσης ως μάρτυρας του χρόνου, μια ομάδα Κοσοβάρων αγροτών που θερίζουν, οι αρχές συλλογισμού του θιβετιανού βουδισμού και το επίμονο ταξίδι του καταξιωμένου καλλιτέχνη Francis Alys στους τυφώνες του Μεξικό, είναι μερικά από τα στιγμιότυπα της πρώτης φουρνιάς έργων, που παρουσιάζονται από 3/2.

Συμμετέχουν οι: Etel Adnan, Meriç Algün, Francis Alÿs με τον Julien Devaux, The Athens Zine Bibliotheque, Sena Başöz, Eric Baudelaire, Ευφροσύνη Δοξιάδη, ΦΡΜΚ, Κωνσταντίνος Γιώτης, Karrabing Film Collective, Lala Meredith-Vula, The Otolith Group, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Corinne Silva, Praneet Soi, Ritu Sarin & Tenzing Sonam, Sasha Streshna.

Περισσότερες πληροφορίες

Tavros

Αναξαγόρα 33 (1ος όροφος), Ταύρος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
23/04/2024

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές έως 70% για τις μέρες που έρχονται.