ArchTrail: Αυτή η εφαρμογή καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τη βόλτα σας στην Αρχαία Μεσσήνη

Κάθε που επισκέπτεσαι την αρχαία πόλη, πόσο χρόνο περνάς στο Ασκληπιείο, στο Ιερό της Αρτέμιδος, στο τεράστιο στάδιο ή το καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο; Υπάρχουν μνημεία που παρακάμπτεις κι άλλα που επισκέπτεσαι πολλές φορές, προτού αναχωρήσεις; Μια εφαρμογή ζητά τη συμμετοχή σου για να σχεδιάσει μελλοντικά ψηφιακές ξεναγήσεις.

«Tuned City» | Η Αρχαία Μεσσήνη όπως δεν την έχουμε... ξανακούσει


Ειδικά κατά την πρώτη επίσκεψη, η αρχαία Μεσσήνη είναι αποκάλυψη. Μετά το χωριό Μαυρομάτι της Πελοποννήσου, περνώντας μέσα από τη σχεδόν άφθαρτη και μεγαλοπρεπή Αρκαδική Πύλη –γνωστότερη ως Πύλη της Μεγαλόπολης–, τη μία από τις δύο εισόδους που διέκοπταν το μακρύ τείχος της αρχαίας Μεσσηνίας (περίπου 9 χλμ.), φτάνεις τους πρόποδες του βουνού της Ιθώμης και συνειδητοποιείς αίφνης ότι δεν πρόκειται για ένα ή δύο μνημεία που διασώζονται απ’ την αρχαία πόλη αλλά για ένα εκτενές σύμπλεγμα που δίνει την αίσθηση ότι ακόμη αναπνέει: διατηρητέοι ναοί, οικίες με αναλλοίωτα ψηφιδωτά, ταφικά μνημεία, λίθινα τείχη, δημόσια κτίρια, αγάλματα, ένα τεράστιο στάδιο αλλά κι ένα εντυπωσιακό –και λειτουργικό μετά την ανασκαφή του 2017– αρχαίο θέατρο ζωντανεύουν από κοινού την ενέργεια της πόλης που "αναστήθηκε" απ’ τον αρχαιολόγο Πέτρο Θεμελή.


Σε αυτό τον αρχαιολογικό χώρο στρέφει το βλέμμα, διόλου τυχαία, η ομάδα "Διάδρασις", κατά την πρώτη φάση της πιλοτικής ανάπτυξης μιας εφαρμογής περιήγησης που επιχειρεί. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή ArchTrail που σχεδιάζεται αποτελεί μια απάντηση στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και την συστηματική της ενσωμάτωση στο χώρο του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της είναι να παρέχει μια προσωποποιημένη ξενάγηση στους επισκέπτες με ψηφιακά εργαλεία, καθώς και η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας με τη χρήση Αυξημένης Πραγματικότητας (AR) – αυτό εξάλλου φαίνεται να είναι το μέλλον για την προσβασιμότητα των αρχαιολογικών χώρων, εάν κρίνουμε κι απ’ το μεγάλο πρότζεκτ που ολοκλήρωσε πριν μερικούς μήνες η Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία.

Ωστόσο, για να φτάσει η ομάδα σε αυτό το σημείο χρειάζεται πρώτα έναν όγκο δεδομένων για να επεξεργαστεί. Και εδώ είναι που έρχεται η συμβολή όλων μας. Κάθε που επισκέπτεσαι την αρχαία πόλη, πόσο χρόνο περνάς στο Ασκληπιείο, στο Ιερό της Αρτέμιδος, στο τεράστιο στάδιο ή το καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο; Υπάρχουν μνημεία που παρακάμπτεις κι άλλα που επισκέπτεσαι πολλές φορές, προτού αναχωρήσεις; "Τα στοιχεία αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε καλύτερες και πιο ευχάριστες ξεναγήσεις που θα έχουν στο κέντρο τους τον επισκέπτη", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο της ομάδα. "Η εφαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους και γενικότερα χώρους περιηγητικού ενδιαφέροντος".

Αν βρεθείτε στην Αρχαία Μεσσήνη, λοιπόν, μην διστάσετε να δοκιμάσετε την εφαρμογή μας. Θα τη βρείτε διαθέσιμη για Android και iOS.

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

"Remains": Η εικαστικός Μαρία Ζιάκα δίνει νέα ζωή σε παλιά έργα της

Τα "απομεινάρια" επεξεργάζονται εκ νέου, ενώ οι εικόνες που προκύπτουν μέσα από αυτήν τη διαδικασία-πρακτική καλύπτονται με μεγάλες λευκές, τις περισσότερες φορές, επιφάνειες.

Το ερευνητικό πρότζεκτ "[α] border of dying" επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες

Το έργο αποτελείται από μια διπλή περφόρμανς, μια εικαστική εγκατάσταση και ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό.

Αφιέρωμα στο εικαστικό έργο του πολυσχιδούς καλλιτέχνη Νίκου Βέλμου

Είναι η πρώτη φορά που, εδώ και 93 χρόνια από τον θάνατο του Βέλμου, εκτίθενται τα έργα του στο κοινό.

"Η Τέχνη του Αλγόριθμου": Κατανοώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης

Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης με τον ίδιο αλγόριθμο.