ArchTrail: Αυτή η εφαρμογή καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τη βόλτα σας στην Αρχαία Μεσσήνη

Κάθε που επισκέπτεσαι την αρχαία πόλη, πόσο χρόνο περνάς στο Ασκληπιείο, στο Ιερό της Αρτέμιδος, στο τεράστιο στάδιο ή το καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο; Υπάρχουν μνημεία που παρακάμπτεις κι άλλα που επισκέπτεσαι πολλές φορές, προτού αναχωρήσεις; Μια εφαρμογή ζητά τη συμμετοχή σου για να σχεδιάσει μελλοντικά ψηφιακές ξεναγήσεις.

«Tuned City» | Η Αρχαία Μεσσήνη όπως δεν την έχουμε... ξανακούσει


Ειδικά κατά την πρώτη επίσκεψη, η αρχαία Μεσσήνη είναι αποκάλυψη. Μετά το χωριό Μαυρομάτι της Πελοποννήσου, περνώντας μέσα από τη σχεδόν άφθαρτη και μεγαλοπρεπή Αρκαδική Πύλη –γνωστότερη ως Πύλη της Μεγαλόπολης–, τη μία από τις δύο εισόδους που διέκοπταν το μακρύ τείχος της αρχαίας Μεσσηνίας (περίπου 9 χλμ.), φτάνεις τους πρόποδες του βουνού της Ιθώμης και συνειδητοποιείς αίφνης ότι δεν πρόκειται για ένα ή δύο μνημεία που διασώζονται απ’ την αρχαία πόλη αλλά για ένα εκτενές σύμπλεγμα που δίνει την αίσθηση ότι ακόμη αναπνέει: διατηρητέοι ναοί, οικίες με αναλλοίωτα ψηφιδωτά, ταφικά μνημεία, λίθινα τείχη, δημόσια κτίρια, αγάλματα, ένα τεράστιο στάδιο αλλά κι ένα εντυπωσιακό –και λειτουργικό μετά την ανασκαφή του 2017– αρχαίο θέατρο ζωντανεύουν από κοινού την ενέργεια της πόλης που "αναστήθηκε" απ’ τον αρχαιολόγο Πέτρο Θεμελή.


Σε αυτό τον αρχαιολογικό χώρο στρέφει το βλέμμα, διόλου τυχαία, η ομάδα "Διάδρασις", κατά την πρώτη φάση της πιλοτικής ανάπτυξης μιας εφαρμογής περιήγησης που επιχειρεί. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή ArchTrail που σχεδιάζεται αποτελεί μια απάντηση στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και την συστηματική της ενσωμάτωση στο χώρο του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της είναι να παρέχει μια προσωποποιημένη ξενάγηση στους επισκέπτες με ψηφιακά εργαλεία, καθώς και η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας με τη χρήση Αυξημένης Πραγματικότητας (AR) – αυτό εξάλλου φαίνεται να είναι το μέλλον για την προσβασιμότητα των αρχαιολογικών χώρων, εάν κρίνουμε κι απ’ το μεγάλο πρότζεκτ που ολοκλήρωσε πριν μερικούς μήνες η Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία.

Ωστόσο, για να φτάσει η ομάδα σε αυτό το σημείο χρειάζεται πρώτα έναν όγκο δεδομένων για να επεξεργαστεί. Και εδώ είναι που έρχεται η συμβολή όλων μας. Κάθε που επισκέπτεσαι την αρχαία πόλη, πόσο χρόνο περνάς στο Ασκληπιείο, στο Ιερό της Αρτέμιδος, στο τεράστιο στάδιο ή το καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο; Υπάρχουν μνημεία που παρακάμπτεις κι άλλα που επισκέπτεσαι πολλές φορές, προτού αναχωρήσεις; "Τα στοιχεία αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε καλύτερες και πιο ευχάριστες ξεναγήσεις που θα έχουν στο κέντρο τους τον επισκέπτη", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο της ομάδα. "Η εφαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους και γενικότερα χώρους περιηγητικού ενδιαφέροντος".

Αν βρεθείτε στην Αρχαία Μεσσήνη, λοιπόν, μην διστάσετε να δοκιμάσετε την εφαρμογή μας. Θα τη βρείτε διαθέσιμη για Android και iOS.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Maja Djordjevic "μεταμορφώνεται" στην γκαλερί "Δυο χωριά"

Η "Metamorphosis", η ατομική έκθεση των νέων έργων της Maja Djordjevic, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τη φουάρ Taipei Dangdai 2022, παρουσιάζεται στην γκαλερί σύγχρονης τέχνης "Δυο χωριά".

19/05/2022

"Ο σπόρος" αλχημιστή Πάνου Τσάγκαρη στην γκαλερί "Kalfayan"

Η νέα έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο The Seed (O Σπόρος) αποτελούμενη από πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτικά στοιχεία, παρουσιάζεται στην γκαλερί "Kalfayan" στο Κολωνάκι.

Το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε ένα "φλογερό" εμβυθιστικό περιβάλλον

Η εικαστικός Δανάη Στράτου παρουσιάζει την καινούρια ατομική της έκθεση με τίτλο "Burning Issues - Merimbula".

"Plasmata: Bodies, Dreams, and Data": Η Στέγη φέρνει τη ψηφιακή τέχνη στο Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη επιστρέφει με μια εντυπωσιακή έκθεση-σίκουελ του "You and AI", ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που επίσης φιλοξενήθηκε στο Πεδίον του Άρεως πέρυσι.

Η γλύπτρια Katharina Fritsch "σκέφτεται με εικόνες" παρουσιάζοντας τη νέα της σειρά έργων στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Μύθοι, προσωπικές εμπειρίες και συνειρμοί, ανησυχίες και πολλά άλλα στοιχεία εγγράφονται στα γλυπτά της αναγνωρισμένης Γερμανίδας γλύπτριας, τα οποία θα παρουσιάζονται στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου έως το 2023.

Εκθεσιακό αφιέρωμα για ττη Στέλλα Πολυχρονίδη και τον Χρόνη Μπότσογλου στο Μουσείο Μπουτζιάνη

Το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ξεναγήσεις και αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες.

Οι Σέρρες αποκτούν ένα νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης εγκαινιάστηκε υπό την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, στο Πάρκο Πολιτισμού "Κωνσταντίνος Καραμανλής" των Σερρών.