ArchTrail: Αυτή η εφαρμογή καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τη βόλτα σας στην Αρχαία Μεσσήνη

Κάθε που επισκέπτεσαι την αρχαία πόλη, πόσο χρόνο περνάς στο Ασκληπιείο, στο Ιερό της Αρτέμιδος, στο τεράστιο στάδιο ή το καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο; Υπάρχουν μνημεία που παρακάμπτεις κι άλλα που επισκέπτεσαι πολλές φορές, προτού αναχωρήσεις; Μια εφαρμογή ζητά τη συμμετοχή σου για να σχεδιάσει μελλοντικά ψηφιακές ξεναγήσεις.

«Tuned City» | Η Αρχαία Μεσσήνη όπως δεν την έχουμε... ξανακούσει


Ειδικά κατά την πρώτη επίσκεψη, η αρχαία Μεσσήνη είναι αποκάλυψη. Μετά το χωριό Μαυρομάτι της Πελοποννήσου, περνώντας μέσα από τη σχεδόν άφθαρτη και μεγαλοπρεπή Αρκαδική Πύλη –γνωστότερη ως Πύλη της Μεγαλόπολης–, τη μία από τις δύο εισόδους που διέκοπταν το μακρύ τείχος της αρχαίας Μεσσηνίας (περίπου 9 χλμ.), φτάνεις τους πρόποδες του βουνού της Ιθώμης και συνειδητοποιείς αίφνης ότι δεν πρόκειται για ένα ή δύο μνημεία που διασώζονται απ’ την αρχαία πόλη αλλά για ένα εκτενές σύμπλεγμα που δίνει την αίσθηση ότι ακόμη αναπνέει: διατηρητέοι ναοί, οικίες με αναλλοίωτα ψηφιδωτά, ταφικά μνημεία, λίθινα τείχη, δημόσια κτίρια, αγάλματα, ένα τεράστιο στάδιο αλλά κι ένα εντυπωσιακό –και λειτουργικό μετά την ανασκαφή του 2017– αρχαίο θέατρο ζωντανεύουν από κοινού την ενέργεια της πόλης που "αναστήθηκε" απ’ τον αρχαιολόγο Πέτρο Θεμελή.


Σε αυτό τον αρχαιολογικό χώρο στρέφει το βλέμμα, διόλου τυχαία, η ομάδα "Διάδρασις", κατά την πρώτη φάση της πιλοτικής ανάπτυξης μιας εφαρμογής περιήγησης που επιχειρεί. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή ArchTrail που σχεδιάζεται αποτελεί μια απάντηση στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και την συστηματική της ενσωμάτωση στο χώρο του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της είναι να παρέχει μια προσωποποιημένη ξενάγηση στους επισκέπτες με ψηφιακά εργαλεία, καθώς και η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας με τη χρήση Αυξημένης Πραγματικότητας (AR) – αυτό εξάλλου φαίνεται να είναι το μέλλον για την προσβασιμότητα των αρχαιολογικών χώρων, εάν κρίνουμε κι απ’ το μεγάλο πρότζεκτ που ολοκλήρωσε πριν μερικούς μήνες η Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία.

Ωστόσο, για να φτάσει η ομάδα σε αυτό το σημείο χρειάζεται πρώτα έναν όγκο δεδομένων για να επεξεργαστεί. Και εδώ είναι που έρχεται η συμβολή όλων μας. Κάθε που επισκέπτεσαι την αρχαία πόλη, πόσο χρόνο περνάς στο Ασκληπιείο, στο Ιερό της Αρτέμιδος, στο τεράστιο στάδιο ή το καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο; Υπάρχουν μνημεία που παρακάμπτεις κι άλλα που επισκέπτεσαι πολλές φορές, προτού αναχωρήσεις; "Τα στοιχεία αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε καλύτερες και πιο ευχάριστες ξεναγήσεις που θα έχουν στο κέντρο τους τον επισκέπτη", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο της ομάδα. "Η εφαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους και γενικότερα χώρους περιηγητικού ενδιαφέροντος".

Αν βρεθείτε στην Αρχαία Μεσσήνη, λοιπόν, μην διστάσετε να δοκιμάσετε την εφαρμογή μας. Θα τη βρείτε διαθέσιμη για Android και iOS.

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".