Παραδόθηκε το μεγάλο πρότζεκτ της Microsoft: Η Αρχαία Ολυμπία ζωντανεύει με AR τεχνολογία

Απαρέγκλιτος στόχος ήταν «το έργο αυτό να μην έχει απλά ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά έγκυρο επιστημονικό υπόβαθρο και πραγματική ιστορική και παιδευτική αξία», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.

Παραδόθηκε το μεγάλο πρότζεκτ της Microsoft: Η Αρχαία Ολυμπία ζωντανεύει με AR τεχνολογία

Κατά πως φαίνεται, το next big thing της τεχνολογικής εξέλιξης που πρόκειται να ενσωματωθεί στη ζωή μας είναι η Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR), η δυνατότητα δηλαδή επέκτασης όσων βλέπουμε (σε πραγματικό χρόνο) με ψηφιακές αναπαραστάσεις, έτσι που ο κόσμος γύρω μας εμπλουτίζεται και το βίωμα αναβαθμίζεται. Την τεχνολογία αυτή ευαγγελίζεται ως κυρίαρχη και το σενάριο του Ζούκενμπεργκ για το «metaverse», ενώ ήδη έχει αποκτήσει παρουσία στον κόσμο της τέχνης – βλ. τα ψηφιακά γλυπτά του Olalekan στην τωρινή Μπιενάλε Αθήνας ή τα έργα στους δρόμους του κέντρου απ’ την Art Athina.

Για να αντιληφθούμε, όμως, το «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» που ανοίγεται μπροστά μας, αρκεί ένα βλέμμα στο πρότζεκτ «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος».

Πρόσφατα παραδόθηκε το έργο που είχε αναλάβει η Microsoft από το ΥΠΠΟΑ, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού. Πρόκειται για ένα επίτευγμα στον τομέα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο πιθανότατα ανοίγει το δρόμο για περισσότερα εγχειρήματα τέτοιου είδους. Στόχος ήταν να ζωντανέψει η Αρχαία Ολυμπία, όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια, όταν αποτέλεσε τη γενέτειρα των ολυμπιακών αγώνων. Έτσι, η κορυφαία εταιρία, αφού κατέγραψε και μοντελοποίησε πλήρως την υφιστάμενη κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο (μέσω εκατοντάδων χιλιάδων φωτογραφικών λήψεων), έκανε χρήση τεχνητής νοημοσύνης και –βάσει των ανασκαφικών δεδομένων– αποκατέστησε ψηφιακά το σημαντικότερο μέρος της, σε συνεργασία με την Iconem.

Απαρέγκλιτος στόχος ήταν «το έργο αυτό να μην έχει απλά ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά έγκυρο επιστημονικό υπόβαθρο και πραγματική ιστορική και παιδευτική αξία», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν 3D αναπαραστάσεις για είκοσι επτά μνημεία, μεταξύ των οποίων είναι το Στάδιο, οι ναοί του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του Φειδία. Ως εκ τούτου, ο επισκέπτης πλέον έχει τη δυνατότητα –χρησιμοποιώντας την εφαρμογή του πρότζεκτ που διατίθεται δωρεάν– να δει μπροστά του (με ρεαλιστική λεπτομέρεια) ολόκληρη την εικόνα από το δοξασμένο τόπο της Αρχαίας Ελλάδας, να καταλάβει δηλαδή άμεσα και βιωματικά τι κρύβεται πίσω απ’ τα απομεινάρια που διασώζονται. Σημειωτέον ότι το υπόλοιπο τοπίο του αρχαιολογικού χώρου (βλάστηση, ουρανός κλπ) παραμένει απείραχτο στην οθόνη, οπότε το αποτέλεσμα μοιάζει με κυνήγι της ιστορίας σε πραγματικό χρόνο.

Παραδόθηκε το μεγάλο πρότζεκτ της Microsoft: Η Αρχαία Ολυμπία ζωντανεύει με AR τεχνολογία - εικόνα 1
Παραδόθηκε το μεγάλο πρότζεκτ της Microsoft: Η Αρχαία Ολυμπία ζωντανεύει με AR τεχνολογία - εικόνα 2

«Η μεγαλύτερη δυσκολία και πρόκληση του έργου υπήρξε η ανάγκη της επίτευξης σύνθεσης και συγκερασμού ως προς την έκταση της ψηφιακής αποκατάστασης και αναπαράστασης των μνημείων, στην οποία θα προχωρούσαμε», ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Να βρεθεί δηλαδή η χρυσή τομή ανάμεσα στην ιδεατή, απόλυτα πειστική αναπαράσταση και στο όριο του εφικτού, ώστε να μην περιοριστεί η προσβασιμότητα μόνο σε χρήστες που διαθέτουν συσκευές υψηλών δυνατοτήτων. Απαρέγκλιτος στόχος ήταν «το έργο αυτό να μην έχει απλά ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά έγκυρο επιστημονικό υπόβαθρο και πραγματική ιστορική και παιδευτική αξία».

Το πρότζεκτ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα olympiacommongrounds.gr, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, ως περιοδική έκθεση χωρίς αντίτιμο εισόδου (εντός Golden Hall, Μαρούσι).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.