Η (επι)κοινωνία του κορονοϊού

Δεν νομίζω ότι προκαλεί έκπληξη σε κανέναν ότι μπροστά σε ένα φλέγον ζήτημα, βρισκόμαστε ως λαός (βαθιά) διχασμένοι. Από εκεί και πέρα, η ζωή στην Αθήνα συνεχίζεται...

Η (επι)κοινωνία του κορονοϊού

Δεν νομίζω ότι προκαλεί έκπληξη σε κανέναν ότι μπροστά σε ένα φλέγον ζήτημα, όπως αυτό της εξάπλωσης του κορονοϊού, βρισκόμαστε ως λαός (βαθιά) διχασμένοι. Πιστοί εναντίον αγνωστικιστών, υστερικοί εναντίον ζαμανφουτιστών, φανατικοί οπαδοί τού «φύλαγε τα ρούχα σου για να ’χεις τα μισά» εναντίον των πιο χαλαρών «βλέπουμε και κάνουμε»... Εξάλλου, πολύ πριν από την εξάπλωση ενός ιού στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα τα social media είχαν σπείρει το σπόρο της ακραίας πόλωσης, η οποία όμως στη χώρα μας μπορείς να πεις ότι είναι και εθνικό σπορ.

Μπορεί να μην υπάρχει μεγαλύτερο κλισέ από το «η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση», εδώ όμως πιστεύω ότι ταιριάζει απόλυτα. Από τη μία, υπάρχει το πανανθρώπινο πρόσταγμα του κάθε ζωή είναι πολύτιμη, άρα καθένας από εμάς οφείλει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΕΟΔΥ. Από την άλλη, καλό είναι να αποφύγουμε τις υστερίες και να κοιτάξουμε ψύχραιμα τον πρωτοφανή κίνδυνο που έχουμε μπροστά μας. Και τον χαρακτηρίζω «πρωτοφανή» όχι από άποψη επικινδυνότητας, αλλά ως φαινόμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσέχεις (συχνότατο πλύσιμο χεριών, μάσκα όπου χρειαστεί κ.ά.), είτε ανήκεις σε ευπαθή ομάδα είτε όχι, μετέχοντας στη συλλογική προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Και αυτό επειδή μέχρι τώρα ρουφούσαμε με ευχαρίστηση τα θετικά της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή το να δουλεύεις με Skype από την άλλη άκρη του κόσμου, το να αγοράζεις καθημερινά προϊόντα που έρχονται από την Κίνα σε φτηνές τιμές (αγνοώντας συνειδητά την όποια αρνητική μακροοικονομική πλευρά), το να πετάγεσαι διημεράκι στο Μιλάνο κ.λπ. Ακριβώς αυτές οι παγκοσμιοποιημένες συνθήκες ζωής επιτρέπουν και σε έναν ιό να ταξιδέψει με one way ticket από την Κίνα στην Ελλάδα μέσα σε μερικές εβδομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσέχεις (συχνότατο πλύσιμο χεριών, μάσκα όπου χρειαστεί κ.ά.), είτε ανήκεις σε ευπαθή ομάδα είτε όχι, μετέχοντας στη συλλογική προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Από εκεί και πέρα, η ζωή στην Αθήνα συνεχίζεται... Και αυτό θα μεταφέρουμε στο έντυπο «αθηνόραμα» αλλά και στο www.athinorama.gr. Καθημερινά δίνουμε πληροφορίες για το πού μπορεί κάποιος να ξεσκάσει, να κάνει μια κοντινή εξόρμηση ή να δει μια ταινία στην τηλεόραση αλλά και οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει χαλάρωση σε μια εκ των πραγμάτων στρεσογόνα περίοδο. Βέβαια, κάποια από τα events και τις εκδηλώσεις που θα βρείτε, είτε κρατάτε ένα τέυχος στα χέρια σας ή τα διαβάζετε μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας, ενδέχεται να έχουν ακυρωθεί, καθώς αρκετές ήταν οι αναβολές που έφτασαν στα γραφεία μας επί του πιεστηρίου. Φρονίζουμε να κάνουμε συνεχή updates με τις νέες πληροφορίες που δεχόμαστε, οπότε καλό είναι να τσεκάρετε πριν από την έξοδό σας αν τελικά το event, η παράσταση ή η συναυλία της επιλογής σας θα γίνει ή όχι.

Τέλος, σας προτρέπω να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο πολύ ωραίο αφιέρωμα του Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλου, που βρίσκεται εδώ. Εκτός του ότι θα καλύψετε τα κενά σας στην κατηγορία ταινιών που αφορούν πανδημίες, θα διαπιστώσετε ότι στις περισσότερες από αυτές η ελπίδα ανατέλλει ύστερα από κάθε δυσκολία. Έτσι θα γίνει και τώρα...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συζητάμε για την "Ιστορία της Θεραπαινίδας" & την ποπ κουλτούρα": Από το βιβλίο, στην τηλεόραση και την κοινωνία

Μία συζήτηση για τη μεγαλοφυή δυστοπία της Margaret Atwood που κλείνει σχεδόν 40 χρόνια ζωής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/03/2024

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα

Μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία, βιβλία για προσωπική ανάπτυξη αλλά και ιστορικά βιβλία στις νέες εκδόσεις.

"Μ’ ένα βιβλίο συζητώ" για την τεχνητή νοημοσύνη και το βιβλίο "Ανθρώπινο πρόσωπο"

Εισηγήτρια της εκδήλωσης είναι η Βασιλική Μπούκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη Πανεπιστημίου Westminster Λονδίνου.

"Και ενθυμήθηκα πως είμαι γυναίκα": Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αποτίνει φόρο τιμής στην Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου

Η έκθεση βασίζεται σε ιδέα της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Μαρίας Κατσιώνη, η οποία σκηνοθετεί την ομώνυμη θεατρική παράσταση που κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο της έκθεσης.

Θεσσαλονίκη: Design Week από την "Parallaxi" στην Αγορά Μοδιάνο

Το παλαιότερο σε κυκλοφορία free press της Ελλάδας ξεκίνησε μια σειρά από δράσεις και δημόσιες συζητήσεις γύρω από το σήμερα και το αύριο της πόλης.

2023 Ελευσίς "Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα": Ένας διεπιστημονικός διάλογος ανάμεσα στους τομείς των τεχνών και της αρχαιολογίας

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις της δράσης "Μυστήριο 20", ενώ θα παρουσιαστεί το γλυπτικό έργο του Διονύση Χριστοφιλογιάννη "O Στρατός του Γκούμα".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (4-10/3)

Εκκεντρικές εικόνες στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα", εκθέσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο ΕΜΣΤ και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.