Η (επι)κοινωνία του κορονοϊού

Δεν νομίζω ότι προκαλεί έκπληξη σε κανέναν ότι μπροστά σε ένα φλέγον ζήτημα, βρισκόμαστε ως λαός (βαθιά) διχασμένοι. Από εκεί και πέρα, η ζωή στην Αθήνα συνεχίζεται...

Η (επι)κοινωνία του κορονοϊού

Δεν νομίζω ότι προκαλεί έκπληξη σε κανέναν ότι μπροστά σε ένα φλέγον ζήτημα, όπως αυτό της εξάπλωσης του κορονοϊού, βρισκόμαστε ως λαός (βαθιά) διχασμένοι. Πιστοί εναντίον αγνωστικιστών, υστερικοί εναντίον ζαμανφουτιστών, φανατικοί οπαδοί τού «φύλαγε τα ρούχα σου για να ’χεις τα μισά» εναντίον των πιο χαλαρών «βλέπουμε και κάνουμε»... Εξάλλου, πολύ πριν από την εξάπλωση ενός ιού στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα τα social media είχαν σπείρει το σπόρο της ακραίας πόλωσης, η οποία όμως στη χώρα μας μπορείς να πεις ότι είναι και εθνικό σπορ.

Μπορεί να μην υπάρχει μεγαλύτερο κλισέ από το «η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση», εδώ όμως πιστεύω ότι ταιριάζει απόλυτα. Από τη μία, υπάρχει το πανανθρώπινο πρόσταγμα του κάθε ζωή είναι πολύτιμη, άρα καθένας από εμάς οφείλει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΕΟΔΥ. Από την άλλη, καλό είναι να αποφύγουμε τις υστερίες και να κοιτάξουμε ψύχραιμα τον πρωτοφανή κίνδυνο που έχουμε μπροστά μας. Και τον χαρακτηρίζω «πρωτοφανή» όχι από άποψη επικινδυνότητας, αλλά ως φαινόμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσέχεις (συχνότατο πλύσιμο χεριών, μάσκα όπου χρειαστεί κ.ά.), είτε ανήκεις σε ευπαθή ομάδα είτε όχι, μετέχοντας στη συλλογική προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Και αυτό επειδή μέχρι τώρα ρουφούσαμε με ευχαρίστηση τα θετικά της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή το να δουλεύεις με Skype από την άλλη άκρη του κόσμου, το να αγοράζεις καθημερινά προϊόντα που έρχονται από την Κίνα σε φτηνές τιμές (αγνοώντας συνειδητά την όποια αρνητική μακροοικονομική πλευρά), το να πετάγεσαι διημεράκι στο Μιλάνο κ.λπ. Ακριβώς αυτές οι παγκοσμιοποιημένες συνθήκες ζωής επιτρέπουν και σε έναν ιό να ταξιδέψει με one way ticket από την Κίνα στην Ελλάδα μέσα σε μερικές εβδομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσέχεις (συχνότατο πλύσιμο χεριών, μάσκα όπου χρειαστεί κ.ά.), είτε ανήκεις σε ευπαθή ομάδα είτε όχι, μετέχοντας στη συλλογική προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Από εκεί και πέρα, η ζωή στην Αθήνα συνεχίζεται... Και αυτό θα μεταφέρουμε στο έντυπο «αθηνόραμα» αλλά και στο www.athinorama.gr. Καθημερινά δίνουμε πληροφορίες για το πού μπορεί κάποιος να ξεσκάσει, να κάνει μια κοντινή εξόρμηση ή να δει μια ταινία στην τηλεόραση αλλά και οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει χαλάρωση σε μια εκ των πραγμάτων στρεσογόνα περίοδο. Βέβαια, κάποια από τα events και τις εκδηλώσεις που θα βρείτε, είτε κρατάτε ένα τέυχος στα χέρια σας ή τα διαβάζετε μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας, ενδέχεται να έχουν ακυρωθεί, καθώς αρκετές ήταν οι αναβολές που έφτασαν στα γραφεία μας επί του πιεστηρίου. Φρονίζουμε να κάνουμε συνεχή updates με τις νέες πληροφορίες που δεχόμαστε, οπότε καλό είναι να τσεκάρετε πριν από την έξοδό σας αν τελικά το event, η παράσταση ή η συναυλία της επιλογής σας θα γίνει ή όχι.

Τέλος, σας προτρέπω να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο πολύ ωραίο αφιέρωμα του Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλου, που βρίσκεται εδώ. Εκτός του ότι θα καλύψετε τα κενά σας στην κατηγορία ταινιών που αφορούν πανδημίες, θα διαπιστώσετε ότι στις περισσότερες από αυτές η ελπίδα ανατέλλει ύστερα από κάθε δυσκολία. Έτσι θα γίνει και τώρα...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο ρόλος της τέχνης στον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από τα έργα του Jan Vanriet

Η έκθεση "Παραπλανητικός Ήλιος" διοργανώνεται στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Βραβείου Θεοφανώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2022

Ανακάλυψε την τέχνη της μεταξοτυπίας μέσα από σεμινάρια

Ένα σεμινάριο για τις βασικές αρχές του τυπώματος με την τεχνική της μεταξοτυπίας, που απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόγραμμα Φιλοξενίας για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Η άλλη Αρκαδία" και την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Γεράσιμος Κανάκης επιχειρεί μια πνευματική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής

19 ελαιογραφίες σε καμβά παρουσιάζονται στην στην αίθουσα τέχνης Περί Τεχνών Καρτέρης.

Τα "ζαρωμένα πορτρέτα" του Αλέξανδρου Λάιου

Έργα μεικτής τεχνικής και μια σειρά γλυπτών παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

12 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Γιώργο Σεφέρη με μια έκθεση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο

Το νέο εγχείρημα του ΝΕΟΝ, "Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι", φέρνει το κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή και διπλωμάτη.

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.