Ο Πέτρος Θέμελης γράφει για την «Αρχαία Μεσσήνη»

Ένα νέο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν με την υπογραφή του Πέτρου Θέμελη, του αρχαιολόγου που αφιέρωσε τη ζωή του στην Αρχαία Μεσσήνη, είναι η αφορμή για να ταξιδέψουμε για μια ακόμα φορά ως εδώ.

Ο Πέτρος Θέμελης γράφει για την «Αρχαία Μεσσήνη»

Όσα και αν έχεις διαβάσει για την Αρχαία Μεσσήνη, τίποτα δεν σε προιδεάζει με αυτό που θα δεις όταν φτάσεις στο χώρο. Ένα απίστευτο αρχαιολογικό πάρκο, μοναδικό στην Ελλάδα που σε μαγεύει με την ομορφιά και την ιστορία του. Για να το δεις καλά, να το χορτάσεις, θα χρειαστείς περίπου τρεις ώρες αλλά ούτε στιγμή δεν θα βαρεθείς. Σε παίρνει μαζί της η δίνη της ιστορίας καθώς σου αφηγείται όλα όσα έζησε και είδε η πόλη που έκτισε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας το 369π.χ.

Έτσι, με την ίδρυση της αρχαίας Μεσσήνης ξεκινάει το βιβλίο του ο γνωστός αρχαιολόγος και αναστηλωτής της πόλης Πέτρος Θέμελης. Γνώστης άριστος της ιστορίας της περιοχής αλλά και εραστής της αρχαίας Μεσσήνης έχει τον τρόπο να σε ταξιδέψει μέσα από τις 144 σελίδες του βιβλίου σε κάθε στιγμή της μακραίωνης παρουσίας της στην περιοχή. Το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρεται στην έρευνα και για το πως όλα όσα ξέρουμε για την Μεσσήνη έφτασαν σε μας. Η πόλη έγινε γνωστή κυρίως από τον Παυσανία ο οποίος την επισκέφτηκε μεταξύ 155 και 160μ.χ, 530 δηλαδή χρόνια μετά τη ίδρυσή της, ενώ στη συνέχεια έφτασαν ως εδώ και οι ευρωπαίοι περιηγητές.

Το βιβλίο κοσμούν εξαιρετικές φωτογραφίες που αναδεικνύουν το μεγαλείο της Μεσσήνης αλλά και αρκετά σχεδιαγράμματα που μπορούν να σου φανούν χρήσιμα κατά την περιήγηση στο χώρο. Ξεχωριστά κεφάλαια φυσικά αποτελούν το Θέατρο (ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας) η Αγορά, τα Ιερά της, το φοβερό Στάδιο, το Γυμνάσιο και η Παλαίστρα, τα ταφικά μνημεία αλλά και τα οχυρωματικά έργα.

Η μεγαλοσύνη αυτού του αρχαιολογικού χώρου αναδεικνύεται εξαιρετικά μέσα από το βιβλίο του καθηγητή Θέμελη. Αλλά θα είναι ένα ακόμα βιβλίο για την ιστορία μας αν δεν το χρησιμοποιήσετε σαν αφορμή να έρθετε ως «προσκυνητές» ως εδώ.

i Πέτρος Θέμελης | Αρχαία Μεσσήνη | σελ.144 | Εκδόσεις Καπόν

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Alexandre Collet μοιράζεται οικογενειακές και προσωπικές αναμνήσεις από πάρτι

Στην παρουσίαση της έκδοσης "Μου/μας αρέσουν πολύ πολύ τα πάρτυ", ανασυντίθενται ιστορίες που αφηγούνταν η γιαγιά του συγγραφέα.

Οι "Μουσικοί Περίπατοι" της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Τα Κουιντέτα με πιάνο των Αντονίν Ντβόρζακ και Έρνε Ντοχνάνι που θα ακουστούν, μας μεταφέρουν στον εκφραστικό κόσμο του ύστερου ρομαντισμού.

ΕΜΣΤ: Τα αδέσποτα σκυλιά της Κωνσταντινούπολης και τα όρια σε φροντίδα και βία

Μία διάλεξη στο πλαίσιο της έκθεσης "Why Look at Animals? – Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή".

Ο Κώστας Τσαγγαρίδης 'ανοίγει' ξανά το ρομαντικό piano μπαρ του

Μετά τα αφιερώματα στον Φρανκ Σινάτρα, ο πιανίστας-τραγουδιστής υπόσχεται μια εμφάνιση γεμάτη έρωτα και μελωδία, υπό την ατμόσφαιρα ενός piano bar.

Η Σώτη Τριανταφύλλου συζητά με την Άννα Διαμαντοπούλου για την αέναη επιστροφή του φασισμού

Στο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία του φασισμού, ενώ επικεντρώνεται κυρίως στην περίπτωση της Ιταλίας.