Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (27/10-2/11)

Παραστάσεις από νέους δημιουργούς, ποίηση στο λεωφορείο του 040, δυνατά Halloween πάρτι και δωρεάν μουσειακό τουρ έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (27/10-2/11)

Δεκαέξι ομάδες από το χώρο των παραστατικών τεχνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για λίγες μέρες, με το δεύτερο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Ανοιχτές Πόρτες». Από την 1 έως τις 4 του Νοεμβρίου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει τις πόρτες του, φιλοξενώντας παραστάσεις θεάτρου, χορού και performance, με το «Σώμα. Ιερογλυφικό» να σηκώνει τη φεστιβαλική αυλαία στην κεντρική σκηνή (1/11, 6 μ.μ.) που ακολουθά τις διαδοχικές μεταμορφώσεις του γυναικείου μέσα από την αναμέτρηση μίας γυναίκας με την ασθένεια. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

«Οι γυναίκες παραμένουν και σήμερα μειονότητα στην πολιτική ζωή αλλά παρόλα αυτά προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική με όποιον τρόπο μπορούν και να συμμετάσχουν στην λήψη αποφάσεων με ίσους όρους.» Υπό τον τίτλο «Γυναίκες & Πολιτική», η Ταινιοθήκη της Ελλάδας διοργανώνει ένα διήμερο (2-3/11) με προβολές και συζητήσεις σχετικά με το θέμα. Προσπάθειες γυναικών από διάφορες χώρες σηκώνουν αυλαία με το ντοκιμαντέρ «Μικαέλ Ζαν: Μια αφοσιωμένη γυναίκα» (2/11, 6 μ.μ.), σκηνοθεσίας Ζαν Ντανιέλ Λαφόντ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (27/10-2/11) - εικόνα 1

Ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργης Χριστοδούλου που έχει συνδεθεί με την Αρλέττα αλλά και παλαιότερα μουσικά ρεύματα της χώρας, μπαίνει για μια βραδιά σε ρόλο σύγχρονου παραμυθά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ, ο Φάρος γεμίζει με τραγούδια από την εποχή του μεσοπολέμου, ενώ ο ερμηνευτής συμπληρώνει τη μουσική διαδραστική παράσταση με πληροφορίες από την κάθε ιστορία του τραγουδιού. Ποιο ήταν το πρώτο τραγούδι που έγραψε και τραγούδησε γυναίκα στην Ελλάδα; Γιατί έκλεισε η Μάντρα του Αττίκ το 1940; Πώς μια pop επιτυχία της εποχής έγινε το γνωστό σε όλους «Κορόιδο Μουσολίνι»; Μαζί με τα τραγούδια και την αφήγηση του Χριστοδούλου, ο Χάρης Σταυρακάκης στο πιάνο και το ακορντεόν και ο Κώστας Κλάγκος στο κοντραμπάσο συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα.

Οι μηνιαίοι Αναγεννησιακοί Εσπερινοί επιστρέφουν αυτήν την Κυριακή (28/10) στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα). Η μοναδική σχολή αναγεννησιακής πολυφωνίας στη χώρα, Schola Cantorum Sancti Pauli, υπό τη διεύθυνση του Ιάσονα Μαρμαρά, αναβιώνει έργα των William Byrd, Thomas Tallis, Nicholas Strogers κ.α. στο 19ο χορωδιακό Αναγεννησιακό Εσπερινό, ακολουθώντας το τυπικό της λειτουργίας που διαβάζει ο ιερέας και η χορωδία χωρία από τις γραφές. Οι εσπερινοί γίνονται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά με ελληνικές μεταφράσεις των κειμένων.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (27/10-2/11) - εικόνα 2

Μπορεί μια κυριακάτικη 28η Οκτωβρίου να θλίβει τους απανταχού εργαζόμενους, αλλά χαροποιεί κάθε φιλότεχνο περιπατητή. Για ακόμη μία χρονιά, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Αθήνας ανοίγουν ελεύθερα τις πόρτες τους και γιορτάζουν την εθνική εορτή, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον πλούτο τους. Ανάμεσα στα ραντεβού που ξεχωρίζουν, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τιμά τις προσωπικότητες που προστάτευσαν τις αρχαιότητες κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου με μία διήμερη γιορτή, ενώ το Μουσείο Ακρόπολης διοργανώνει ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «από την απαγορευμένη πόλη αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong».

Η καλλιτεχνική δραστηριότητα 180 Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών της έντεχνης (λόγιας) μουσικής, στην περιφέρεια της βαλκανικής χερσονήσου, από τις αρχές του 17ου, έως και τον 20ό αι., έρχεται σε μία διάλεξη στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», στον Μέγαρο Μουσικής. Ο μουσικογράφος-κριτικός-συγγραφέας Θωμάς Ταμβάκος μιλάει τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου (7 μ.μ.) με τίτλο «Έλληνες μουσουργοί των Βαλκανίων. 17ος – 20ός αι.», αποτυπώνοντας τον καρπό πολυετούς, ενδελεχούς και κοπιώδους έρευνας της ερευνητικής ομάδας Κωνστάντζου-Ταμβάκου-Τρικούπη. Μετά την ομιλία θ’ ακολουθήσει συναυλία με την πιανίστα Αγγέλικα Παπανικολάου, η οποία θα ερμηνεύσει –σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση- έξι έργα ισάριθμων ομογενών μουσουργών από τη Ρουμανία (Ντίνου Λιπάττι, Λουκρητίας Μπουραντά και Κωνσταντίνου Νοτταρά), την Κροατία (Μπόρις Παπαντόπουλο), τη Σερβία (Αλεκσάνταρ Μορφίδης) και τη Βουλγαρία (Παναγιώτης Πίπκοβ).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (27/10-2/11) - εικόνα 3

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα «Ποίηση On the road» που διασπείρει την ποίηση σε όλη την πόλη, νέοι ποιητές διαβάζουν και συζητούν την εποχή τους, την Πέμπτη 1η του Νοεμβρίου. Στην αφετηρία του λεωφορείου 040, που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά, στην Ακτή Μιαούλη, οι Μαρία Κουλούρη, Μαργαρίτα Τσουλουχά και Νίκος Κουτσοδόντης διαβάζουν τα ποιήματά τους εν κινήσει (12 μ), μέσα στο λεωφορείο στη διαδρομή προς Αθήνα, ενώ ο Δημήτρης Βασιλάκης αυτοσχεδιάζει μουσικά με το σαξόφωνό του. Επίσης, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, οι ποιητές Παπαγεωργίου, Αλέκος Λούντζης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ελένη Ντούξη, Παυλίνα Μάρβιν και Νίκος Κουτσοδόντης συζητούν για την Ποίηση και Πολιτική.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (27/10-2/11) - εικόνα 4

Μια από τις πιο δημοφιλείς γιορτές της παγκόσμιας κουλτούρας, το Halloween, γιορτάζει την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, ξορκίζοντας το κακό με πάρτι που απλώνονται σε όλο το Δυτικό κόσμο, και φυσικά στην Αθήνα. Με ελεύθερη είσοδο, το ιστορικότερο Halloween party της πόλης εκπέμπει στο Cantina Social, με το «All Things Dark» να ντύνει το σκοτεινό αίθριο στα κόκκινα του αίματος, το 6 d.o.g.s. συγκεντρώνει το ενδιαφέρον με το «Spooktacular Halloween», που θα δει τις #μόνο_ντέκα (οι δημοσιογράφοι Φιλίππα Δημητριάδη και Ζωή Παρασίδη) και την remixer Matina Sous Pous να εναλλάσσουν μουσικές, ενώ το Ρομάντσο μπαίνει στα χωράφιια του «Twin Peaks».

Εάν σκέφτεστε να μπείτε στον κόσμο της φωτογραφίας, το Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Εξαρχείων (Τσαμαδού 9), σας περιμένει. Σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ, εναλλακτικές προοπτικές καλλιτεχνικής έκφρασης προσφέρονται δωρεάν με στόχο την ανάπτυξη και την καλλιέργεια δεξιοτήτων. Με διάρκεια εννέα μήνες, το εργαστήριο φωτογραφίας απευθύνεται σε όσους θέλουν να θέσουν εικαστικά ερωτήματα με φωτογραφική διάλεκτο, ξεκινώντας από εισαγωγικά σεμινάρια (ιστορία φωτογραφίας, οπτική αντίληψη κοκ) ενώ στη συνέχεια θα δοθεί έμφαση στην τεχνική της φωτογραφίας, λήψη (φωτογραφικές μηχανές, φακοί, διάφραγμα και βάθος πεδίου κοκ). Τα μαθήματα ξεκινάνε στις 13 Νοεμβρίου ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ανοικτές μέχρι 9 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
09/05/2024

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.

Χρίστος Δήμας: ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για τη "Δημιουργική Ελλάδα", το Ακροπόλ, την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό

Στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη, με αφορμή και το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για την πρόκληση του να αυξήσουμε την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο, το Ακροπόλ και τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνών.

"Fluidity": Η Μαρία Μπουρμπού και ο Διονύσιος Παππάς διατρέχουν τα πεδία της πραγματικότητας και της φαντασίας

Ο ένας ασχολείται με αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία και βίντεο και ο άλλος με περίπλοκα σχέδια με μολύβι πάνω σε ξύλινα γλυπτά.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.