8 βιβλιο-προτάσεις ιδανικές για θερινές αναγνώσεις

Επειδή το καλοκαίρι είναι ευτυχώς ακόμα μπροστά μας, επιλέγουμε ορισμένα από τα εξαιρετικά βιβλία της πρόσφατης εκδοτικής σοδειάς ως παρέα στα κοντινά και μακρινά ταξίδια των διακοπών.

8 βιβλιο-προτάσεις ιδανικές για θερινές αναγνώσεις

Επειδή το καλοκαίρι είναι ευτυχώς ακόμα μπροστά μας, επιλέγουμε ορισμένα από τα εξαιρετικά βιβλία της πρόσφατης εκδοτικής σοδειάς ως παρέα στα κοντινά και μακρινά ταξίδια των διακοπών.

Φόβος

8 βιβλιο-προτάσεις ιδανικές για θερινές αναγνώσεις - εικόνα 1

Dirk Kurbjuweit
Μτφ. Π. Δηράνη, Κ. Λάμψα
Εκδ. Ποταμός

Τιμή: € 16,00
Η ιστορία αρχίζει με το παράδοξο μιας ακραίας πράξης που φαίνεται να υπερβαίνει κατά πολύ τις περιστάσεις, ακόμα και αν αφήσουμε τη φαντασία μας να καλπάσει προς τις ανεξέλεγκτες εκδοχές τους. Αυτό είναι ταυτόχρονα και το κύριο συστατικό της αφήγησης, μιας διαδικασίας σταδιακού αυτόεγκλωβισμού, ακριβώς όπως η κάθε κίνηση απεγκλωβισμού από την κινούμενη άμμο οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Η ηθική ταύτιση, η αμφιθυμία προς τον αφηγητή και η σχέση θύτη-θύματος παραμένουν, μέσα από διάφορες διαδρομές κοινωνικής και φιλοσοφικής υφής, βασανιστικά μετέωρες μέχρι την τελευταία λέξη.

Ο αχυρώνας φλέγεται

8 βιβλιο-προτάσεις ιδανικές για θερινές αναγνώσεις - εικόνα 2

Ουίλλιαμ Φώκνερ
Μτφ. Γ. Παλαβός
Εκδ. Κίχλη

Τιμή: € 10,00
Σε ένα πρώτο επίπεδο το διήγημα μπορεί να διαβαστεί ως μια συγκλονιστική ιστορία ενηλικίωσης στο σκληρό και βίαιο πατρικό και κοινωνικό σύμπαν του αμερικάνικου Νότου της Ανασυγκρότησης. Σε ένα δεύτερο, πρόκειται για την προσπάθεια του νεαρού ήρωα να «αποδράσει» από «τη διαγραφόμενη τάξη του κόσμου του», υπακούοντας στις δικές του αξίες της «αλήθειας και της δικαιοσύνης». Όπως διαβάζουμε και στο ιδιαίτερα κατατοπιστικό επίμετρο, το διήγημα αποτυπώνει το βαθύτερο ενδιαφέρον του Φώκνερ για «τα προβλήματα του ανθρώπινου ψυχικού κόσμου που βρίσκεται σε μάχη με τον εαυτό του».

Ο πρώτος σταθμός: 30 ιστορίες

8 βιβλιο-προτάσεις ιδανικές για θερινές αναγνώσεις - εικόνα 3

Συλλογικό έργο
Εκδ. Μεταίχμιο
Τιμή: € 12,20
Τριάντα συγγραφείς και άνθρωποι του βιβλίου που γνωρίζουμε μέσα από μυθιστορήματα, δοκίμια, κριτικές και άρθρα συμμετέχουν σε αυτόν τον συλλογικό τόμο με αφορμή τα 30 χρόνια του σταθμού 9,84. Η κάθε ιστορία είναι ξεχωριστή αλλά οι συγγραφείς «συναντιούνται» στο κοινό έδαφος της μαγείας των βιβλίων και του ραδιοφώνου. Όπως κάθε συλλογικός τόμος, αποτελεί και μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας και χαρτογράφησης του μαγικού κόσμου της αφήγησης και της μυθοπλασίας.

Πολύ μακριά απ’το σπίτι

8 βιβλιο-προτάσεις ιδανικές για θερινές αναγνώσεις - εικόνα 4

Πίτερ Κάρεϊ
Μτφ. Α. Μαντόγλου
Εκδ. Ψυχογιός

Τιμή: € 13,99
Το βιβλίο του βραβευμένου Πίτερ Κάρεϊ προσεγγίζει, μέσα από τον περίφημο αγώνα αυτοκινήτου Redex Reliability του ‘50, τα σκοτεινά σημεία της ιστορίας της Αυστραλίας, ειδικά σε ό,τι αφορά το παρελθόν της χώρας και τη διαμόρφωση της σημερινής της ταυτότητας, μια ισορροπία μεταξύ «αλήθειας και μυστικών» σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της βρετανικής αποίκισης στους Αβορίγινες (η επίσημη δήλωση μετάνοιας προς τους Αβορίγινες ήρθε το 2008 από τον τότε πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ). Το ζήτημα της αναμέτρησης μιας χώρας με το παρελθόν, διαδικασία που συχνά οδηγεί σε επώδυνες αναθεωρήσεις σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, αποτελούσε για καιρό ένα είδος καθήκοντος για τον ίδιο το Κάρεϊ, όπως είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του. Έχει χαρακτηριστεί ένα από τα καλύτερα βιβλία του συγγραφέα.

Τα ουγγρικά ψάρια

8 βιβλιο-προτάσεις ιδανικές για θερινές αναγνώσεις - εικόνα 5

Γιάννης Πλιώτας
Εκδ. Διόπτρα
Τιμή: € 12,20
Ένα θρίλερ με γρήγορους ρυθμούς που ξεκινά από μια «καταστροφική αλληλουχία γεγονότων» με θίασο ένα πλήθος αλλόκοτων, ετερόκλητων, «δυσπροσδιόριστων», απροσάρμοστων ή σολιψιστικά συμφιλιωμένων χαρακτήρων που προτιμούν «επιμελώς παρηκμασμένα ροκάδικα». Όλοι τους, με τον τρόπο τους, άνθρωποι του πνεύματος, ή, ανάλογα με τα πάθη της στιγμής, του βλέμματος. Από τις πρώτες σελίδες στάζει χιούμορ, αυτοσαρκασμό (ακόμα και στο επίπεδο της ίδιας της γραφής) και περάσματα που καυτηριάζουν διάφορα πτυχές της καθημερινότητας και της επιτήδευσης που σίγουρα έχουμε παρατηρήσει και υποστεί, χωρίς απαραιτήτως να μπορούμε να εντοπίσουμε την αθεράπευτα κωμική τους όψη.

Τεστ Δεξιοτήτων

8 βιβλιο-προτάσεις ιδανικές για θερινές αναγνώσεις - εικόνα 6

Alejandro Zambra
Μτφ. Α. Κυριακίδης
Εκδ. Ίκαρος

Τιμή: € 12,00
Όλοι θυμούνται τη σταδιακή αποσύνθεση της γνώσης και την μετατροπή της σε ένα συνονθύλευμα γεγονότων που επιφέρουν τα τεστ, τα διαγωνίσματα, λίγο πολύ οποιαδήποτε συνθήκη αναπαραγωγής των όσων έχουμε μάθει υπό συνθήκες αφύσικα στατικής πίεσης: κολλημένοι σε μια καρέκλα, με τον χρόνο να στάζει εις βάρος μας, το μυαλό μετατρέπεται σε καυτό χυλό. Εμβόλιμες σκέψεις, παντελώς άσχετες με την περίσταση, εμφανίζονται και στην συνέχεια εξαϋλώνονται, ρίχνοντας τη σκιά τους πάνω σε ένα νου που πασχίζει να ανασύρει την κατάλληλη απάντηση – ή έστω μια απάντηση που πληροί τις προϋποθέσεις μιας ευπρεπούς ήττας.

Μεσημέρι στο Παρίσι, πρωί στο Σικάγο

8 βιβλιο-προτάσεις ιδανικές για θερινές αναγνώσεις - εικόνα 7

Ντάγκλας Κάουι
Μτφ. Θ. Σκάσσης
Εκδ. Κριτική

Τιμή: € 16,00
Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί μονορούφι, όπως ακριβώς οι δυο πρωταγωνιστές του, του συγγραφέα Νέλσον Όλγκριν και της φιλοσόφου Σιμόν ντε Μπωβουάρ, έπιναν το πρώτο τους μπέρμπον προσπαθώντας να βρουν ένα κοινό σημείο αναφοράς στο μπαρ του πολυτελούς Πάλμερ Χάουζ στο Σικάγο. Εκείνος δεν φαίνεται ακριβώς σίγουρος για τους λόγους της συνάντησης τους, ωστόσο υποψιάζεται μια απόπειρα προξενιού από κοινή τους φίλη. Εκείνη, με την επιπλέον κομψότητα της γαλλικής προφοράς και την ευθύτητα που απαιτεί το μεταξύ τους πολιτισμικό κενό, του δηλώνει ότι θέλει να γνωρίσει τις «γειτονιές όπου μένουν πραγματικοί άνθρωποι». Είναι η αρχή του ταραχώδους έρωτα της φιλοσόφου με τον Όλγκριν. Την ίδια στιγμή είναι και μια μελέτη της απόστασης μεταξύ «αυτού που έγινε και αυτού που θα μπορούσε να γίνει», όπως περιγράφει ο Douglas Cowie ένα από τα βασικά κίνητρα του βιβλίου του.

Των αντιθέτων διάλογοι και με τον ανήλεο χρόνο

8 βιβλιο-προτάσεις ιδανικές για θερινές αναγνώσεις - εικόνα 8

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
Εκδ. Καστανιώτη
Τιμή: € 8,48
Από τον διάλογο μεταξύ αντιθέτων, υπό το καθεστώς του δυνάστη χρόνου, διαφαίνονται με καθαρές γραμμές οριοθέτησης αλλά και συνάφειας οι σχέσεις μεταξύ ασχήμιας και ομορφιάς, του ονείρου της νύχτας και του ονείρου της ημέρας, της ποίησης και της πρόζας, της δημιουργίας και της επανάληψης. Στον διάλογο αυτόν υπάρχει μια περιρρέουσα ανησυχία για την «ακινητοποιημένη» πραγματικότητα, την «κατασκευασμένη οπτική» καθώς και έναν άλλο δυνάστη, την τεχνολογία: «Αλλά εκείνο που πραγματικά με αγχώνει είναι η εποχή που ζούμε. Ποιος θα το φανταζόταν: τώρα βασιλεύεις εσύ με υποστηρικτή και προστάτη το μηχάνημα», εξομολογείται η Δημιουργία στην Επανάληψη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανακάλυψε την τέχνη της μεταξοτυπίας μέσα από σεμινάρια

Ένα σεμινάριο για τις βασικές αρχές του τυπώματος με την τεχνική της μεταξοτυπίας, που απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2022

Πρόγραμμα Φιλοξενίας για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Η άλλη Αρκαδία" και την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Γεράσιμος Κανάκης επιχειρεί μια πνευματική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής

19 ελαιογραφίες σε καμβά παρουσιάζονται στην στην αίθουσα τέχνης Περί Τεχνών Καρτέρης.

Τα "ζαρωμένα πορτρέτα" του Αλέξανδρου Λάιου

Έργα μεικτής τεχνικής και μια σειρά γλυπτών παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

12 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Γιώργο Σεφέρη με μια έκθεση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο

Το νέο εγχείρημα του ΝΕΟΝ, "Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι", φέρνει το κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή και διπλωμάτη.

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.

"Ο κήπος" του Μανώλη Μπαμπούση είναι ένα καυστικό σχόλιο για την καταναλωτική κοινωνία

Ένα πολυμεσικό έργο στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.