Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα συνέβαινε αν οι πρωταγωνιστές του δελτίου των οκτώ σε κοίταζαν κατάματα; (18-24/6)

Η βίντεο-εγκατάσταση «Τοπία ενοχής» έρχεται από τον Ολλανδό Ντρις Βερχούφεν στο ΕΜΣΤ και άλλες επτά εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτήν την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα συνέβαινε αν οι πρωταγωνιστές του δελτίου των οκτώ σε κοίταζαν κατάματα; (18-24/6)

Snowlion

Το εναρκτήριο βήμα της στην εικαστική σκηνή της πόλης κάνει η γκαλερί «Rodeo», ο νέος χώρος σύγχρονης τέχνης στον Πειραιά που αυξάνει κατά έναν τους δημιουργικούς θύλακες της Σύλβιας Κούβαλη. Στην ίδια γραμμή με την ομώνυμη γκαλερί στο Λονδίνο (που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη το ’07), το νέο παραθαλάσσιο art space επικεντρώνεται σε «ζητήματα φύλου, ταυτότητας και κοινωνικού μυστικισμού», με το πρώτο ραντεβού να σημειώνεται με την ατομική έκθεση του Αμερικάνου ζωγράφου Leidy Churchman, από τις 18 Ιουνίου (12 μ.μ.). Ο τριανταεννιάχρονος διεμφυλικός καλλιτέχνης είχε επιλεχθεί για το Rijksakademie Residency το 2011 και έχει συμμετάσχει σε μουσειακές εκθέσεις στην Αμερική και την Ευρώπη, ενώ έργο του βρίσκεται στη συλλογή του μουσείου Whitney. Οι πίνακές του έχουν αναφορές από την αμερικάνικη πριμιτιβιστική ζωγραφική ως αυτό που ο ίδιος έχει αποκαλέσει «την εκπληκτική αυλή με τα σκουπίδια της σύγχρονης κουλτούρας» και συχνά εστιάζουν στον φυσικό και ζωικό κόσμο.

i Πολυδεύκους 41, Πειραιάς,18/6-2/9, Πέμ.-Σάβ.: 12 μ.-7 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.


Jenny Saville

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα συνέβαινε αν οι πρωταγωνιστές του δελτίου των οκτώ σε κοίταζαν κατάματα; (18-24/6) - εικόνα 1
Πίνακας της Jenny Saville

Από τα εντυπωσιακά γυναικεία γυμνά που είχε παρουσιάσει στην πτυχιακή της εργασία στη Γλασκώβη το ’92 μέχρι τους πιο πρόσφατους πίνακές της, το έργο της διεθνώς αναγνωρισμένης Jenny Saville φιλοξενείται για όλο το καλοκαίρι στο χώρο της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου στο Μαρούσι. Από αυτήν την Τετάρτη (20/6), η υλικότητα του σώματος, οι αναζητήσεις γύρω από την ταυτότητα και το φύλο, οι εμπειρίες που αποκόμισε δίπλα σε ένα πλαστικό χειρουργό εν ώρα εργασίας και ένα ειδικό close up στο ανθρώπινο κεφάλι… Το αφιέρωμα στη Βρετανίδα εικαστικό ενώνει αφηρημένη και παραστατική ζωγραφική, σε ένα υβρίδιο με έντονα συναισθήματα και μεταφεμινιστικές προεκτάσεις που δεν πρέπει να χάσεις. Η έκθεση ανοίγει για το κοινό στις 18 Ιουνίου και έχει επίσημα εγκαίνια στις 20 (6 μ.μ.).

i Λεωφόρος Κηφισίας Μαρούσι, 2108090566, 20/6-Απρίλιος 2019, Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.


Κώστας Βαρώτσος 2008-2018

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα συνέβαινε αν οι πρωταγωνιστές του δελτίου των οκτώ σε κοίταζαν κατάματα; (18-24/6) - εικόνα 2
Κ.Βαρώτσος, Χωρίς τίτλο, 2018, γύψος και γυαλί, ύψος 0,70 x 0,50 μ., μήκος 1,25 μ.

Καθηγητής στη Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με δράσεις σε αμέτρητες Μπιενάλε και επηρεασμένος τόσο από τα αρχαιοελληνικά ιδεώδη όσο και από τα εικαστικά ρεύματα της Ιταλίας του ’70, ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος είναι ένας από τους λίγους σύγχρονους καλλιτέχνες που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στο δημόσιο χώρο (Ελλάδα,, Ελβετία, ΗΠΑ, Κύπρο, Ιταλία κά). Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ο καλλιτέχνης δημιουργεί σε ένα απομονωμένο ατελιέ στην Αίγινα, με θέα τα μικρά νησάκια του Αργοσαρωνικού, έργα από τα οποία συγκεντρώνει μερικά (πολλά για πρώτη φορά) στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Με εγκαίνια την Πέμπτη 21 του μηνός (8 μ.μ.), μνημειακά έργα απλής φόρμας και αρχιτεκτονικής αρμονίας, όπως ο «Νάρκισσος» με τις πολυεπίπεδες ανακλάσεις ή το πολύπτυχο «Ευρώπη» με τις ζωγραφικές επεκτάσεις πάνω στο γλυπτό, ξεδιπλώνουν τον τρισδιάστατο κόσμο του δημιουργού.

i Βασ.Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, 2103611206, 20/6-21/10, Δευτ.-Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Γενική είσοδος: 7 €, Μειωμένο εισίτ.:4€.


Τοπία ενοχής

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα συνέβαινε αν οι πρωταγωνιστές του δελτίου των οκτώ σε κοίταζαν κατάματα; (18-24/6) - εικόνα 3
Φωτογραφία: ©Kevin McElvaney

Στο πλαίσιο της ενότητας του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018, «Άνοιγμα στην πόλη», μία μεγάλης κλίμακας βίντεο εγκατάσταση έρχεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δια χειρός του Ολλανδού καλλιτέχνη Ντρις Βερχούφεν (τον θυμόμαστε από την παρέμβασή του στο περσινό Fast Forward Festival). Μέσα σε έναν κόσμο πλημμυρισμένο από ειδήσεις και πληροφορίες, εικόνες φτώχειας και απόγνωσης, το πρώτο επεισόδιο από τη σειρά του εικαστικού αντιστρέφει το τηλεοπτικό βλέμμα προς τα μέσα. Με άλλα λόγια, τι θα συνέβαινε αν οι πρωταγωνιστές του βραδινού δελτίου ειδήσεων μάς αντιγύριζαν το βλέμμα; Η σχέση ανάμεσα σε αυτούς που είναι θεατές και σε αυτούς που γίνονται θεάματα επανεξετάζεται από άλλη οπτική και γεννά ερωτήματα εγγύτητας, συναισθηματικής ενσυναίσθησης και προσωπικής ευθύνης.

i Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ), 24/6-3/7, 2111019009, 14/6-1/7, Τρ.-Κυρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ, είσοδος ελεύθερη.


Between Friends

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα συνέβαινε αν οι πρωταγωνιστές του δελτίου των οκτώ σε κοίταζαν κατάματα; (18-24/6) - εικόνα 4
Ζωγραφικό Έργο του Νεκτάριου Κοντοβράκη

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος ανασύρει εικόνες από την παιδική του ηλικία, η Λυδία Βενιέρη από το περιβάλλον –το φυτικό και τοπ ζωικό–, ο Κωστής Γεωργίου από χορευτικά/ακροβατικά περφόρμανς, η Βένια Δημητρακοπούλου από το γυμνό γυναικείο σώμα και ο Νεκτάριος Κοντοβράκης από οικόσιτα ζώα. Πέντε γλύπτες συναντιούνται για μια έκθεση «Μεταξύ Φύλων», με κάποια ζωγραφικά έργα να συμπληρώνουν το αφήγημα του έργου τους, έως τις 23 του μηνός, στο i-D ProjectArt. Οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Ξανθάκου.

i Κανάρη 12, Κολωνάκι, 2103221801, έως 23/6, Δευτ., Τετ., Σάβ.: 10 π.μ.-7 μ.μ., Τρ., Πέμ., Παρ.: 10 π.μ.-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


a 3 women circuit

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα συνέβαινε αν οι πρωταγωνιστές του δελτίου των οκτώ σε κοίταζαν κατάματα; (18-24/6) - εικόνα 5
Σοφία Παπαπολύζου - Justyna Borucka - Αναστασία Παπαλεωνίδα - Πούντζα

Τρεις νέες εικαστικοί που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, η Justyna Borucka από τη Βαρσοβία, η Αναστασία Παπαλεωνίδα – Πούντζα από την Πάτρα και η Σοφία Παπαπολύζου από την Αθήνα, φιλοξενούνται στο χώρο τέχνης MatchPoint Arts N’ More, σε ένα εικαστικό μάγμα διαφορετικών δημιουργικών κατευθύνσεων. Μέχρι τις 30 του μηνός, υλικά όπως ο γύψος, το ξύλο, το κόκαλο και το χρώμα υψώνουν τρία παράλληλα εικαστικά σύμπαντα –καταφύγια σκέψης και εσώτερης αναζήτησης για την κάθε μία ξεχωριστά.

i Αινιάνος 1, Πλατεία Βικτωρίας, έως 30/6, Δευτ.-Σάβ.: 12 μ.-3 μ.μ. & 5-8 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.


Πρώτη Ελληνική Διοργάνωση Ευρωπαϊκής Τέχνης Ναΐφ

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα συνέβαινε αν οι πρωταγωνιστές του δελτίου των οκτώ σε κοίταζαν κατάματα; (18-24/6) - εικόνα 6
Ρούλη Μπούα - Ερωτόκριτος

Ακολουθώντας τα αντίστοιχα εκθεσιακά εγχειρήματα της Ευρώπης, η επιμελήτρια Ίρις Κρητικού και η Ελληνίδα ζωγράφος ναΐφ Ρούλη Μπούα φέρνουν μετά από δύο χρόνια προσπάθειας μία ομαδική έκθεση αφιερωμένη στην τέχνη με την χαρακτηριστική παιδική απλότητα στην ύλη και το περιεχόμενο. Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, δώδεκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα καθώς και δεκαοκτώ καλλιτέχνες από την υπόλοιπη Ευρώπη έρχονται στο Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή και αποτυπώνουν εικόνες παράδοσης, καθημερινότητας στην ύπαιθρο, μύθων και λαϊκών αφηγήσεων, φιλοδοξώντας να δημιουργηθεί ένα νέο σημείο αναφοράς, εικαστικής συναλλαγής και εξέλιξης.

i Κασσαβέτη 18, Κηφισιά, 2108019975, έως 4/7, Τρ.-Σάβ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.


floating within

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα συνέβαινε αν οι πρωταγωνιστές του δελτίου των οκτώ σε κοίταζαν κατάματα; (18-24/6) - εικόνα 7
Εύα Μήταλα - Μεταξοτυπία

Μεταξοτυπία σε χαρτί ή βαμβάκι, ποιητική αφαίρεση και διαισθητική προσέγγιση. Η Εύα Μήταλα παρουσιάζει στον πρώτο όροφο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα τη δεύτερη ατομική της έκθεση, μέχρι τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου –έργα εμπνευσμένα από την παρατυπία, το λάθος, το ημιτελές. Τρύπες, λεκέδες, μπαλώματα, η πραγματική φθορά των οργανικών υλικών γίνονται η αφορμή για να δούμε τις δικές μας ασυνέχειες, να νιώσουμε την αλλαγή.

i Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι, 2106439466, έως 28/7, Τρ.-Πέμ.: 1-8 μ.μ., Τετ., Παρ,: 3-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.