
Το 2ο Arch Points μας αφήνει να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στα σχέδια 37 νέων αρχιτεκτόνων που σκοπεύουν να ομορφύνουν την Αθήνα.

Μια εναλλακτική περιήγηση σε επτά περιοχές του κέντρου της Αθήνας ετοιμάζει για 2η χρονιά το Arch Points, που μας παρουσιάζει 15 διαφορετικά αρχιτεκτονικά γραφεία – χώρους, όπου ιδέες αποτυπώνονται στο χαρτί και γίνονται πράξη.
Τα 15 αρχιτεκτονικά γραφεία του Arch Points 2017
Από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ., 37 νέοι αρχιτέκτονες μας περιμένουν στα γραφεία τους για να γνωρίσουμε τους ίδιους αλλά και τις «μικρές ψηφίδες» τους, οι οποίες αποτελούν τον κεντρικό θεματικό άξονα της φετινής δράσης. Τι είναι όμως αυτές οι ψηφίδες; Είναι οι ιδέες τους, οι προτάσεις μικρής κλίμακας που αν ενωθούν αλλάζουν το σκηνικό της καθημερινότητάς μας και δημιουργούν μια νέα ψηφιδωτή εικόνα που ομορφαίνει το κέντρο της πόλης.
Για τρεις μέρες λοιπόν, από την Κυψέλη έως το Κολωνάκι κι από τα Εξάρχεια έως το Παγκράτι, οι 5 ξεναγήσεις αλλά και το αστικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού που στήνεται στις γειτονιές του κέντρου μας προσφέρουν μία νέα αρχιτεκτονική ματιά σε μια… εν δυνάμει Αθήνα.
Πρόγραμμα τριημέρου
Την Παρασκευή 9/6 στις 8 μ.μ., μία από τις ψηφίδες του δημόσιου χώρου της Αθήνας, η πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, θα φιλοξενήσει το opening του τριημέρου όπου θα πραγματοποιηθεί σύντομη παρουσίαση των φετινών συμμετεχόντων γραφείων και αρχιτεκτόνων - ξεναγών με παράλληλη προβολή. Στη συνέχεια, παρέα με τις μπίρες της Noctua το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους συμμετέχοντες.
Διαδρομή 1: Kυψέλη
«Οι παράδοξες αυλές της πολυκατοικίας στην Κυψέλη»

Από τις Αναστασία Κουτουμάνου και Αγγελική Λατάνη. Η ξενάγηση με γνώμονα τη θεματική του Arch Points 2017 που προσανατολίζεται στην μικρή κλίμακα της γειτονιάς και των δημόσιων χώρων, επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα στα μικρά σημεία ενδιαφέροντος που κρύβει το οικοδομικό τετράγωνο και οι πολυκατοικίες της Κυψέλης. Φεύγοντας από τη μεγάλη εικόνα της πόλης, που ο όγκος του λευκού τσιμέντου των πολυκατοικιών με τη στιβαρότητα και την επαναληψιμότητά του επιβάλλεται και σαρώνει, βρίσκουμε μια πολυποίκιλη και έντονη ζωτικότητα μέσα από ασήμαντα, για κάποιους, στιγμιότυπα της πόλης. Μια ζωτικότητα που εντοπίζεται αποσπασματικά, σαν σε μικρές ψηφίδες, κάπου ανάμεσα στη σκληρότητα του χτισμένου και συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ενιαίου συνόλου. Τέτοιες ψηφίδες είναι τα παραφορτωμένα μπαλκόνια με τις γλάστρες, είναι οι ελάχιστες πρασιές επί του δρόμου με την άλλοτε οργιώδη και άλλοτε ασθενική βλάστηση, είναι οι αθέατες ταράτσες που όσο και αν δεν τις βλέπουμε και δεν τις χρησιμοποιούμε υπάρχουν και καρτερούν μια μελλοντική αξιοποίησή τους, είναι και οι κατακερματισμένοι ακάλυπτοι που ασφυκτιούν μέσα στις ελάχιστες διαστάσεις τους. Μέσα από τέτοια μικρά και μεγάλα στιγμιότυπα της γειτονιάς της Κυψέλης δίνεται η αφορμή για ενδιαφέρουσες προεκτάσεις και αφηγήσεις.
Aφετηρία διαδρομής: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Κυψέλης
11 π.μ. - 12.30 μ.μ. (Σάββατο & Κυριακή)
Γραφεία : Cadu, Άνδρου 8 & Δροσοπούλου, Κυψέλη
Διαδρομή 2: Εξάρχεια
«PARK-ING: δίνοντας νέο νόημα από τα κάτω στις λέξεις και το χώρο»

Από τις Κατερίνα Ζαφειράκη και Ήρα Παπαδάκη. Παρεμβάσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με τους όρους των δημόσιων φορέων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, διαμορφώνουν διφορούμενες συνθήκες και αναγνώσεις για τις σύγχρονες πόλεις. Σχεδιαστικές πρακτικές που πολλές φορές έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή χώρων αποκομμένων από τη καθημερινότητα και τη δράση των κατοίκων. Παρ’ όλα αυτά ο χώρος και ειδικότερα το αστικό περιβάλλον είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής δυναμικής. Επομένως ποιά είναι τα νέα νοήματα που δίνονται στον αστικό χώρο όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι επεμβαίνουν και διαμορφώνουν τον αστικό ιστό της πόλης; Με έναν περίπατο από τη μεγάλη κλίμακα αστικού πρασίνου στο Πεδίον του Άρεως έως το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο της γειτονιάς των Εξαρχείων, η ξενάγηση θα επικεντρωθεί στους τρόπους οικειοποίησης και διαμόρφωσης του αστικού χώρου από τους κατοίκους. Μια νέα αντίληψη και ανάγνωσή του δημόσιου χώρου από την οπτική των κοινωνικών ομάδων και των κοινωνικών σχέσεων. Μια αναζήτηση σημείων της πόλης, ζωντανών κοινωνικών χώρων που διαμορφώνουν τους κατοίκους και συν διαμορφώνονται από αυτούς.
Αφετηρία διαδρομής: άγαλμα του Κωνσταντίνου, Πεδίον του Άρεως
11 π.μ. - 12.30 μ.μ. (Σάββατο & Κυριακή)
Γραφεία: En Route Architects, Χρύσανθου Σερρών 7Α
Διαδρομή 3: Iστορικό Tρίγωνο
«Επεμβαίνοντας στον δημόσιο χώρο - από τους πολίτες στην πολιτεία»

Από τους Μαρία Πετεινάκη, Γιώργο Κουρμαδά, Alternative Tours of Athens. Η βόλτα θα μας περιπλανήσει από διάφορα παραδείγματα αστικής επέμβασης εξετάζοντας την εξέλιξη των ιδεών περί πόλης. Ξεκινώντας από τον αρχικό σχεδιασμό του ιστορικού κέντρο, στα διάφορα στάδια εξέλιξής του. Το δίκτυο πεζοδρομήσεων που ξεκίνησε την δεκαετία του 70-90 άλλαξε ριζικά την όψη της πόλης. Θα δούμε πιο πρόσφατα παραδείγματα ιδιωτικών επεμβάσεων που έχουν αλλάξει το τοπίο και την νοοτροπία των ίδιων των πολιτών, αλλά και την αντιμετώπιση του Δήμου σε σχέση με αυτές. Θα μιλήσουμε για υλοποιημένες προτάσεις αλλά και σχέδια επί χάρτου που δεν προχώρησαν. Ποια η αντίδραση των πολιτών, ποιες λύσεις μέχρι στιγμής είχαν την μεγαλύτερη ανταπόκριση και επιρροή στην ζωή των Αθηναίων; Τι είναι αυτό που τελικά βελτιώνει την ζωή στην πόλη; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα προκύψουν και θα συζητηθούν στα πλαίσια αυτής της βόλτας.
Αφετηρία διαδρομής: Σύνταγμα - στο συντριβάνι της Ερμού
11 π.μ. - 1 μ.μ. (Σάββατο & Κυριακή)
Γραφεία: Βασίλης Ντόβρος, Πραξιτέλους 33, Εμπορικό Τρίγωνο
Μπίσκος Χάρης, Πρωτογένους 1, Μοναστηράκι
z level ,Κολοκοτρώνη 60, Αθήνα, Εμπορικό Τρίγωνο
Μάνης Θανάσης, Σκουζέ 5, Μοναστηράκι
The Lodger, Καρορη 1 & Αγ. Ειρήνης, Εμπορικό Τρίγωνο
Διαδρομή 4: Πανεπιστήμιο - Πλάκα - Φιλοπάππου
«Αθήνα, "τριμμένος κόσμος": Ηθελημένες και ασυναίσθητες χρήσεις του παρελθόντος στα κτίρια της πόλης»

Από τον Νίκο Μαγουλιώτης. Η διαδρομή θα διαρκέσει 2μιση ώρες και θα περάσει από διαφορετικά κτίρια και δημόσιους χώρους της Αθήνας, όπου γίνονται διαφορετικές χρήσεις διαφορετικών περιόδων της αρχιτεκτονικής ιστορίας, από το Κλασσικό, στο Βυζαντινό και από εκεί στο Παραδοσιακό. Σκοπός θα είναι η ανάγνωση του αστικού τοπίου ως ένα παλίμψηστο στρωμάτων ιστορίας και ως ένα παζλ από "spolia" (όρος που οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν για την "ανακύκλωση" θραυσμάτων από παλιότερα κτίρια σε νεότερες κατασκευές). Θα μας απασχολήσουν τόσο "έντεχνες" και σχεδιασμένες χρήσεις του παρελθόντος, όσο και "ατυχήματα" ή πιο παράδοξες αναδύσεις του παρελθόντος μέσα από γειτνιάσεις σύγχρονων κτισμάτων και ερειπίων. Πιθανές στάσεις: Νεοκλασσική τριλογία, Σύνταγμα / κτίριο Βουλής, Άγιος Ελευθέριος (δίπλα στη Μητρόπολη), Οικία Αγγελικής Χατζημιχάλη, Αναφιώτικα, Στοά του Αττάλου / Αρχαιολογικός χώρος Αγοράς, Φιλοπάππου (Πικιώνης)
Αφετηρία διαδρομής: Πανεπιστήμιο, μετρό Πανεπιστήμιο
5 μ.μ.- 7.30 μ.μ. (Σάββατο & Κυριακή)
Γραφεία: Micromega Architecture & Strategies, Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα
NEAR, Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα
SOUTH, Αγίας Φιλοθέης, Πλάκα
Hiboux, Πλατεία Κυνοσάργους 6, Συγγρού-Φιξ
v&m architects, Στίλπωνος 11, Παγκράτι
Διαδρομή 5: Πλατεία Κλαυθμώνος - Λυκαβηττός
«Belle Vue»

Από τον Φάνη Καφαντάρη. Ανεβαίνουμε σήμερα στο λόφου του Αγίου Γεωργίου και την κορυφή του, που βρίσκεται περίπου χίλια μέτρα βορειοανατολικά από τα σύγχρονα τείχη της πόλης. Είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σημεία της Αθηναϊκής τοπογραφίας. Αυτός ο λόφος είναι για την Αθήνα ότι το Monte Mario για τη Ρώμη. Από την κορυφή του η Αθήνα ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας ως χάρτης. Από εδώ, αναδεικνύονται περισσότερο από κάθε άλλο σημείο οι ιδιαιτερότητες της φυσικής μορφολογίας που κάνουν την Αθήνα ξεχωριστή από οποιοδήποτε άλλο τόπο. Αυτή η ιδιαίτερη φόρμα μπορούμε να φανταστούμε σαν να έχει προκύψει μέσα από μία διαδικασία παρόμοια με την εξής: Φαίνεται πως η επιφάνεια της χώρας ήταν κάποτε σε υγρή κατάσταση, ως κύματα τεράστια, που κάποτε κάποια από αυτά τα κύματα ξαφνικά στερεοποιήθηκαν στις θέσεις τους ως συμπαγής ασβεστόλιθοι ενώ τα υπόλοιπα υποχωρώντας άφησαν πίσω τους μία απλωμένη πεδιάδα. Απόσπασμα από το "Athens and Attica: Journal of a Residence There", Christopher Wordsworth, 1837
5 μ.μ. - 7.50 μ.μ. (Σάββατο & Κυριακή)
Γραφεία: ΜοΥ, Φωκυλίδου 25, Κολωνάκι
4k architects, Κανάρη 14, Κολωνάκι
Αστικό Παιχνίδι: Μεταξουργείο
«ΕCUAL @ Caravan Μεταξουργείο ένα παιχνίδι-συνδετικός κρίκος κοινοτήτων και τόπων»
Διαδρομή ανακάλυψης του Μεταξουργείου μέσα από θραύσματα/ τμήματα της περιοχής που συνθέτουν μια ιστορία του. Η διαδρομή αυτή δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι μια κυκλική διαδρομή που ολοκληρώνεται όταν οι παίχτες περάσουν από τα 10 διαφορετικά σημεία και επιστρέψουν εκεί από όπου ξεκίνησαν. Για να ολοκληρώσεις την κυκλική διαδρομή πρέπει να αποκωδικοποιήσεις τον εικαστικό γρίφο που βρίσκεται στο δημόσιο χώρο και σε στέλνει κάθε φορά σε κάποιο άλλο σημείο του δημόσιου χώρου που σχετίζεται με τη χρήση, την ιστορία ή/και της κατοίκους της άμεσης περιοχής του. Για παιδιά από 3 ετών και ενήλικες.
Αφετηρία : Δημόσιο Σήμα, Μεταξουργείο
5 μ.μ. - 8 μ.μ. (Κυριακή)