Ξεχάστε τα γραφεία! Ήρθε η ώρα των αθηναϊκών hubs

Ψάξαμε και βρήκαμε τις χαρακτηριστικότερες αθηναϊκές cosy σάλες, στις οποίες συγκεντρώνεται το παραγωγικό μέλλον της χώρας για να δώσει σάρκα και οστά στα επιχειρηματικά του σχέδια. 

Ξεχάστε τα γραφεία! Ήρθε η ώρα των αθηναϊκών hubs

Οι funky και σούπερ μοδάτοι χώροι συνεργατικής εργασίας έχουν απλωθεί από άκρη σε άκρη στην πόλη και οι μουντοί, τυπικοί εργασιακοί χώροι μοιαζουν με μακρινό παρελθόν. Ψάξαμε και βρήκαμε τις χαρακτηριστικότερες αθηναϊκές cosy σάλες, στις οποίες συγκεντρώνεται το παραγωγικό μέλλον της χώρας για να δώσει σάρκα και οστά στα επιχειρηματικά του σχέδια. Είναι όμως τα hubs το μέλλον της εργασίας ή μήπως πρόκειται για μια χίπστερ φούσκα;

Ξεχάστε τα γραφεία! Ήρθε η ώρα των αθηναϊκών hubs - εικόνα 1
Το laptop είναι ένα ευέλικτο, θαυματουργό πολυεργαλείο, απαραίτητο αξεσουάρ για τα hubs.

Τι κάνουν σε μια αίθουσα ένας ψυχολόγος, μια σχεδιάστρια μόδας, ένας αρχιτέκτονας, ένας freelance δημοσιογράφος κι ένας ιδιοκτήτης online shop; Όχι δεν πρόκειται για επιχειρηματικό... ανέκδοτο, αλλά για μια μικρή εργασιακή κιβωτό­ του Νώε, τη νέα πρόταση που προσφέρουν τα hubs. Από τη στιγμή που ο υπολογιστής μετατράπηκε σε ευέλικτο πολυεργαλείο το οποίο σου προσφέρει την πολυτέλεια να δουλεύεις όπου και όποια στιγμή θέλεις η έννοια του χώρου εργασίας τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Έχει ήλιο; Πάω στο πάρκο. Βρέχει; Πάω σε μια καφετέρια με wi-fi. Αυτή η προσέγγιση όμως δημιουργούσε αρκετά προβλήματα, αφού οι αβέβαιες συνθήκες εργασίας και τα απρόοπτα που συναντούσες κάθε φορά μπροστά σου μείωναν σε σημαντικό βαθμό την παραγωγικότητα.

Ξεχάστε τα γραφεία! Ήρθε η ώρα των αθηναϊκών hubs - εικόνα 2
Ποιος είπε ότι για να δουλέψετε πρέπει να κλειστείτε οπωσδήποτε στο γραφείο; Το αίθριο του Found.ation είναι ιδανικό για να πάρουν τα μυαλά σου... δημιουργικό αέρα.

Προς τα τέλη των ’00s ήρθε και στην Ελλάδα­ η τάση των hubs – άλλοι προτιμούν τον όρο «cowοrking spaces» (συνεργατικοί χώροι ελληνιστί). Σίγουρα κάτι θα έχει πάρει το αφτί σας γι’ αυτά. Αυξάνονται αργά και σταθερά, καλύπτοντας έτσι όσους ψάχνουν κάτι παραπάνω από μια καφετέρια με θέσεις και κάτι λιγότερο από έναν τυπικό χώρο γραφείων. Η ιδέα είναι απλή. Χαλαροί χώροι που δίνουν τη δυνατότητα στους ενοίκους τους να καθορίσουν οι ίδιοι το περιβάλλον εργασίας τους, νιώθοντας ταυτόχρονα μέλη μιας ομάδας. Αυτός θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ο πυρήνας της δημιουργίας των hubs. Δηλαδή να μετατρέψουν τον εργασιακό χώρο σε ζήτημα επιλογής. Στα hubs μπορείς να καθίσεις κάθε μέρα σε άλλη καρέκλα, σε άλλο γραφείο, δίπλα στο παράθυρο, σε μια μοναχική πλευρά, σε ένα μεγάλο τραπέζι...

Επίσης, σε αρκετούς από αυτούς τους χώρους είναι υποχρεωτικό να παράσχεις βοήθεια σε όποιον τη χρειαστεί. Υπό αυτήν την έννοια, η αλληλοβοήθεια και η άμιλλα σε φιλικό επίπεδο θεωρούνται από τις θεμελιώδεις αρχές ενός hub – μαζί με αυτές της κοινότητας, της συνεργασίας, της μάθησης και της βιωσιμότητας. Κάπως έτσι, εύκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος γιατί θα μπορούσε να νιώσει όχι απλός εργαζόμενος σε έναν «κοινό» χώρο, αλλά μέρος ενός κοινωνικού κινήματος.

Ξεχάστε τα γραφεία! Ήρθε η ώρα των αθηναϊκών hubs - εικόνα 3
Οι πρωτοπόρες ιδέες και οι εμπνευσμένες ενέργειες είναι μέρος της λογικής αυτών των χώρων. Εδώ μια πολύχρωμη post-it σύνθεση στο Impact Ηub Athens!

Κάποιοι, βέβαια, δεν αντιμετωπίζουν τα hubs ως πανάκεια για κάθε εργασιακή παθογένεια. Ο θόρυβος, οι πολλές αφορμές για διάσπαση της προσοχής λόγω ανομοιογένειας στη φύση και τη ροή της εργασίας, το ότι δύσκολα χτίζεις μια ολότελα δική σου κουλτούρα μέσα σε ένα τόσο πολυσυλλεκτικό περιβάλλον είναι μόνο μερικές από τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί. Ο καιρός, οι ανάγκες και η παραγωγικότητα θα κρίνουν αν τα hubs είναι μια παροδική μόδα ή μια ρηξικέλευθη πρόταση που αλλάζει το εργασιακό τοπίο. Ας δούμε όμως αναλυτικά όλα τα αθηναϊκά spots, όπου η συνέργεια μετατρέπεται σε αιχμή, σε μια ατμόσφαιρα που απέχει έτη φωτός από την γκρίζα έννοια «γραφείο».

Impact Hub Athens: κομμάτι μιας παγκόσμιας κοινότητας

Ξεχάστε τα γραφεία! Ήρθε η ώρα των αθηναϊκών hubs - εικόνα 4
Τα hubs είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να παροτρύνουν τη συνεργασία. Τα μεγάλα γραφεία του Impact Ηub Athens αποτελούν ιδανική λύση για χαλαρή ομαδική δουλειά.

Έχοντας αποκτήσει την εμπειρία της παγκόσμιας κοινότητας του Impact Hub, στους χώρους της Μαδρίτης και της Βιένης αντίστοιχα, και διακρίνοντας την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου, βιώσιμου μοντέλου για την ελληνική οικονομία, η Σόφη Λάμπρου και ο Δημήτρης Κοκκινάκης δημιούργησαν μια κοινότητα-σημείο αναφοράς στην Αθήνα. Το Impact Hub Athens ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2013, στο Νο 28 της οδού Καραϊσκάκη, στου Ψυρρή (2103210146). Πρόκειται για μια αθηναϊκή μονοκατοικία του 1860, η οποία σχεδιάστηκε από τον Τσίλερ, με πολύ καλό φυσικό φως. «Πιστεύουμε ότι το καλύτερο περιβάλλον εργασίας δεν είναι ένα κλειστό γραφείο ή ένα μικρό δωμάτιο.

Γι’ αυτό σχεδιάσαμε ακριβώς το αντίθετο: έναν ανοιχτό κι ενιαίο χώρο εργασίας, για να εμπνέει τη δημιουργικότητα­ και να διευκολύνει τη συνεργασία», μας λέει­ η Σ. Λάμπρου. «Αυτό που χαρακτηρίζει το Impact Hub Athens», δηλώνει με τη σειρά του ο Δ. Κοκκινάκης, «και ταυτόχρονα του προσδίδει ένα ιδιαίτερο στίγμα αλλά και μοναδική αξία είναι πως αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας πάρα πολύ δραστήριας παγκόσμιας κοινότητας, που αυτήν τη στιγμή μετράει περίπου 15.000 μέλη σε 90 διαφορετικά σημεία του κόσμου».

Orange Grove: ένας πορτοκαλεώνας επιχειρηματικής καινοτομίας

Ξεχάστε τα γραφεία! Ήρθε η ώρα των αθηναϊκών hubs - εικόνα 5
Οι καναπέδες του Orange Grove ενδείκνυνται για chilling στα διαλείμματα.

«Το Orange Grove ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα πριν από περίπου 4 χρόνια και αποτελεί μια θερμοκοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, που φιλοξενεί επιλεγμένες νέες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες με στόχο τη στήριξή τους στα πρώτα δύσκολα βήματα», μας εξηγεί ο operations manager Πάνος Ζαμάνης. Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 80 νεοφυείς επιχειρήσεις, καλύπτοντας τις βασικές τους λειτουργικές ανάγκες. Επίσης το Orange Grove (Λεωφ. Β. Κωνσταντίνου 5, Καλλιμάρμαρο, 2114082551) έχει φιλοξενήσει μέχρι στιγμής πάνω από 250 διακεκριμένους ομιλητές, ενώ την περασμένη εβδομάδα μίλησαν εκεί ο John Fox, sr. UI engineer iOS της Netflix από τις ΗΠΑ, και ο Amos Talmor, πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας Lighthouse the Scalerator.

The Cube: o techie κύβος ερρίφθη

Ξεχάστε τα γραφεία! Ήρθε η ώρα των αθηναϊκών hubs - εικόνα 6
Ακόμη και οι αντικαπνιστικές σημάνσεις κρύβουν μέσα τους δημιουργικότητα.

Το Cube (Κλεισόβης 8, Εξάρχεια, 2114081253) λειτουργεί ως τόπος συνεργασίας, αλληλεπίδρασης και ανάπτυξης. Υπάρχουν χώρος για 25 εταιρείες, ένα σημείο ειδικά διαμορφωμένο για workshop με έμφαση στα hardware projects κι ένας συνεδριακός χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται οι περισσότερες τεχνολογικές συναντήσεις στην πόλη. «Φιλοξενούμε ως επί το πλείστον startups, λειτουργούμε υποστηρικτικά και συμβουλευτικά με κατεύθυνση το ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως τη χρηματοδότηση. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 20 ομάδες στο Cube, μεταξύ αυτών η Resin.io που παρέχει υπηρεσίες LoT software και η εταιρεία gaming Dragon’s Lair», μας λέει ο ιδρυτής του χώρου Σταύρος Μεσσήνης.

Found.ation: limit up στα Πετράλωνα

Ξεχάστε τα γραφεία! Ήρθε η ώρα των αθηναϊκών hubs - εικόνα 7
Η μοντέρνα αισθητική και η χαλαρή ατμόσφαιρα αποτελούν κομμάτι του συνολικότερου concept. Και τα γραφεία του Found.ation το επαληθεύουν.

Το Found.ation αποτελεί τη συνέχεια του 123p, ενός συνεργατικού χώρου ο οποίος ξεκίνησε παρέχοντας φιλοξενία σε νέες επιχειρηματικές ομάδες που αναζητούσαν έναν εξοπλισμένο χώρο για να εργαστούν. Στο ίδιο κτίριο στα Κάτω Πετράλωνα (Ευρυσθέως 2, 2103450606) διαμορφώθηκαν το 2013 οι νέοι μεγαλύτεροι και ανανεωμένοι χώροι του Found.ation, το οποίο αυτή την στιγμή παρέχει προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, συμβουλές επιχειρηματικής ανάπτυξης, νομικές συμβουλές και υπηρεσίες marketing, ενώ φέρνει σε επαφή –μέσω διαφόρων συνεργασιών– τις πιο «έτοιμες» ομάδες με δυνητικούς επενδυτές.

TZAFERI 16: industrial co-working

Ξεχάστε τα γραφεία! Ήρθε η ώρα των αθηναϊκών hubs - εικόνα 8
Εκτός από τα gadgets, υπάρχουν και τα παραδοσιακά μέσα... οργάνωσης.

Πίσω από το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς (Τζαφέρη 16, 2103422006), ένα παλιό εργοστάσιο καλλυντικών μετατράπηκε σε boutique office – και όχι hotel. Εκεί έχουν το γραφείο τους δυναμικές εταιρείες κι επαγγελματίες και απολαμβάνουν εκτός από την αισθητική και πλήρεις υπηρεσίες γραφείου – με όλα τα πρακτικά θέματα λυμένα. Παρουσιάσεις, συναντήσεις, workshops κι εκδηλώσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη ενός χώρου όπου το industrial design κοντράρεται με τη χαλαρή πολυτέλεια. Το μπιλιάρδο, το ποδοσφαιράκι, η μπασκέτα και η εσωτερική πλατεία με την ελιά είναι μόνο μερικά από τα highlights.

Ρομάντσο: «Bios» κι εργασία

Ξεχάστε τα γραφεία! Ήρθε η ώρα των αθηναϊκών hubs - εικόνα 9
Οι περισσότεροι χώροι όπως το Ρομάντσο διαθέτουν αίθουσες για συνεδριάσεις, ομιλίες και events.

Το «Bios» προχώρησε πριν από λίγα χρόνια στην ανακατασκευή του κτιρίου όπου στεγαζόταν το περιοδικό «Ρομάντσο» (Αναξαγόρα 3-5, περιοχή Γεράνι, 2167003325) για να στεγάσει τον πρώτο δημιουργικό κόμβο (creative hub) της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα χώρο υποδοχής που στηρίζει την προσπάθεια των νέων δημιουργών στο ξεκίνημά τους, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και συμβουλευτικής δράσης. Τελικός στόχος: η δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων και η αποκοπή τους από το creative hub.

THE ΦΛΑΤ: διαμέρισμα με θέα στην τέχνη

Ξεχάστε τα γραφεία! Ήρθε η ώρα των αθηναϊκών hubs - εικόνα 10
Η θέα από το ΦΛΑΤ σίγουρα αποτελεί πηγή αστικής έμπνευσης.

Η σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας ODC Εnsemble, άνοιξε πριν από 6 χρόνια τον πολυχώρο Βυρσοδεψείο που γρήγορα εξελίχτηκε σε σημείο αναφοράς. Δίνοντας έμφαση στις άυλες δομές και στη δικτύωση με το εξωτερικό, τον περασμένο Σεπτέμβριο έκλεισε το Βυρσοδεψείο και άνοιξε ένα art hub στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Creative Lenses στην καρδιά της Αθήνας, πίσω από το δημαρχείο (Ικτίνου 2, 2105201758). «Στο ΦΛΑΤ καλλιτέχνες μοιράζονται χώρους και γραφεία εργασίας, εξελίσσουν ιδέες ή παρουσιάζουν το έργο τους στο κοινό. Υπάρχουν τακτικοί ενοικιαστές και γύρω τους ένα δίκτυο καλλιτεχνών για νέες συνεργασίες και καινοτόμα έργα», μας λέει η Παπακωνσταντίνου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.