Μια εικαστική «Γέφυρα» από τους KERNEL

Ένα εξελισσόμενο έργο με αφορμή μια γέφυρα εμπορικού σιδηροδρόμου ξένων συμφερόντων στα αθηναϊκά προάστια, ο οποίος υπέστη μυστηριωδώς σαμποτάζ κατά το πρώτο του δρομολόγιο.

Μια εικαστική «Γέφυρα» από τους KERNEL

Ένα εξελισσόμενο έργο με αφορμή μια γέφυρα εμπορικού σιδηροδρόμου ξένων συμφερόντων στα αθηναϊκά προάστια, ο οποίος υπέστη μυστηριωδώς σαμποτάζ κατά το πρώτο του δρομολόγιο.

Μια εικαστική «Γέφυρα» από τους KERNEL - εικόνα 1

Η εγκατάσταση που συνιστά την Γέφυρα παρουσιάζεται από την Παρασκευή, 27 Μαΐου ως τις 24 Ιουνίου, Επικούρου 26 & Κορύνης 4 στο κέντρο. Έχει ως αφετηρία την μαρτυρία και καταγραφή μιας αφαιρετικής επέμβαση μεγάλης κλίμακας που καλύπτει τις δύο πλευρές της γέφυρας, η οποία αποδόθηκε αργότερα ως υπογεγραμμένη υπό το όνομα “Ofrah Kasei”. Πραγματοποιούμενες ως συνθετικές μορφοποιήσεις και αναδυόμενες εκφάνσεις κοινωνικότητας που έρχονται σε διάλογο με την αινιγματική αυτή δημόσια επέμβαση, η εγκατάσταση και οι ενεργοποιήσεις της κατάγονται από την συλλογική μαρτυρία σιωπηρών συμβάντων, από συναντήσεις με συγκεκριμένα και αφηρημένα υποκείμενα και από τη συμμετοχή σε άλλοτε εμφανείς και άλλοτε κρυφές συνέργειες. Μέσω διαδικασιών χωρικής και καταστασιακής κωδικοποίησης, το KERNEL ενορχηστρώνει υλικά και οπτικά ίχνη που σχετίζονται με διφορούμενες κοινωνικές διεργασίες και τις παρασιτικές οικονομίες που δημιουργήθηκαν από την αποσταθεροποίηση τοπικών κλάδων παραγωγής και εθιμικών συνθηκών εργασίας κατά την τελευταία δεκαετία.

Στην Γέφυρα εξετάζονται οι στιγμές τριβής και αντίστασης εντός συστημάτων που αφορούν την συνδεσιμότητα του πραγματικού χρόνου, την μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και τον πλήρη αυτοματισμό, συστήματα που προτείνανε ακραία σενάρια για την οργάνωση του ανθρώπινου χρόνου και βίου. Αναλογιζόμενο την θέση της Ελλάδας ως ιστορικό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και την εμπλοκή της σε παγκόσμια δίκτυα εφοδιαστικών επιχειρήσεων και νέων εποικισμών, το KERNEL ξεδιπλώνει στην Γέφυρα μια κριτική αφήγηση πάνω στις σύγχρονες γεωπολιτικές μετατοπίσεις που ορίζουν τις σημερινές κινήσεις της ύλης, της ενέργειας, της πληροφορίας και των ανθρώπων.

Η Γέφυρα θα είναι ανοικτή 12.00-20.00, τις παρακάτω Παρασκευές, όπου μια σειρά δρώμενων θα πραγματοποιηθούν αργά το απόγευμα:
● Παρασκευή 27 Μαίου, 20.00 / Άνοιγμα
● Παρασκευή 3 Ιουνίου, 20.00 / Inheritance of the Shipped, μια συζήτηση του KERNEL γύρω από την Γέφυρα, στο πλαίσιο ενός εν εξελίξει κειμένου σε συνεργασία με τον Stefano Harney.
● Παρασκευή, 10 Ιουνίου, 20.00 / Near Real Time Calibration, μια ανοικτή πρόβα με την performer Ερατώ Χολή.
● Παρασκευή, 17 Ιουνίου, 20.00 / Ο Ofrah Kasei θα παράξει ένα περιβάλλον όπου Προτάσεις Διευθέτησης δύναται να αναγνωστούν.
● Παρασκευή 24 Ιουνίου, 20.00 / Κλείσιμο

Παρασκευή, 27 Μαΐου με 24 Ιουνίου 2016
Επικούρου 26 & Κορύνης 4

Μια εικαστική «Γέφυρα» από τους KERNEL - εικόνα 2

Το KERNEL είναι μια καλλιτεχνική ομάδα που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2009 από την αρχιτέκτονα Πέγκυ Ζάλη και τους καλλιτέχνες Πέτρο Μώρη και Θεόδωρο Γιαννάκη.

Το KERNEL έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Union Pacific (Λονδίνο, 2015), V4ULT (Βερολίνο, 2014) και SPACE (Λονδίνο, 2013) και έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε χώρους τέχνης και μουσεία όποως ICA (Λονδίνο, 2015), Kunstraum Niederoesterreich (Βιέννη, 2015), Osage Gallery (Χογκ Κογκ, 2015), D21 (Ληψεία, 2014), Ontario College of Art & Design University Gallery (Τορόντο, 2014), Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα 2013), V22 (Λονδίνο, 2012) και Μπιενάλλε της Αθήνας (Αθήνα, 2011). Έχει οργανώσει επιμελητικά projects συμπεριλαμβανομένων των Word of Mouth, για την 3η Μπιενάλλε της Αθήνας (Αθήνα, 2011) THE PUBLIC SCHOOL in Athens (Αθήνα, 2011), BYOB London στο The Woodmill (Λονδίνο, 2011) και Full/Operational/Toolbox στο προσωρινό τους project space M21 (Αθήνα, 2010).

www. kerneloperations.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.