Μια Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών από το ΝΕΟΝ στο Περιστέρι

Μια πρωτότυπη Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών που παρέχει δωρεάν μαθήματα σχεδίου, γλυπτικής, χορού, θεωρίας που παραδίδονται από καταξιωμένους επαγγελματίες καλλιτέχνες και θεωρητικούς τρέχει στο Περιστέρι με τη στήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ.  

Μια Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών από το ΝΕΟΝ στο Περιστέρι

Μια πρωτότυπη Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών που παρέχει δωρεάν μαθήματα σχεδίου, γλυπτικής, χορού, θεωρίας που παραδίδονται από καταξιωμένους επαγγελματίες καλλιτέχνες και θεωρητικούς τρέχει από τις 29 Σεπτεμβρίου στο Περιστέρι με τη στήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ.

Η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών Επαγγελματικής και Ερασιτεχνικής Κατάρτισης είναι μια κινούμενη ακαδημία τεχνών και ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα πειραματικής εκπαίδευσης που προσφέρει ανώτατες καλλιτεχνικές σπουδές σε περιοχές που παρουσιάζεται ενδιαφέρον για μια εναλλακτική, πειραματική και αυτοοργανωμένη παιδεία εφαρμοσμένων και καλών τεχνών. Για δύο εβδομάδες η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών θα προσφέρει μια σειρά εντατικών μαθημάτων στο Δήμο Περιστερίου. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα σχεδίου, γλυπτικής, χορού, θεωρίας που παραδίδονται από καταξιωμένους επαγγελματίες καλλιτέχνες και θεωρητικούς.

Τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 15/10, ενώ θα υπάρξει και open day για το ευρύ κοινό που ανακοινωθεί σύντομα.

Οι σπουδαστές δεσμεύονται να παρακολουθήσουν όλο τον κύκλο μαθημάτων και μετά το πέρας των εργασιών θα λάβουν πτυχίο της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών. Στα πλαίσια των μαθημάτων οι σπουδαστές με την έμπειρη καθοδήγηση των καθηγητών τους θα οργανώσουν πορτοφόλιο της δουλειάς τους τα οποία θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για περαιτέρω σπουδές ή στο επαγγελματικό πεδίο. Τα αποτελέσματα των εργασιών θα παρουσιαστούν σε ένα διήμερο εκδηλώσεων προβολής και δικτύωσης των σπουδαστών.

Η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών πειραματίζεται σε ένα μοντέλο ανταλλαγής ερασιτεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης αξιοποιώντας την ευελιξία της πρώτης και τη συστηματικότητα και σκοπιμότητα της δεύτερης. Σε κάθε επιχείρηση της η Ακαδημία δοκιμάζει να εργαστεί πάνω στα διαφορετικά εκφρασμένα αιτήματα και στόχους ανταγωνιστικών μεταξύ τους μοντέλων (καλλιτεχνικής) εκπαίδευσης, δοκιμάζοντας διαφορετικές εκπαιδευτικές δομές και καλλιτεχνικά και κοινωνικά μοντέλα.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ελπίδα Καραμπά: επιμελήτρια,
θεωρητικός τέχνης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Νίκος Αρβανίτης: εικαστικός
Μέντη Μέγα: χορεύτρια, χορογράφος
Πάνος Σκλαβενίτης: εικαστικός

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ/ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:
Γλυκερία Σταθοπούλου
Ελπίδα Ρίκου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ταινιοθήκη
Υπεύθυνος: Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου,
κινηματογραφιστής, συγγραφέας
Cinethiopia
Από την Αιθιοπία στο Περιστέρι: ο Νίκος Παπατάκης γεννήθηκε στην Αιθιοπία, έζησε και πέθανε στο Παρίσι. Το ’67 γύρισε τους Βοσκούς και πιστεύω πως απ’ αυτό το φιλμ μπορεί κανείς να σκάψει ένα λαγούμι και να φτάσει τουλάχιστον 40 χρόνια πίσω, σίγουρα μέχρι τη Διαγωγή Μηδέν του Ζαν Βιγκό, ή να προχωρήσει μπροστά, να περάσει από τον Μπουνιουέλ στον Φασμπίντερ και στο μοναδικό βίντεο που γύρισε ο φωτογράφος Ουίλιαμ Έγκλεστον και –γιατί όχι;- να ελπίσει για κάτι λιγότερο προδοτικό στις μέρες μας.
Παραδόξως το λαγούμι είναι κυκλικό και τελικά κάποιες ταινίες καταφέρνουν να φτιάξουν ένα κύκλο σκληρότητας, μια αρένα, μια μεγάλη κυκλική έρημο δηλαδή, που, ωστόσο, μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε τη δίψα μας.
Κάθε προβολή θα συνοδεύεται από ένα έντυπο-κείμενο του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου.

Προφορική Βιβλιοθήκη
Η Προφορική Βιβλιοθήκη διαθέτει μοναδικά ζωντανά βιβλία (δηλαδή ανθρώπους) που καλύπτουν ένα εύρος θεμάτων γύρω από την τέχνη και τον πολιτισμό. Τα ζωντανά βιβλία συνοδεύονται κατά περίπτωση και από έντυπες εκδοχές τους. Τις ημέρες λειτουργίας της Προφορικής Βιβλιοθήκης, οι οποίες θα ανακοινώνονται, θα μπορούν οι σπουδαστές αλλά και το ευρύτερο κοινό να επιλέξουν να ακούσουν και να επιδοθούν σε παντός είδους λεκτικές και άλλες ανταλλαγές και διαπλοκές με τα ζωντανά βιβλία της επιλογής τους. Το κάθε βιβλίο μπορεί να είναι ένα δημοσιευμένο βιβλίο, ένα φανταστικό βιβλίο, μια παραχάραξη ενός βιβλίου ή και πολλοί άλλοι συνδυασμοί.

Εργαστήριο/Workshop: Πνεύμα Αντιλογίας
Οργάνωση: Ελπίδα Ρίκου
«Μα είναι αυτό τέχνη;». Απέναντι σε όσα εντατικά διδάσκονται περί καλών τεχνών στην Π.Α.Τ και σε όλα τα μεγάλα ιδρύματα, εκπαιδευτικά, εκθεσιακά κλπ της τέχνης, στο εργαστήριο «Πνεύμα Αντιλογίας» προτείνεται συστηματική άσκηση στον αντίλογο ώστε να διαφανεί επιτέλους ποια είναι η «δική μας» τέχνη! Πιο συγκεκριμένα οι σπουδαστές καλούνται να συζητήσουν διάφορες θεωρίες περί τέχνης και να συγκροτήσουν ένα αρχείο με παραδείγματα αυθεντικής καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω το οποίου θα συστηματοποιήσουν τις απόψεις τους αλλά και τις ενδεχόμενες αντιρρήσεις τους στα δεδομένα και τα συστήματα που καθιερώνονται από τους αρμόδιους και τους ειδήμονες σε πολιτιστικά ζητήματα εντός και εκτός της Π.Α.Τ

Μόνιμη Έκθεση
Συνεπιμέλεια του προσωπικού της Ακαδημίας
Στο χώρο της Ακαδημίας θα υπάρχουν μόνιμα εκθέματα, έργα εγκατάστασης (in situ installation art) που κατά περίπτωση θα χρησιμοποιούνται ως εργαλεία διδασκαλίας.
Ενδεικτικά:
«Beat», Νίκος Αρβανίτης, δάνειο έργο από αυτοδιαχειριζόμενο στέκι
«Starting Point», Πάνος Σκλαβενίτης, έργο διάδρασης, διαμορφωμένο ειδικά για το χώρο
«Μετ’ εμποδίων», Μέντη Μέγα, έργο σε εξέλιξη (work in progress), έργο διαμορφωμένο ειδικά για το χώρο
«Mind Maps», συλλογικό έργο σε εξέλιξη σπουδαστών Π.Α.Τ
«Μάρμαρα», Ηώ Χαβιάρα, δάνειο έργο
«Φανζίνς», παραχώρηση από προσωπική συλλογή Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου
«Υψίπεδο. Θέση για (2) δύο ανθρώπους που έχουν κάτι κοινό», Κώστας Ρουσσάκης, δάνειο έργο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.