
Διεύθυνση:
Tηλ:
Τιμές:
€45 - €65
Να μην κρίνουμε ένα βιβλίο απ’ το εξώφυλλό του μας έλεγαν παλιά στο σχολείο, κι ίσως είναι καλή ιδέα να μην κρίνουμε ένα εστιατόριο απ’ τα social του, για να το φέρουμε σε πιο σημερινούς όρους.
Ναι, το "Deos" είναι μοδάτο, λαοφιλές, "παίζει" πολύ στα social, κι έχει εκείνη την τεράστια, αναπόδραστη πινακίδα, απιθωμένη στην κορυφή του Πύργου Απόλλων στους Αμπελόκηπους, που τη βλέπεις σχεδόν απ’ το Μαρούσι, σαν ογκώδες bling στο λαιμό ανασφαλούς ή / και ωραιοπαθούς εφήβου, να υπενθυμίζει συνεχώς την ύπαρξή του. Στοιχεία που, μαζί με το vibe αδιάκοπου party που εκπέμπει το insta του, συνθέτουν εικόνα όχι απαραίτητα συμβατή με φιλοδοξίες γαστρονομικού τύπου.

Αν θέλετε την πρότασή μας, όμως, μην κρίνετε το "Deos" απ’ την εικόνα του. Αντιθέτως, μπείτε στο ασανσέρ του ψηλότερου (ως ώρας) πύργου της Αθήνας, πατήστε το κουμπί για τον 24ο όροφο και πιάστε μια θέση στο ατμοσφαιρικό εστιατόριό του, που, εστιάζοντας γαστρονομικά στην ελληνική κουζίνα, αλλά ιδωμένη με μοντέρνα comfort ματιά και focus σε επιλεγμένα τοπικά υλικά, φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο την πανοραμική θέα, αλλά και τη γεύση.
Φυσικά, η περιμετρική θέα στη νυχτερινή Αθήνα είναι το βασικό ορεκτικό εδώ. Και μολονότι οι προνομιούχες πλευρές της αχανούς αίθουσας που στεγάζει τα πολλά πρόσωπα του "Deos", είναι φυλαγμένες κυρίως για το all day cafe και το bar, ο τρόπος που οι μεγάλες τζαμαρίες καλούν το βλέμμα να χαθεί στο skyline της πόλης είναι σαγηνευτικός και από την πλευρά του εστιατορίου, όμορφα οριοθετημένου από φωτεινές αψίδες και αφράτη εξωτική βλάστηση. Ο διάκοσμος, δε, μόνο εδώ, ανάμεσα στις μαρμάρινες ροτόντες και το φωτογενές ημικυκλικό bar, είναι που δείχνει στ’ αλήθεια ολοκληρωμένος, με ακριβά υλικά, λαμπερές επιφάνειες και προσεγμένο φωτισμό, να προσθέτουν φινετσάτη αίσθηση στην ατμόσφαιρα, ιδανική για date night με… eleve διάθεση, κυριολεκτική και μεταφορική.

Eleve είναι η διάθεση και στο μενού που υπογράφουν ο σεφ Κωνσταντίνος Ακουρος με τον Αρίστο Γιάννη, οι οποίοι αντλούν από τα φαβορί του ελληνικού συνταγολογίου για να αποδώσουν μια προσεγμένη, μοντέρνα και comfort εκδοχή της τοπικής γεύσης. Το μοσχαρίσιο ταρτάρ, λόγου χάρη, που έρχεται χοντροκομμένο για να ευχαριστιέσαι το αφράτο, βουτυράτο δάγκωμά του, στολίζεται με σάλτσα κοκκινιστού, που δίνει δροσιά και βάθος στη μπουκιά, ενώ οι γαρίδες "Μικρολίμανο" εδώ πλουτίζονται με ζουμερό χτένι κι ελάχιστο χαβιάρι (ίσα για τη φωτογραφία) και ντύνονται με λευκή σάλτσα, βασισμένη σε μπισκ γαρίδας με κρέμα Αρσενικού – μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασικού, που θα εκφραζόταν καλύτερα με περισσότερη προσοχή στο ψήσιμο της γαρίδας.
Το μενού στο "Deos" ανανεώνεται τακτικά, ακολουθώντας όχι μόνο τις εποχές, αλλά και τις μαγειρικές αγάπες του σεφ, που στην τρέχουσα κάρτα εκφράζει την αδυναμία του για τα γαστρονομικά terroir Κρήτης και Νάξου. Η παράδοση των δυο νησιών τιμάται μέσα από πιάτα όπως ο "Καλόγερος", το ναξιώτικο παπουτσάκι δηλαδή, που εδώ γίνεται με brisket μπρεζαρισμένο για 12 ώρες, αγκαλιασμένο από σάλτσα ντομάτας και σκεπασμένο με εσπούμα από Αρσενικό, ή το αρνάκι με οφτές πατάτες και γαλένι, που στην εκδοχή του "Deos" έχει το κρέας σε κεφτεδάκια με μερακλίδικο δάγκωμα – νόστιμα πιάτα και τα δυο, περιποιημένα και προικισμένα με comfort στρογγυλάδα, χάνουν σε κάποια επιμέρους στοιχεία (ο πουρές ήθελε λίγη τεχνική επιμέλεια παραπάνω κι η σάλτσα του καλόγερου δεν έχει το βάθος του κατσαρολά μάγειρα), έχουν όμως κομψότητα και ειλικρίνεια.

Η πεσκανδρίτσα α λα πολίτα (το μόνο ψάρι στα κυρίως, εξαιρουμένων των επιλογών ημέρας με το κιλό) αν και σφιχτοχέρικη στην ποσότητα της αγκινάρας, έχει για ατού την τσιμπητή οξύτητα στη λεμονάτη σάλτσα της, που μαζί με τη φρεσκάδα από τον πουρέ μοσχομπίζελου, δίνει ωραία αρώματα σε μια σύνθεση που ίσως λειτουργούσε καλύτερα με έναν αφράτο μπακαλιάρο στη θέση του πρωταγωνιστή.

Τα σπαγγέτι με αχινό, απ’ την άλλη, είναι ακριβώς όπως τους πρέπει, ευθύβολα κι αποτελεσματικά, με σωστό δάγκωμα στο ζυμαρικό και ζωηρή τη γεύση του αχινού, ενώ το αρνάκι με πουρέ και πίκλες μπάμιας, έχει πολύ σωστό ψήσιμο στο ζουμερό και τρυφερό κρεατάκι, κι ωραία γλύκα στη σάλτσα ψητού που το συνοδεύει, θα της ταίριαζε όμως λίγη μπαχαρένια πολυπλοκότητα, για να μπορεί να σταθεί πιο στιβαρά απέναντι στον πολύ εκφραστικό πουρέ απ’ το κηπευτικό.
Φινάλε γράψαμε με τον "ελληνικό baba", με τα απαλά αρώματα μαστίχας στη ζουμερή του σάρκα και το monte από ανθότυρο στην κορφή του, να μπλέκουν κλασικισμό κι ελληνικότητα σε δροσερό κι ανάλαφρο συνολάκι.
Η επίσκεψη του κριτικού έγινε στις 01/10.
DEOS ATHENS Λουίζης Ριανκούρ 64, "Πύργος Απόλλων", 2160045685, Αμπελόκηποι. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 6μμ – 1πμ. Τιμή: € 45-75 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.