Wonder Woman

Το κορίτσι είναι θαύμα - κι η οικιακή του εκδοχή επίσης

Ίσως επειδή η έκδοση BD είναι τόσο υψηλού επιπέδου, η έκδοση UHD BD δεν "αφήνει πίσω της" την πρώτη στον βαθμό που περιμέναμε. Για να... μην παρεξηγηθούμε, η εικόνα 4K που προσφέρει το νεότερης τεχνολογίας δισκάκι είναι αδιαμφισβήτητα καλύτερη από την εικόνα 2Κ του Blu-ray, αποδίδει τις σκηνές με περισσότερο "βάθος" και διαγράφει λεπτομέρειες στους χαρακτήρες και τ' αντικείμενα με τρόπο ανάγλυφο και πειστικό όσο ελάχιστα άλλα φετινά φιλμ υπερυψηλής ευκρίνειας. Η απόδοση του μαύρου και των σκούρων τόνων γενικώς είναι εξίσου επιτυχημένη, αν όχι περισσότερο. Όμως η Warner επέλεξε ν' αξιοποιήσει με... εγκράτεια τις δυνατότητες της διευρυμένης χρωματικής γκάμας και των υψηλότερων δυναμικών που προσφέρει η τεχνολογία HDR, αποδίδοντας μεν τις σχετικές αποχρώσεις με τρόπο αντιληπτό, αλλά εντάσσοντάς τα στην όλη εικόνα χωρίς εξάρσεις. Δεν έχουμε, με άλλα λόγια, στο Wonder Woman πολλές από τις εντυπωσιακές "λάμψεις" ή "γυαλάδες" που συναντά κανείς στα UHD BD αναφοράς - μιλώντας για την τεχνολογία HDR πάντοτε.

Γνωρίζουμε όμως κόσμο που την ομοιογένεια της κινηματογραφικής παλέτας στην οικιακή μεταφορά εικόνας 4Κ και την μη επιθετική χρήση της τεχνολογίας HDR θα τα εκτιμήσει και προτιμήσει από τις αντίστοιχες... υπερβολές που έχουμε συναντήσει σε άλλες ταινίες. Αυτό που όλοι θα εκτιμήσουν, άλλωστε, είναι ο συγκλονιστικός, αντάξιος της εικόνας και σίγουρα της δράσης ήχος του Wonder Woman: ευρύς στο πεδίο που καλύπτει μπροστά και γύρω από τον θεατή στις έντονες σκηνές, λεπτομερής στα διακριτικά εφέ που "συνθέτουν" το γύρω περιβάλλον στις "ήρεμες" ή προσωπικές, με άριστο διαχωρισμό καναλιών και υποδειγματική απόδοση των διαλόγων, είναι φροντισμένος σε όλα του τα στοιχεία. Τόσο η έκδοση Blu-ray όσο και η έκδοση Ultra HD Blu-ray προσφέρουν τον ήχο αυτό και σε φορμά Dolby Atmos, το οποίο για τους τυχερούς που διαθέτουν σχετικό εξοπλισμό κι εγκατάσταση στο σπίτι αποδίδει ακόμη πειστικότερα την "κίνηση" των εφέ "γύρω" και "πάνω" από τον θεατή.

O τομέας των extras ήταν πολύ δύσκολο να κινείται στο ίδιο επίπεδο με την εικόνα και τον ήχο, είναι ωστόσο πληρέστατος: παρόντα είναι σχεδόν... τα πάντα, από τις συνεντεύξεις των συντελεστών και τις αναλύσεις για τα τεχνικά στις σκηνές με πολλά εφέ, μέχρι τις "κομμένες" ή εκτενέστερες σκηνές και φυσικά τις σπαρταριστές "γκάφες" στα γυρίσματα. Υπάρχουν επίσης μερικές ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με τον συμβολισμό της Wonder Woman στην σύγχρονη εποχή και τις επιλογές που έγιναν ώστε να μεταφερθεί ο χαρακτήρας στην οθόνη με τρόπο κατανοητό και φεμινιστικό αλλά όχι υπερβολικό, καθώς και ένα μίνι αφιέρωμα στην σχέση της Wonder Woman με τους άλλους δύο βασικούς χαρακτήρες comics της DC, του Batman και του Superman.

Tα extras συνολικά παίζουν τον ρόλο που τούς αρμόζει και αναμένει κανείς απολύτως ικανοποιητικά, όμως το Wonder Woman βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να... μην τα χρειάζεται στην ουσία: είναι μία καλή ταινία που μπορεί να στηριχθεί στα θετικά της στοιχεία αυτόνομα και να την απολαύσει το σύνολο των θεατών, καθώς και ένα φιλμ που οπτικοακουστικά έχει μεταφερθεί στο οικιακό περιβάλλον υπέροχα. Για τον λόγο αυτό μπορούμε να προτείνουμε την έκδοση BD/UHD BD της ταινίας σε όλους ανεξαιρέτως, όχι μόνο στους fans της Gal Gadot ή τους fans των υπερηρωϊκών ταινιών ή στους fans του εντυπωσιακού σινεμά εν γένει. Σε όλους. Κι αυτό δεν συμβαίνει συχνά, συμβαίνει;

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ