Το Avatar... τετραλογία

Τρεις ακόμη ταινίες στον κόσμο της Pandora σχεδιάζει ο Cameron. Μα... γιατί;

Αν θέλει οποιοσδήποτε να βεβαιωθεί για το γεγονός ότι το Hollywood έχει καταλήξει να είναι ένας μηχανισμός με μόνο βασικού επιπέδου κατανόηση της σύγχρονης τεχνολογίας και πολύ μεγάλη αλαζονεία ως προς το τί προσφέρει στο κοινό του, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στο πώς η κινηματογραφική βιομηχανία χειρίστηκε το όλο θέμα της εικόνας 3D: πρόχειρα, άτσαλα και κατά συνέπεια αποτυχημένα. Φωτεινή εξαίρεση στα παραπάνω - και δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο αφού η συγκεκριμένη ταινία ουσιαστικά έφερε στο προσκήνιο τη στερεοσκοπική εικόνα - ήταν το Avatar του James Cameron. Και εντυπωσιακή ήταν η παραγωγή, και σωστή χρήση της εικόνας 3D έκανε, και βλέπεται ευχάριστα μετά από 4 χρόνια σχεδόν, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας έκτοτε. Ο χαρισματικός σκηνοθέτης αρχίζει να... "μη μας τα λέει καλά", ωστόσο, τελευταία - επηρεασμένος από το γενικότερο πνεύμα του Hollywood, ίσως;

Συγκεκριμένα: ο Cameron δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι ο κόσμος της Pandora δεν δημιουργήθηκε για μία μόνο ταινία. Ήταν κάτι που είχε υπογραμμίσει σε συνεντεύξεις του ακόμη και πριν από τη μεγάλη επιτυχία του Avatar στα σινεμά. Άλλο αυτό, ωστόσο, και άλλο η φιλοδοξία για τριλογία αρχικά (σαφέστατα "τεντωμένη" σεναριακά από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς) και... τετραλογία προσφάτως, καθώς ο Cameron κρίνει πως όσα θέλει να δείξει δεν "χωρούν" σε τρία δυομισάωρα. Πράγματι, ο σκηνοθέτης επιβεβαίωσε την πρόθεσή του - μετά από τη σχετική φημολογία - να προχωρήσει στην παραγωγή τεσσάρων Avatar συνολικά, τριών ακόμη πέραν του υπάρχοντος. Κάθε μία θα προβάλλεται στις χρονιές από το 2016 και μετά, κάθε Δεκέμβρη. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, υποτίθεται πως οι υπόλοιπες ταινίες δημιουργούνται "όλες μαζί" και η δουλειά που γίνεται για την ολοκλήρωσή τους (post production) λαμβάνει χώρα ουσιαστικά ανάμεσα στις προβολές. Είχαμε άλλες δύο έτσι, ε, τώρα έχουμε άλλες τρεις.

Ο Cameron δεν... εφευρίσκει φυσικά τον τροχό με την προσέγγισή του αυτή: το Hollywood, έχοντας προ πολλού ξεμείνει από πραγματικά πρωτότυπες ιδέες, επιδιώκει να "τεντώσει" κάθε είδους υλικό που επιτρέπει τις τριλογίες ταινιών. Τα The Matrix είχαν επιμηκυνθεί σε τριλογία, το The Hobbit έγινε τριλογία, τα Spiderman επίσης (με πανελάχιστη σεναριακή συνοχή ανάμεσα στα... "επεισόδια"), ε, γιατί όχι και τα Avatar; Μας προβληματίζει, είναι η αλήθεια, το γεγονός ότι εμπλέκονται "δεύτερα" ονόματα στη συγγραφή των σεναρίων (όπως αυτό του Josh Friedman που έγραψε το πάρα πολύ κακό σύγχρονο War of the Worlds), όμως θέλουμε να πιστεύουμε πως ο Cameron δεν θα αφήσει τη σειρά να "πέσει από ένα επίπεδο και κάτω". Ας ελπίσουμε, δε, τα επόμενα Avatar τεχνικά να είναι όχι απλώς ισάξια, αλλά καλύτερα του αρχικού - ώστε αφενός να συνεχίσει να υπάρχει... λόγος ύπαρξης της εικόνας 3D στην οικιακή αγορά, αφετέρου να απολαύσουμε τις επόμενες παραγωγές σε εικόνα 4Κ κάποια στιγμή. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ